Vaříte si v karanténě? Poradíme rychlé sladké obědy

0

Již jsme zmínili, že nutnost vařit si během karantény teď postihla spoustu z nás. I pokud jsme byli zvyklí na jídlo z podnikové jídelny nebo z restaurace s meníčky a večeři koupit cestou domů, jsme dnes v situaci, kdy se o své stravování musíme postarat zcela sami, včetně rodinných příslušníků. Je to sice příjemně levné, ale pracné, navíc to bere spoustu času, který je od nás při vaření vyžadován. Pokud si chcete vaření zkrátit, a přitom sobě i ostatním členům rodiny nabídnout kvalitní a dobré pokrmy, vyzkoušejte i sladké recepty, které se pyšní jednoduchostí a krátkou přípravou, případně přípravou v troubě a bez nutných pravidelných zásahů. Slané recepty jsme vám ukázali v článku Vaříte si v karanténě? Poradíme rychlé slané obědy. Teď je čas na recepty sladké.

Tvarohové špalíčky s přelivem z džemu

Tvarohové špalíčky jsou rychle připravené a dají se využít jak na sladko, tak na slano. Sladké varianty jsou skvělé v tom, že na ně stačí trocha ovocného rozvaru nebo třeba jen kompot, případně ovoce čerstvé, ale připravené coby husté smoothie s tvarohem.

Co budete potřebovat:

  • tvaroh 250 g
  • krupici (150 g) nebo hrubou mouku (160 g)
  • 1 vejce
  • sůl
  • sladký ovocný přeliv
  • máslo

Jak budete postupovat

Nejprve smícháte tvaroh s krupičkou, vajíčkem a špetkou soli do těsta a dáte odpočinout, aby krupička natáhla vlhkost. Mezitím si připravíte ovocný přeliv, například rozvařením domácí marmelády s vodou, posušením čerstvého drceného ovoce s cukrem, mraženého ovoce nebo třeba namixováním meruňkového kompotu. Pak dáte ohřát osolenou vodu ve větším hrnci, kde budete vařit špalíčky. Těsto vytvarujete do válečku, nakrájíte na špalíčky a dáte do vroucí osolené vody. Za pár minut bude hotovo. Při podávání přelijete přepuštěným máslem, lze ještě zasypat cukrem, ale též například semínky.

pudink
Pudink

Rohlíkové kostičky s vanilkovým krémem

Pokud opravdu spěcháte, můžete připravit extrémně rychlé a celkem netradiční sladké jídlo tak.

Co budete potřebovat:

  • puding
  • mléko
  • cukr
  • rohlíky či housky

Jak budete postupovat

Postup je velmi snadný. Nejprve dáte nasucho osmahnout (velmi pomalu) rohlíkové či houskové kostičky. Dáte je na mírný plamen a občas promícháte. Mezitím uvaříte řidší vanilkový (karamelový, kakaový nebo jiný) puding. Větší řídkosti dosáhnete tím, že místo 0,5 l mléka na jeden pytlík pudinku dáte 0,7 l mléka, případně doředíte vínem, vodou, ovocnou šťávou, možností je hodně. Puding možná bude nutno více osladit. A pak jen dáte na talíř osmažené kostky rohlíku, přelijete pudinkem. Vhodný je ovocný kompot jako příloha.

Krupicová či jiná kaše

Zdaleka nejrychlejší sladkou pochutinou je krupicová, špaldová, ovesní, jáhlová a další kaše. Vynechejme nyní ty, co jsou k dostání již připravené, jen je zalít horkou vodou a řekněme si, jak udělat kaši ze základních surovin.

Co budete potřebovat:

  • krupici (ovesné vločky, jáhlové vločky, špaldové vločky apod.)
  • mléko
  • sůl
  • cukr
  • máslo
  • na posypání kakao nebo ovoce, oříšky a jiné

Jak budete postupovat

Kaše je nejchutnější, pokud se vaří v mléce. Krupici (ovesné vločky, jáhlové vločky, špaldové vločky apod.) dáváme do mléka ihned na začátku, dokonce můžeme nechat ve studeném mléce nabobtnat, pokud si vzpomeneme včas. Přidáme pak trochu soli a začneme za stálého míchání ohřívat.

Poměry množství se u každé obilniny liší a je nutné je vysledovat, platí však, že zpočátku raději méně mléka a pak kdykoliv doředit. Dohuštění moc možné není. Na 3 plné lžíce dětské krupičky budete potřebovat 0,5 l mléka. Několik minut provaříme a můžeme podávat přelité máslem a posypané kakaem, cukrem, ovocem, oříšky, prostě podle chuti.

Kráječ na jablka

Rychlá žemlovka z toustového chleba

Žemlovka si často žádá dlouhou dobu přípravy, ale lze ji urychlit. Stačí mít kráječ na jablka, případně jablka zavařená, dále toustový chléb. Postup je pak velmi snadný a rychlý.

Pokud jej nemáte, můžete objednat online u Nábytek-forliving.cz, teď jej určitě ještě využijete.

Co budete potřebovat:

  • toustový chléb
  • jablka
  • 2 skořicové cukry
  • 2 vejce
  • 0,5 l mléka
  • máslo
žemlovka

Jak budete postupovat

Pečlivě omytá jablka prokrojíte kráječem, abyste ihned měli připravené dílky bez jádřinců. Mléko smícháte s vejci a se skořicovým cukrem. V rychlosti vytřete pekáč máslem, na dno položíte toustový chléb a prolijete mlékem s rozmíchaným vejcem a cukrem, na to pokladete jablka – pokud máte dílky z kráječe, tak mírně přitlačíte. Vrstvíte stále stejně, poslední vrstvou je toustový chléb, přimáčknutý, pak potřený máslem. Pekáč překryjete (stačí alobalem) a dáte zapéct na cirka 180 stupňů po dobu asi 30 minut.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/nabytek-forliving-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře