Výrobníky zmrzliny: jak na to?

0

Léto, sluníčko, voda a super pohoda. A právě při takovéto kombinaci si ihned vzpomeneme na výbornou ochlazující pochoutku: zmrzlinu!  Ať už jde o klasickou kopečkovou v kornoutku, čokoládový nanuk na tyčce nebo jen lehký ovocný sorbet v mističce, zvlášť v krásném počasí neodolá téměř nikdo. A co když vám prozradím, že kvalitní zmrzlinu si můžete vyrobit i vy sami doma? Má to hned několik výhod, sami si můžete vybrat oblíbené ingredience, které máte rádi, radost budou mít i příznivci zdravé stravy, kteří si budou moci odpustit tučné a sladké doplňky a navíc potěšíte zejména děti, které se při výrobě zabaví a potěší vlastními výtvory.

Způsobů, jak zmrzlinu vytvořit je mnoho, záleží samozřejmě na vás, jaké preference máte a jaký typ je váš nejoblíbenější. V následujících řádcích najdete typy a základní rozdělení, stejně tak jako pár receptů, kterými můžete začít. Proto pokud toužíte mít čerstvou a výbornou zmrzlinu jako z Itálie či vaší oblíbené cukrárny, čtěte dále.

Klasickou zmrzlinu, nejčastěji smetanového základu, vyrobíte nejlépe za pomoci zmrzlinovače. Ano, tento přístroj není jen výsadou profesionálů, i vy si ho totiž můžete pořídit domů. A to dokonce za celkem snesitelnou cenu, která začíná na několika stovkách. Výhodou je, že si můžete vybrat z několika typů, stejně jako jednoduchost použití. Zmrzlina se dá samozřejmě vyrobit i bez něho, ale bohužel nikdy nedosáhnete správné konzistence, které se dá docílit jen potivým mícháním a zpracováním. Výhod má tedy spoustu, ale co nevýhody? U levnějších a menších modelů počítejte s tím, že vyrobíte pouze jeden druh za den, a to kvůli namrazovací misce, v které se zmrzlina vyrábí, ale pro domácí prostředí to jistě bude dostatečné.

Co se týče nanuků, tak tam už je příprava mnohem jednodušší. Stačí vám totiž jen suroviny a tvořítka, která dnes sežene v nejrůznějších tvarech a velikostech. Postup je většinou stejný, nejčastěji se zmrzlina vyrábí rozmixováním čerstvého ovoce smíchaného s cukrem a vodou. To je tedy verze pro fanoušky vodových zmrzlin. Fajnšmekři ale jistě ocení exotické a trochu netradiční recepty. Ve fantazii se meze nekladou, můžete zkusit přidat rostlinná mléka, jogurty, čokoládové kousky, oříšky a pod.

Kombinace na klasické zmrzliny:

  • smetana, kvalitní čokoláda, kakao, cukr, mléko
  • jahody, banán, smetana, mléko, cukr, čokoládové kousky
  • višně, čokoláda, banán, smetana, mléko, cukr
  • vanilka, smetana, mléko, cukr, skořice, lžička kávy

Kombinace na nanuky:

  • oblíbené ovoce (meruňky, višně, jahody, banán), voda, cukr
  • tvaroh, ovoce, cukr
  • rostlinné mléko (sójové, kokosové, mandlové), ovoce, oříšky, čokoláda
  • jogurt, vanilka, skořice, čokoláda, kokos
  • ananas/mango, kokos, jogurt/tvaroh

Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/tchibo-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/kasa-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/hospodynkam-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/rohlik-cz

Sdílet

O autorovi

Tereza Kalinová

Je mi 20 let, momentálně studuji v zahraničí obor cestovní ruch. Ve volném čase fotografuji, sportuji a píši články. Nejvíce mě zajímají témata jako sport, zdravý životní styl, móda a design.

Komentáře