Teploty jsou více než příjemné, už teď by se hodila zmrzlina!

0

A že se vám do obchodu právě vůbec nechce? A do stánku se zmrzlinou už vůbec ne? To vůbec nevadí. Nejlépe stejně chutnají ty zmrzliny, co si vyrobíme doma. A mohou být i celkem dietní, aby nenarušily naše plány s hubnutím do plavek! Co budeme potřebovat k tomu, abychom si zmrzlinu vyrobili podomácku? Stačit nám budou základní suroviny, trocha snahy, mrazák nebo zmrzlinovač. A přidejme ještě i čas.

Je libo zmrzlinu hned teď?

Pokud vás přepadne chuť na zmrzlinu právě teď při čtení tohoto textu, máte v podstatě dvě možnosti. Buď si z mrazáku vyndat nějaké železné zmrzlinové zásoby, anebo ovoce. No a právě zmrzlé ovoce stačí v mixéru namixovat s jogurtem (třeba nízkotučným) nebo se smetanou. Přidat můžeme i tvaroh či mléko.

V tomto případě musí převažovat množství ovoce nad množstvím mléčného výrobku, aby se udělala dostatečně vychladlá zmrzlina. Jestli disponujete i sekáčkem na led, můžete čerstvé ovoce smíchat s ledem a vyrobit si díky tomu ledovou tříšť. Anebo ke zmrazenému ovoci a troše ledu přidat i trochu vody. Fantazii se meze nekladou. Taková zmrzlina je vhodná k okamžité konzumaci. Ale snese i zamrazení v kelímku nebo ve tvořítku na nanuky.

Když máte trochu času na ovoce

Pokud vaše chuť na zmrzlinu není až tak akutní, lze si s ní vyhrát i dopředu a udělat si zásoby na horší časy. Vynikající je totiž domácí zmrzlina z ovoce a smetany nebo tvarohu, jogurtu, zakysané smetany, mascarpone. Místo ovoce můžete použít i některé druhy zeleniny nebo třeba kávu, ořechy, kakao, atd. Vynikající je třeba zmrzlina s Nutellou nebo Nugetou.

Jak postupovat? Stačí ovoce (nebo ořechy) najemno (ovoce klidně i nahrubo) rozmixovat v mixéru nebo z něj přímo udělat smoothie. A pak smíchat s cukrem podle libosti, dál s některým z mléčných výrobků. Čím bude tučnější, tím bude výsledek nadýchanější. Zejména tehdy, když i použitou smetanu nebo jiný mléčný výrobek předem našleháte ručním šlehačem.

Potom už stačí jen všechno smíchat a našupat do mističek nebo do tvořítek na nanuky. Šoupnout do mrazáku a alespoň dvě hodinky počkat. Čím menší tvořítka máte, tím kratší dobu je nutné čekat, ale to všichni víme. No a pak už jen chodíte ujídat. Za tyto zmrzliny vám budou vděčné nejen děti, ale všichni členové rodiny.

A když dáte rozumné množství cukru, nepůjde ani o tak velkou kalorickou bombu, jakou si kupujete v obchodě. Zdravé mlsání pomáhá k udržení té postavy, kterou jsme si po zimě pracně vycvičili a někteří i trochu vyhladověli.

Točená vanilková

Tu tečenou asi jen tak nezvládneme, ale vynikající vanilkovou jistě ano. Stačí na ni totiž málo. Většinu ingrediencí máte běžně doma. Pokud použijete mléko, půjde o dietnější počin. Smetana přidá trochu kalorií. Tato zmrzlina se nejdříve trochu vaří. Ale opravdu jen malinko.

Do kastrůlku dejte ohřívat mléko nebo smetanu. Mezitím si v misce ušlehejte žloutky s cukrem. Podle libosti k nim můžete přidat citronovou kůru. Ale není nutně potřeba. Když máte vanilkový lusk, vyškrábněte ho sem. V opačném případě se spoléhejte na vanilkový, v nejhorším případě na vanilínový cukr.

Jakmile se mléko či smetana začnou vařit, vypněte oheň a za stálého míchání nechte trochu prochladnout.  Pak přimíchávejte ostatní suroviny, které jste ušlehali se žloutky. Opět zapalte oheň a míchejte směs tak dlouho, dokud dostatečně neztuhne. Ztuhnou žloutky obsažené ve směsi. Ale pozor, směs se nesmí převařit.

Pak ji odstavte a za stálého míchání nechte vychladnout. Až je dost chladná, tedy z lednice, nalijte ji do zmrzlinovače. Ten vytvoří krásně vláčnou pochoutku. A když zmrzlinovač nemáte, zvolte nějakou misku. Během mrazení několikrát směs v misce promíchejte, dokud to tedy půjde. A pak ji můžete pohodlně servírovat v podobě kopečkové zmrzliny. Stačí na to mít ta správná udělátka.

Jako z fast foodu

A kdo si může dopřát kalorickou bombu, namixuje si v poměru 1:1 slazené kondenzované mléko a šlehačku. Až je směs napěněná (nikoliv vyšlehaná, to se nestane), dejte ji do zmrzlinovače anebo do mističek a do mrazáku – zde opět občas promíchněte. Výsledkem jistě budete překvapení.

Vytvoříte totiž ještě lepší zmrzlinu, než jakou nabízejí v některých značkových fast foodech. Ale je potřeba myslet i na to, že jde o opravdovou kalorickou bombu, kterou je pak nutné patřičně vyběhat nebo alespoň vycvičit. Jinak se usadí přesně tam, kde nemá.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/oriondomacipotreby-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/tescoma-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/tchibo-cz

 

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře