Co mohou mít společného vanilkové rohlíčky, zázvorové sušenky a nepečené kuličky se sušeným ovocem a kokosem? Všechny lze místo z pšenice připravit například z pohanky.
Jaké jsou výhody pohanky? Je bezlepková, tudíž tolik nezatěžuje trávení. Díky vyvážené skladbě aminokyselin a vysokému obsahu sacharidů, vitamínů, stopových prvků a vícenenasycených mastných kyselin má vysokou nutriční hodnotu.
Navíc je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost, pozitivně ovlivňuje metličkové žilky a křečové žíly. Díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny dokáže korigovat hladinu cholesterolu v krvi a výši krevního tlaku. Dokáže dokonce pomoci při regeneraci jaterních buněk po jejich poškození chorobami a alkoholem. Pohankové dobroty se budou tudíž hodit i na Nový rok.
A když vyměníme sacharózu (bílý cukr) za fruktózu či jiný přírodní cukr, uděláme ještě lépe.
Vanilkové rohlíčky
Na těsto si připravíme:
- 280g hladce namleté pohankové mouky
- 200g másla
- vanilku nebo třtinový cukr s vanilkou
- 100 g přírodního cukru jemně mletého
- 100 g jemně mletých ořechů.
Z ingrediencí zpracujeme těsto, které dáme přes noc odležet do lednice. Druhý den z těsta tvarujeme rohlíčky – buď pomocí robota se speciálním nástavcem, ručními pomocníky nebo zcela sami – z těsta vytvarujeme malé válečky a ohneme je do tvaru rohlíčků.
Skládáme na plech s pečícím papírem, případně na plech vymazaný tukem. Pečeme na cca 150 stupňů, přibližně 10 minut, než rohlíčky zrůžoví. Ještě horké obalujeme v moučkovém přírodním cukru.
Uskladníme v papírovém nebo plastovém obalu.
Zázvorové sušenky
Těsto vyrobíme z následujících surovin:
- 150g pohankové mouky
- 60g másla
- 4 lžíce medu
- 1 lžička prášku do pečiva
- čerstvý nebo sušený zázvor, podle chuti
- lze doplnit citronovou nebo pomerančovou kůrou, případně kandovanou.
Do mísy dáme povolené máslo a med, nastrouhanou nebo nakrájenou kandovanou kůru z citrusů, přidáme mouku s práškem do pečiva a zázvorem. Vše důkladně zpracujeme a vytvarujeme placky. Ty pokládáme na vymazaný plech, případně na plech s pečícím papírem.
Pečeme při 175 stupních cca 12 minut – podle velikosti placek. Uchovávat je můžeme při pokojové teplotě, v papírovém či plastovém obalu.
Nepečené kuličky se sušeným ovocem
Kuličky připravíme z přibližně:
- 250g pohankových vloček
- 125g másla
- 150 g přírodního cukru (fruktózy méně)
- výtažku z vanilky
- 30g pražených mletých ořechů
- 30 g rozinek či jiného sušeného ovoce (pozor na obsah síry a cukru)
- 1 – 2 lžic medu
- 4 lžic alkoholu, nejlépe tuzemského rumu.
Pohankové vločky si nejdříve opražíme a necháme vychladnout. V míse je smícháme s ostatními ingrediencemi, máslo nejdříve necháme povolit při pokojové teplotě. Těsto dobře vypracujeme a odložíme na cca hodinu do lednice, aby ztuhlo a dalo se s ním lépe pracovat.
Přichystáme si, v čem budeme kuličky obalovat – kokos, kakao, mleté ořechy, strouhaná hořká čokoláda, fantazii se meze nekladou.
Z těsta tvoříme kuličky, obalujeme je a ukládáme do papírových košíčků. Pokud se těsto drolí, ještě jej znovu necháme vychladit. Hotové uchováváme v chladu.