Vaříte si v karanténě? Poradíme rychlé slané obědy

0

Vařit během karantény, to teď postihlo spoustu z nás. I pokud jsme byli zvyklí na jídlo z podnikové jídelny nebo z restaurace s meníčky a večeři koupit cestou domů, jsme dnes v situaci, kdy se o své stravování často musíme postarat naprosto sami. Je to sice příjemně levné, ale pracné se spoustou času, který je od nás v kuchyni vyžadován. Pokud si chcete vaření zkrátit, a přitom sobě i ostatním členům rodiny nabídnout kvalitní a dobré pokrmy, vyzkoušejte slané recepty, které se pyšní jednoduchostí a krátkou přípravou, případně přípravou v troubě a bez nutných pravidelných zásahů. Sladké recepty jsme vám ukázali v článku Vaříte si v karanténě? Poradíme rychlé sladké obědy. Teď je čas na recepty slané.

Z jednoho pekáče

Snadný a hlavně rychlý recept na maso zapékané s bramborem, které pouze připravíte do pekáče, dáte do trouby a vše ostatní se uděje samo. Můžete připravit například před procházkou s dítětem (nezapomínejme na roušky), během přestávky v home office nebo při sledování oblíbeného filmu, aby bylo připraveno k večeři, téměř bez ztráty času.

z jednoho pekáče
z jednoho pekáče

Co budete potřebovat

  • brambory
  • maso
  • smetanu
  • tvrdý sýr
  • cibuli (není nutná)
  • slaninu (není nutná)
  • sůl, pepř
  • rozmarýn
  • papriku
  • zeleninu (není nutná)

Jak budete postupovat

Při přípravě postupujete tak, že osmahnete maso nakrájené na nudličky, můžete využít i maso mleté, v případě kuřecích prsou je můžete nechat v celku, jen je jemně naklepejte, pak orestujte, osolte, ochuťte paprikou, rozmarýnem, solí a pepřem (nebo vaší oblíbenou směsí koření). Brambory stačí omýt a nakrájet na poloviny, lze i na menší díly.

Do pekáče vložte maso, na něj položte plátky sýra, pak brambory, které přelijete smetanou, nakonec brambory osolte, opepřete, lze přidat i kmín, pokud máte rádi. Milovníci zeleniny dají mezi maso a sýr ještě plátky cukety, mrkve, lilku, pastináku, papriky, prostě své oblíbené syrové, mražené nebo zavařené zeleniny. Milovníci cibule a slaniny ještě obojí osmahnou, ale to už se pak dostaneme z krátké doby přípravy, cibulka s slanina si žádají spoustu času.

Pak jen přiklopíte pekáč a dáte do trouby na cca 160 stupňů a cirka hodinu a půl pečení. Kdo má troubu programovatelnou, nastaví hodinku a půl při správné teplotě a může směle odejít na zahradu na jakkoliv dlouho, pokrm bude teplý ještě i po třech hodinách. V opačném případě se za hodinku a půl vraťte, abyste troubu vypnuli. Je hotovo.

Skvěle se pro takové vaření hodí i remoska, jestli jste doteď nepotřebovali horkovzdušnou troubu. Mrkněte na jejich nabídku na Patro.cz.

Remosky
Remosky

Rizoto po česku

Snadná a rychlá příprava ráže svádí i k rychlé přípravě ostatních surovin, které pak s rýží smícháme. Rizoto po česku je v podstatě jakákoliv forma rýže s čímkoliv, když je to ve výsledku smíchaný eintopf. Od italského se liší krémovostí, ne mnoho Čechů totiž v kombinaci s rýží volí krémovost a lepkavost. Spousta z nás je raději, když se rýže rozsýpá. A to i v rizotu.

Co budete potřebovat:

  • rýže
  • sůl
  • cibule
  • hřebíček
  • mleté maso
  • koření na mleté maso
  • mrazená či konzervovaná krájená zelenina
  • sýr na posypání
rizoto jakkoliv
rizoto jakkoliv

Jak budete postupovat

Stačí jen dát vařit rýži se solí, cibulí se zapíchnutými hřebíčky. Během toho osmahnout mleté maso na cibulce, okořenit, jak jste zvyklí, případně směsí koření na mleté maso. A nakonec smíchat s rýží do rizota, k tomu čerstvou zeleninu. Kdo rád zeleninu spíše tepelně upravenou, přidá do rizota mraženou či konzervovanou zeleninu, dle svých preferencí. Je možné využít i masové konzervy místo masa mletého. Ty stačí jen nakrájet a prohřát, pak smíchat s ostatními složkami rizota.

Tvarohové špalíčky se zelím

Nakládané zelí je poměrně levným jídlem, a tak není divu, že je s ním i spousta receptů. K těm velmi rychlým patří tvarohové špalíčky se zelím. Tvarohové těsto je totiž hotové raz dva.

Co budete potřebovat:

  • tvaroh 250 g
  • krupici (150 g) nebo hrubou mouku (160 g)
  • 1 vejce
  • sůl
  • cibuli
  • nakládané zelí
  • olej
zelí kdykoliv
zelí kdykoliv

Jak budete postupovat

Nejprve smícháte tvaroh s krupičkou, vajíčkem a špetkou soli do těsta a dáte odpočinout, aby krupička natáhla vlhkost. Mezitím osmažíte cibulku a na ní zelí, které předtím překrájíte na kratší. Zelí nakonec mírně podlijete a podusíte, můžete i přisladit. Když se bude zelí dusit, dáte ohřát vodu s cirka lžičkou soli, ve větším hrnci, kde budete vařit špalíčky. Těsto vytvarujete do válečku, nakrájíte na špalíčky a dáte do vroucí osolené vody. Za pár minut bude hotovo.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/patro-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře