Vánoční cukroví s čistým svědomím III: špaldová varianta pšenice

0

Ano, je pravdou, že špalda v sobě obsahuje lepek. Takže lidé trpící celiakií si ji dát nemohou. Co je na ní tedy tak zdravého, když stejně obsahuje lepek?

Linecké má mnohé varianty

Linecké má mnohé varianty

Pšenice špalda obsahuje nejvíce bílkovin ze všech u nás pěstovaných obilnin a také má vysoký obsah vlákniny. Její zrno je obaleno dvojitou plevou. Je lehce stravitelná, bohatá na minerály, konkrétně hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek. Z vitamínů v ní najdeme zejména B1, B2 a B3 (niacin), dále provitamín beta karoten. Špalda posiluje imunitní systém, protože umí podpořit regeneraci buněk. V obalových vrstvách zrna jsou dokonce estrogeny, které pozitivně působí na vyrovnávání kolísající hormonální hladiny u savců.

Špalda má výraznější chuť než běžně konzumovaná pšenice. Ale v cukroví to nijak vadit nebude, protože chuť mouky je dost přeražená cukrem a kořením. Pokud ji chcete začít přidávat do běžných jídel, začněte s postupnou náhradou bílé mouky moukou špaldovou.

Pracny ze špaldové mouky

Pracny jsou v českých domácnostech oblíbeným a téměř neopomenutelným cukrovím. A i ony se dají upéct mnohem zdravěji. Budeme k tomu potřebovat:

  • 200 g špaldové mouky jemně mleté
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 20 g kakaa
  • 7 hřebíčků (rozdrtíme v hmoždíři)
  • 1/2 lžičky skořice

Všechny ingredience zpracujeme na těsto a to zabalíme do mikrotenu nebo potravinářské fólie a necháme v lednici přes noc odpočinout.

Vymastíme si formičky máslem či sádlem a vysypeme je hrubou špaldovou moukou. Z odpočinutého těsta oddělujeme kousky a ty napěchujeme do formiček. Formičky plníme vždy do cca dvou třetin a těsto v nich vytvarujeme jakoby do ďolíku. Při pečení se totiž nafoukne a pokud bychom měli formičky úplně plné, výsledné pracny by byly zezadu vyduté.

Pracny můžeme i vykrájet nebo udělat kuličky

Pracny můžeme i vykrájet nebo udělat kuličky

Pečeme v předehřáté troubě na cca 170 stupních zhruba 12 – 15 minut. Po upečení můžeme ještě obalit v cukru. Do těsta je možné přidat ještě i semínka, nejlépe sezamová. Musíme pak ubrat trochu mouky.

Pokud nemáme formičky na pracny, ale těsto nám chutná, tak jej opatrně vyválíme a vykrajujeme tvary, případně děláme kuličky. Po upečení můžeme opět obalit cukrem. Pracny se skladují na suchém a chladnějším místě.

Špaldové linecké tvary

Linecké nejčastěji vykrajujeme

Linecké nejčastěji vykrajujeme

Nenáročná varianta lineckého těsta se nabízí i v kombinaci se špaldovou moukou. Potřebujeme na ni jen mouku, máslo, sirup či třtinový cukr a na slepení kousků pak nějakou výraznější marmeládu, nejlépe rybízovou nebo malinovou.

Na těsto si připravíme:

  • 300g jemně mleté špaldové mouky
  • 200g tuku
  • 100g přírodního cukru nebo třeba ječmenné sladěnky.

Ingredience opět zpracujeme do jednoho těsta a necháme v lednici odpočinout, aby se aktivoval lepek obsažený v mouce. Těsto opět ukládáme obalené, aby neosychalo. Později je opatrně vyválíme do plátu o výšce cca 3 – 4mm. Vykrajujeme tvary tak, abychom je měli do páru.

Pokud nechceme linecké tvary slepovat, můžeme je nazdobit polevou a posypat třeba semínky. Toto linecké těsto můžeme použít i jako základ (korpus) větších moučníků.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/superpotraviny-naturalis-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/biomana-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/bio-country-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře