Vánoční cukroví s čistým svědomím II: pohankové dobroty

0

Co mohou mít společného vanilkové rohlíčky, zázvorové sušenky a nepečené kuličky se sušeným ovocem a kokosem? Všechny lze místo z pšenice připravit například z pohanky.

Jaké jsou výhody pohanky? Je bezlepková, tudíž tolik nezatěžuje trávení. Díky vyvážené skladbě aminokyselin a vysokému obsahu sacharidů, vitamínů, stopových prvků a vícenenasycených mastných kyselin má vysokou nutriční hodnotu.

Na pohled nenápadná rostlina, ale plná nutričního bohatství

Na pohled nenápadná rostlina, ale plná nutričního bohatství

Navíc je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost, pozitivně ovlivňuje metličkové žilky a křečové žíly. Díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny dokáže korigovat hladinu cholesterolu v krvi a výši krevního tlaku. Dokáže dokonce pomoci při regeneraci jaterních buněk po jejich poškození chorobami a alkoholem. Pohankové dobroty se budou tudíž hodit i na Nový rok.

A když vyměníme sacharózu (bílý cukr) za fruktózu či jiný přírodní cukr, uděláme ještě lépe.

Vanilkové rohlíčky

Na těsto si připravíme:

  • 280g hladce namleté pohankové mouky
  • 200g másla
  • vanilku nebo třtinový cukr s vanilkou
  • 100 g přírodního cukru jemně mletého
  • 100 g jemně mletých ořechů.
Pohanka je nutričně velmi bohatá

Pohanka je nutričně velmi bohatá

Z ingrediencí zpracujeme těsto, které dáme přes noc odležet do lednice. Druhý den z těsta tvarujeme rohlíčky – buď pomocí robota se speciálním nástavcem, ručními pomocníky nebo zcela sami – z těsta vytvarujeme malé válečky a ohneme je do tvaru rohlíčků.

Skládáme na plech s pečícím papírem, případně na plech vymazaný tukem. Pečeme na cca 150 stupňů, přibližně 10 minut, než rohlíčky zrůžoví. Ještě horké obalujeme v moučkovém přírodním cukru.

Uskladníme v papírovém nebo plastovém obalu.

Zázvorové sušenky

Těsto vyrobíme z následujících surovin:

  • 150g pohankové mouky
  • 60g másla
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • čerstvý nebo sušený zázvor, podle chuti
  • lze doplnit citronovou nebo pomerančovou kůrou, případně kandovanou.

Do mísy dáme povolené máslo a med, nastrouhanou nebo nakrájenou kandovanou kůru z citrusů, přidáme mouku s práškem do pečiva a zázvorem. Vše důkladně zpracujeme a vytvarujeme placky. Ty pokládáme na vymazaný plech, případně na plech s pečícím papírem.

Pečeme při 175 stupních cca 12 minut – podle velikosti placek. Uchovávat je můžeme při pokojové teplotě, v papírovém či plastovém obalu.

Nepečené kuličky se sušeným ovocem

Kuličky připravíme z přibližně:

  • 250g pohankových vloček
  • 125g másla
  • 150 g přírodního cukru (fruktózy méně)
  • výtažku z vanilky
  • 30g pražených mletých ořechů
  • 30 g rozinek či jiného sušeného ovoce (pozor na obsah síry a cukru)
  • 1 – 2 lžic medu
  • 4 lžic alkoholu, nejlépe tuzemského rumu.
Pohankové kučky si zamilujete

Pohankové kučky si zamilujete

Pohankové vločky si nejdříve opražíme a necháme vychladnout. V míse je smícháme s ostatními ingrediencemi, máslo nejdříve necháme povolit při pokojové teplotě. Těsto dobře vypracujeme a odložíme na cca hodinu do lednice, aby ztuhlo a dalo se s ním lépe pracovat.

Přichystáme si, v čem budeme kuličky obalovat – kokos, kakao, mleté ořechy, strouhaná hořká čokoláda, fantazii se meze nekladou.

Z těsta tvoříme kuličky, obalujeme je a ukládáme do papírových košíčků. Pokud se těsto drolí, ještě jej znovu necháme vychladit. Hotové uchováváme v chladu.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/rohlik-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/biomana-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/bio-country-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře