Vánoční cukroví s čistým svědomím IV – nepečené dobroty

0

Na Vánoce jsou na stole tradičně zastoupeny i nepečené sladkosti ve formě kokosových kuliček, sladkých tlačenek, vosích hnízd a dalších mňamek, které bývají plné sacharózy. Jdou ale udělat i jinak. Recepty na ně se řadí do skupiny tzv. raw neboli vitariánských receptů. Zkusíte je s námi?

V čem je jejich výhoda? Syrová strava nabízí možnost využít z potravy látky, které bychom tepelnou úpravou buď zničili, nebo přeměnili (denaturalizovali). Tělu se zařazením syrové stravy do části jídelníčku rozšíří spektrum využitelných látek a nutriční hodnota stravy se zvýší.

Kokosové kuličky s minimem tuku

Na kokosové kuličky použijeme zejména sušené ovoce (pozor na složení, kupujte jen to, které nebylo oslazeno a sířeno) a pohanku. Nebudeme doplňovat dalším tukem. Použijeme:

nelepčené kuličy umějí být i málo tučné

nelepčené kuličy umějí být i málo tučné

  • 50g sušeného ovoce dle výběru
  • 30g goji
  • 30g mandlí
  • 50g pohanových vloček nebo pohankové mouky
  • 20g kakaa
  • 15 g kokosu

Sušené ovoce a goji nejdříve namočíme do vody a necháme jej minimálně 5 hodin změknout, nejlépe však přes noc. Vodu následně slijeme a vypijeme, hmotu rozmixujeme na pastu. Do ní přimícháme kakao, nadrobno nasekané mandle a pohanku.

Vše řádně promícháme, a pokud by nám směs přišla málo sladká, dosladíme přírodním cukrem. Tvoříme menší kuličky a ty obalujeme v kokosu.

Oříškovo – ovocné placičky

Placičky můžeme jakkoliv tvarovat a zdobit

Placičky můžeme jakkoliv tvarovat a zdobit

Z mandlí a sušeného ovoce se dají dělat kouzla. Například ve formě lahodných placiček. Budeme potřebovat:

  • 40g mandlí
  • 100g sušeného ovoce podle chuti (opět pozor na složení)
  • trochu vody

Ovoce opět nejdříve namočíme a necháme nasát vodou. Trochu vody ponecháme a i s mandlemi rozmixujeme, hmotu pak vytvarujeme do placiček a uložíme je nejlépe do plastové krabičky. Ještě před uložením můžeme placičky obalit v semínkách nebo nazdobit například pomocí goji.

Čokoláda zdravěji

Na domácí raw čokoládu budeme potřebovat

Oříšky doplní každou domácí čokoládu

Oříšky doplní každou domácí čokoládu

  • 100g kakaového másla
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce sirupu z agáve
  • doplňky do čokolády – například bylinky, oříšky, sušené ovoce atd.

Pro přípravu použijeme vodní lázeň, v níž rozehřejeme kakaové máslo, přidáme agávový sirup a kakao. Pak přimícháme doplňky, které si do čokolády chceme dát.

Výslednou hmotu rozetřeme na podložku, ke které necháme čokoládu chladnout, případně naplníme do formiček. Necháme ztuhnout v chladnější místnosti nebo v lednici.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/superpotraviny-naturalis-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/biomana-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/bio-country-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře