Sezónní vaření v únoru (1)

0

Chtít se stravovat zdravě a tak, abychom tělu více prospěli, než uškodili, to chce trochu grifu a hlavně informací. V dnešní době, kdy máme v super hyper marketech dostupné všechno ovoce a zeleninu v podstatě celý rok, není nákup jídla pro přirozené stravování vůbec jednoduchý. Naše těla jsou geneticky přizpůsobená tomu, čím se stravovali naši předkové po staletí a tisíciletí před námi. Rozhodně neměli v zimě k dispozici letní ovoce a zeleninu.  Vařili z toho, co sezona dala. A my si sezonní vaření trochu připomeneme, protože nám opravdu může prospět.

Které potraviny odpovídají únorové sezoně?

V únoru bychom při přirozeném skladování a při dodržování tradic našich předků měli k dispozici hlavně tyto suroviny:

  • celer
  • mrkev a petržel
  • čekanka
  • pórek
  • řepa červená
  • kapusta kadeřávek
  • kapusta růžičková
  • kadeřavá petržel
  • vepřové maso
  • vepřové vnitřnosti
  • kysané zelí
  • jehněčí maso
  • jablka

Jde o zeleninu a ovoce, které lze skladovat ve sklepě nebo které mohou přes zimu vydržet v záhoně. Maso jehněčí a vepřové bylo k dispozici díky tomu, že právě touhle dobou se dobytek sklízel. Pojďme si prohlédnout některé starší recepty pro úpravu těchto surovin.

Celerový salát, třeba s ořechy

Na celerový salát budete potřebovat:

  • celer,
  • jablka,
  • jablečný ocet,
  • sůl,
  • oblíbený olej a
  • třeba vlašské nebo lískové ořechy.

Jak celek, tak ořechy, tak i jablka dokáží naše těla v zimě dobře prohřát.

Salát můžete připravit s jablky syrovými anebo dušenými, záleží na preferencích. Celer je lépe podusit vždy, v troše vody, octa a soli. Nastrouhaný, samozřejmě. K dusícímu se celeru je možné přidat na spaření i nastrouhaná jablka, ale není to nutné, ta můžeme klidně nechat syrová.

Celer pak promícháme s jablky, (pokud dáváme syrová) a zakápneme olejem. Může být olivový, ořechový, vinný, sezamový – fantazii se meze nekladou. Nakonec přimícháme samotné ořechy.

Jemné jehněčí s mrkvičkami

Jehněčí je velmi dobře použitelným masem. Je jemné, netučné, zdravé. Za jehně je považována ovce, dokud nemá rok. Proto se jehňata zabíjejí i během zimy. A když se umí dobře udělat, výsledek je dokonalý. Mnoho lidí se obává skopového aromatu tohoto masa. Ale obavy jsou zbytečné, pokud se dodrží alespoň dvě podmínky – maso je nutné obrat od veškerého loje (šlachy a blány nevadí). A k masu se musí přidat jalovec nebo česnek nebo rozmarýn. Mohou se i kombinovat.

Trochu hůře splnitelnou podmínkou je původ masa – pokud je z domácího anebo bio chovu, bylo jehně hodně na vzduchu a skopový nádech bude minimální. Je to stejné jako s masem vepřovým. Některé je protivně načichlé, u jiného onu nepříjemnou „vepřovinu“ ani necítíte.

Na jemné jehněčí s mrkvičkami budete potřebovat:

  • půl kila jehněčího masa
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 300 gramů mrkve
  • 100 g mraženého hrášku
  • dohromady 200g celeru a petržele
  • 150 gramů kečupu (sladký nebo pálivý)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 mililitrů bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst kadeřavé petržele

Začněte tím, že si osmahnete cibulku. Mezitím oberte maso od loje a nakrájejte ho na nudličky. Ty osolte, opepřete a promíchejte s moukou. K osmažené cibulce přidejte maso, opečte ho ze všech stran, podlijte vínem a zvolna duste skoro doměkka. Můžete i v troubě. Maso potřebujete k tomu, aby bylo zcela měkké, asi dvě hodiny na 150 stupních.

Při dušení v troubě nebude podlévání tolik nutné, pokud budete dusit na plotně, občas podlijte vodou či vývarem. Ke konci sušení přidejte zeleninu nakrájenou na kousky a duste ještě asi 20 minut. Podávat můžete s různými přílohami, například rýže, brambory, těstoviny, pohanku, quinou a jiné.

Houska plněná vejci a pórkem

Stále přemýšlíte, jak oživit fádní večeře? Co třeba nadít housku vejci a pórkem? Je to nenáročné a typicky zimní! Na přípravu budete potřebovat:

  • housky (podle počtu strávníků a jejich hladu)
  • nakrájený pórek
  • vejce – tolik, kolik je housek
  • olej nebo máslo
  • sůl a pepř

Příprava je velmi snadná. Z housky seřízneme vrchní část a vnitřek částečně vydlabeme. Pórek můžeme orestovat na oleji či másle, ale můžeme ho ponechat syrový. Pokud pórek restujeme, přidáme k němu rozdrobenou střídku a později i vajíčka se solí a pepřem, dobře během restování promícháváme.

Vydlabané housky mezitím vložíme pod rozehřátý gril a necháme asi 3 -5 minut rozpéct. Vaječnou nádivkou pak naplníme vydlabané housky. Ale pokud jsme nechali pórek syrový, nejdříve jej do nádivky přimícháme. A nezapomeneme nechat část pórku na posypání po povrchu.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/greenfit-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/kosik-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/myfoodmarket-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře