Vánoční cukroví s čistým svědomím I: perníčky a pusinky

0

Snad všichni si rádi pochutnají na výborném a křehoučkém domácím cukroví, plném másla, oříšků, kandovaného ovoce nebo třeba kokosu. Ale ty následky!

Z přebytku cukru a tuku a lepku nám nebývá zrovna dobře…

Po Vánocích váha nestačí načítat nová čísla na stupnici do sta (nebo už nad sto?), náš krevní obraz by byl na okamžitou hospitalizaci, a podle toho se i cítíme. Vůbec nejsme odpočatí, tělo je vysíleno trávením příliš velkého množství vánočních dobrot najednou. Do toho když přimícháme stres z předvánočního období, máme zaděláno na pořádnou únavu a nenáladu.

Vždycky můžeme něco změnit…

Co kdybychom to letos zkusili jinak! Nejíst žádné cukroví? To ne, cukroví k Vánocům patří, k pohodové vánoční náladě také. Tak v čem jinak? V tom, že cukroví upečeme jinak – z jiných surovin a podle jiných receptů. Zdravějších, lehčích. Uvidíte, že po letošních Vánocích se budete cítit mnohem lépe a budete opravdu odpočatí.

Medové perníčky bez sacharózy a s nižším obsahem lepku

Zkusme začít třeba s perníčky. Věděli jste, že část mouky se dá nahradit vařenou dýní? Ta obsahuje spoustu škrobu, a proto také pomůže přidržet těsto pokupě. Navíc mu dodá vlákninu a vláčnost. Pšeničnou mouku nahradíme moukou špaldovou, cukr fruktózou a máme zdravější perníčky nejen pro naše ratolesti. Potřebovat budeme cca:

  • 150 g vařené dýně
    Perníčky s podílem dýně můžeme upéct kdykoliv. Tyto jsou lehké a přesto dobré

    Perníčky s podílem dýně můžeme upéct kdykoliv. Tyto jsou lehké a přesto dobré

  • 100 g medu
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 120 g fruktózy
  • 400 g špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • perníkové koření
  • citronová šťáva 1 čajová lžička.

Začneme tím, že rozmačkáme vařenou dýni, do ní vmícháme tekuté ingredience, poté změklé máslo, med a fruktózu. Vše utřeme. Později přidáme suché ingredience – mouku, sodu a perníkové koření. Vypracujeme tužší těsto (můžeme přidat mouku), které necháme v lednici odpočívat alespoň přes noc.

Druhý den z těsta vyválíme plát cca půl centimetru silný, vykrajujeme či vyřezáváme tvary nebo části chaloupky, pečeme při 170 stupních asi 10 minut, někdy i méně. Po vyndání z trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem a pak zdobíme. Pokud nechceme zdobit, potřeme směsí fruktóza, tuzemák a citronová šťáva.

Pusinky bez sacharózy, zato s oříšky a/nebo sušeným ovocem

Lískové oříšky nejlépe chutnají pražené

Lískové oříšky nejlépe chutnají pražené

Jednoduchým receptem pro zpracování bílků, které nám po pečení cukroví zůstanou, jsou pusinky. Klasika jsou vyšlehané bílky s cukrem. Zkusme je obměnit: místo cukru dejme fruktózu a do hmoty přimíchejme najemno nasekané oříšky, opražena semínka, nasekané sušené ovoce, které jsme před tím zvlhčili nad párou nebo ve vodě.

Pokud chceme péct bez sacharózy, dejme pozor na sušené ovoce. Vždy si zkontrolujme složení výrobku.

Pokud chceme péct bez sacharózy, dejme pozor na sušené ovoce. Vždy si zkontrolujme složení výrobku.

Do bílků nejdříve dáme špetku soli, aby se dobře vyšlehaly. Pak postupně přisypáváme fruktózu a přimícháme ostatní ingredience. Lžičkou vykrajujeme malé hromádky a dáváme je na pečící papír. Sušíme v troubě vyhřáté na přibližně 120 – 130 stupňů. Sušení probíhá poměrně dlouho. Hotové skladujeme v suchu, jinak by vlhly a ztratily část svojí úžasnosti.

Kde koupit tak specifické ingredience?

Jestli špaldovou mouku, fruktózu nebo dobrý med nemají u vás v sámošce, nebojte se vyzkoušet nákup v eshopech se zdravou výživou:

Omrkněte nabídku například na Bio-country.cz, Biomana.cz nebo na Superpotraviny-naturalis.cz.

Jejich nabídka je široká, mnohem širší než v kamenných prodejnách. Když si naplánujete recepty už teď, objednáte všechny ingredience najednou a už se nemusíte o nic starat, všechno vám přijde až domů. Nebo alespoň na nejbližší poštu.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/superpotraviny-naturalis-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/biomana-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/bio-country-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/tescoma-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře