Ano, je pravdou, že špalda v sobě obsahuje lepek. Takže lidé trpící celiakií si ji dát nemohou. Co je na ní tedy tak zdravého, když stejně obsahuje lepek?
Pšenice špalda obsahuje nejvíce bílkovin ze všech u nás pěstovaných obilnin a také má vysoký obsah vlákniny. Její zrno je obaleno dvojitou plevou. Je lehce stravitelná, bohatá na minerály, konkrétně hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek. Z vitamínů v ní najdeme zejména B1, B2 a B3 (niacin), dále provitamín beta karoten. Špalda posiluje imunitní systém, protože umí podpořit regeneraci buněk. V obalových vrstvách zrna jsou dokonce estrogeny, které pozitivně působí na vyrovnávání kolísající hormonální hladiny u savců.
Špalda má výraznější chuť než běžně konzumovaná pšenice. Ale v cukroví to nijak vadit nebude, protože chuť mouky je dost přeražená cukrem a kořením. Pokud ji chcete začít přidávat do běžných jídel, začněte s postupnou náhradou bílé mouky moukou špaldovou.
Pracny ze špaldové mouky
Pracny jsou v českých domácnostech oblíbeným a téměř neopomenutelným cukrovím. A i ony se dají upéct mnohem zdravěji. Budeme k tomu potřebovat:
- 200 g špaldové mouky jemně mleté
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 g másla
- 120 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 20 g kakaa
- 7 hřebíčků (rozdrtíme v hmoždíři)
- 1/2 lžičky skořice
Všechny ingredience zpracujeme na těsto a to zabalíme do mikrotenu nebo potravinářské fólie a necháme v lednici přes noc odpočinout.
Vymastíme si formičky máslem či sádlem a vysypeme je hrubou špaldovou moukou. Z odpočinutého těsta oddělujeme kousky a ty napěchujeme do formiček. Formičky plníme vždy do cca dvou třetin a těsto v nich vytvarujeme jakoby do ďolíku. Při pečení se totiž nafoukne a pokud bychom měli formičky úplně plné, výsledné pracny by byly zezadu vyduté.
Pečeme v předehřáté troubě na cca 170 stupních zhruba 12 – 15 minut. Po upečení můžeme ještě obalit v cukru. Do těsta je možné přidat ještě i semínka, nejlépe sezamová. Musíme pak ubrat trochu mouky.
Pokud nemáme formičky na pracny, ale těsto nám chutná, tak jej opatrně vyválíme a vykrajujeme tvary, případně děláme kuličky. Po upečení můžeme opět obalit cukrem. Pracny se skladují na suchém a chladnějším místě.
Špaldové linecké tvary
Nenáročná varianta lineckého těsta se nabízí i v kombinaci se špaldovou moukou. Potřebujeme na ni jen mouku, máslo, sirup či třtinový cukr a na slepení kousků pak nějakou výraznější marmeládu, nejlépe rybízovou nebo malinovou.
Na těsto si připravíme:
- 300g jemně mleté špaldové mouky
- 200g tuku
- 100g přírodního cukru nebo třeba ječmenné sladěnky.
Ingredience opět zpracujeme do jednoho těsta a necháme v lednici odpočinout, aby se aktivoval lepek obsažený v mouce. Těsto opět ukládáme obalené, aby neosychalo. Později je opatrně vyválíme do plátu o výšce cca 3 – 4mm. Vykrajujeme tvary tak, abychom je měli do páru.
Pokud nechceme linecké tvary slepovat, můžeme je nazdobit polevou a posypat třeba semínky. Toto linecké těsto můžeme použít i jako základ (korpus) větších moučníků.
Komentáře