Znáte rozdíl mezi 5G Wi-Fi a 2.4G Wi-Fi? Která je lepší?

Znáte rozdíl mezi 5G Wi-Fi a 2.4G Wi-Fi? Která je lepší?

V poslední době je stále více produktů vybavených novou generací technologie Wi-Fi 6, díky které je téma Wi-Fi stále aktuálnější. Jistě i vy víte, že aktualizace protokolu Wi-Fi může zvýšit rychlost vaší sítě Wi-Fi. Ve skutečnosti jsou však v síti Wi-Fi dva důležité parametry, které také dokáží ovlivnit rychlost sítě. A těmi jsou pásmo 2,4G a 5G, resp. 2,4 GHz a 5 GHz. Jaký je tedy rozdíl mezi 2,4 G WiFi a 5 G WiFi? Jak do toho všeho zapadá Wi-Fi 6?

Kategorie Wi-Fi

Než budeme hovořit o pásmech 2.4G a 5G, podívejme se krátce i na kategorie Wi-Fi. Protokolem 802.11ax je se rozumí Wi-Fi 6, protokolem 802.11ac se rozumí Wi-Fi 5, no a protokolem 802.11n je označována Wi-Fi 4.

WI-FI

Co je tedy 5G a 2.4G Wi-Fi?

5G není ve Wi-Fi sféře komunikační technologií, ani se netýká páté generace mobilní datové technologie. Jde o bezdrátovou technologii lokálních sítí vyráběnou podle standardu WIFI 5 a má svou vlastní jednotku "GHz", ta popisuje vlastnosti vlny, její taktování - vlny, kterou se signál šíří. Podobnou logiku označení nese i 2.4G bezdrátová technologie, která je vyráběna podle standardu 802.11b.

V čem se liší Wi-Fi 6?

V současnosti WiFi 6 podporuje pásma 2,4 GHz i 5 GHz, zatímco WiFi 5 podporuje pouze pásmo 5GHz a WiFi 4 podporuje pouze pásmo 2,4 GHz. Většina routerů na současném trhu používá technologii WiFi 5 a Wi-Fi 4, takže můžete doma nastavit pásmo jak 2,4 GHz, tak 5 GHz, pokud pořídíte správné routery. Nebo si pořídit router s Wi-Fi 6, který můžete přepínat.

Jaký je mezi pásmy (GHz – GigaHertzy) rozdíl?

Existuje rozdíl mezi pásmy 2,4 G a 5G. Signál 2.4G je lepší než signál 5G a má silnější schopnost proniknout přes stěny. Pokud je router v jiné místnosti a vy chcete mít dostatečně silný signál i vedle, doporučuje se změnit ho na pásmo 2,4 G.

Pásmo 5G má menší rušení a rychlost sítě je vyšší (vyšší frekvence) než pásmo 2,4 G, ale nevýhodou je, že signál proniká přes stěnu jen velmi těžko. Proto se 5G doporučuje, pokud je router v místnosti, kde se nacházíte i vy.

Často kladené dotazy

1. Jaký je rozdíl mezi 2,4 G WiFi a 5 G WiFi?

2,4 G WiFi má silnější schopnost pronikat přes stěny a je vyráběna podle standardu 802.11b, zatímco 5 G WiFi je rychlejší, má menší rušení, ale signál proniká přes stěnu těžko. 5G WiFi je vyráběna podle standardu Wi-Fi 5.

2. Co přináší Wi-Fi 6 a jak se liší od Wi-Fi 5 a Wi-Fi 4?

Wi-Fi 6 podporuje pásma 2,4 GHz i 5 GHz a využívá protokol 802.11ax. Wi-Fi 5 podporuje pouze pásmo 5 GHz a využívá protokol 802.11ac. Wi-Fi 4 podporuje pouze pásmo 2,4 GHz a využívá protokol 802.11n.

3. Kdy je vhodné použít 2,4 G pásmo a kdy 5 G pásmo?

Pásmo 2,4 G je vhodné, pokud chcete silnější signál pronikající přes stěny nebo je router v jiné místnosti. Pásmo 5 G je doporučeno, pokud je router ve stejné místnosti a preferujete rychlejší a méně rušenou síť.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...