Zavařujeme letní úrodu

0

Ať už se vám podařilo vypěstovat velké množství ovoce a zeleniny na vlastní zahradě, nebo jste zkrátka jen chytli dobrou akci na sezonní potraviny, právě teď přichází čas na zavařování. Domácí zavařeniny oceníte během podzimu i zimy, kdy vám určitě přijdou vhod. Oproti těm kupovaným jsou totiž kvalitnější a většinou i BIO, pokud tedy stojíte o toto označení. Jak se s takovým zavařováním ale vypořádat?

Co k zavařování potřebujeme?
Nejdůležitější jsou samozřejmě sklenice. Dle typu zavařované suroviny si připravíme dostatek sklenic, ať už s širokým či úzkým hrdlem. Nemusíte si kupovat nové sklenice, stačí, když si je v průběhu roku budete schovávat z kupovaných zavařenin. Další důležitý bod je velký hrnec, ve kterém bude zavařování probíhat. V neposlední řadě kromě zvolené suroviny bude potřeba připravit si nejrůznější nálevy, případně jiné suroviny, které doplní tu hlavní, jedná se například o koření, bylinky nebo cukr a sůl.

Co vše lze zavařit?
Odpověď je jednoduchá, téměř vše! Ze zeleniny se nejčastěji jedná o okurky, kdy každá správná hospodyňka má svůj ověřený recept. Dále se často zavařují rajčata, červená řepa, zelí a nebo třeba papriky. Z ovoce nejčastěji třešně, švestky, jablka a hrušky, ať už celé nebo jako přesnídávka. V neposlední řadě se setkáte se zavařováním hub a někteří zavařují rovnou celé hotové pokrmy, jako třeba lečo. I maso se dá zavařovat, ovšem postup je trochu jiný, než co najdete dále.

Proces zavařování
Jedná se o tepelnou úpravu, budeme si tedy hrát s ohříváním a chlazením. Za prvé je nutné dodržet hygienu a všechny sklenice i víčka předem vyvařit a volně nechat uschnout. Zkontrolujte, že zavařované potraviny jsou čisté a v pořádku. Nikdy nezavařujte nahnilé a pomačkané potraviny.
Nyní k samotnému postupu. Sklenice naplníme zavařovanou surovinou, plus přidáme i dodatkové přísady, nikdy nenaplňujte až po okraj, nechte mezi víčkem a surovinami určitou mezeru. Po uzavření sklenic zjistěte, že víčka dobře těsní a to otočením vzhůru nohama. Dobře utáhněte a vyskládejte sklenice do zavařovacího hrnce, případně velkého hrnce. Nyní přichází na řadu horká voda, teploty se pohybují od 75 stupňů, nicméně vždy dodržujte uvedený postup. Teplotu neodhadujte, je to totiž nutný základ pro správné zavaření. Po uvaření sklenice vyskládejte a nechte volně zchladnout, nikdy je nedávejte ihned pod studenou vodu.
Sklenice označte datem, trvanlivost je většinou jeden rok, někdy i více, nicméně je opravdu nutné, aby celkový proces proběhl přesně podle daného postupu.

Zavařování je skvělý způsob, jak si uchovat skvělé potraviny a mít je po ruce kdykoli je potřebujete. Zavařeniny mějte nejlépe v chladu a na tmavém místě, po otevření se je snažte co nejdříve spotřebovat.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/bonami-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/eproton-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/rohlik-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/euronova-shop-cz

Sdílet

O autorovi

Tereza Kalinová

Je mi 20 let, momentálně studuji v zahraničí obor cestovní ruch. Ve volném čase fotografuji, sportuji a píši články. Nejvíce mě zajímají témata jako sport, zdravý životní styl, móda a design.

Komentáře