Sezónní vaření v dubnu

0

Duben je měsícem, kdy podzimní přirozené zásoby už začínají docházet. Ale když je dobré jaro s rozumnými teplotami, můžeme v dubnu sklízet první úrody listové zeleniny. A to stejné se týká bio pěstování ve velkém, ze kterého je dodáváno zboží do obchodů. Letošní jaro tedy vůbec rozumné nebylo a ještě koncem března mrzlo, včetně prostor v nevytápěných sklenících. Letos je to tedy s přirozenou zeleninou trochu opožděné, ale snad to dubnové oteplení dožene.

Které suroviny jsou pro měsíc duben přirozené? Je to zejména:

  • polníček
  • jarní cibulka
  • ledový salát
  • hlávkový salát
  • kopřivy
  • ředkvičky
  • rebarbora
  • hladkolistá petržel nebo pažitka
  • špenát
  • jehněčí maso
  • kořenová zelenina
  • brambory

Na první pohled nic moc, ale když se zapojí fantazie, dá se vykouzlit mnoho zajímavých jídel, které zachovají přirozenost stravování, protože jsou přirozeně skladovatelné až do dubna nebo vypěstovatelné právě v měsíci dubnu. Pojďme se podívat, jak si vytvořit třeba špenátovou roládu, míchaná vejce s ředkvičkou anebo jehněčí s cizrnou a špenátem.

Špenátová roláda

Jednoduchá roláda, kterou budeme baštit po studenu, jako pochoutku. Dodá bílkoviny, vápník i kyselinu listovou a jiné látky. Na špenátovou roládu budete potřebovat:

  • 300 g čerstvého špenátu
  • 3 vajíčka
  • 100 g polohrubé mouky
  • 400 g krémového sýra
  • pažitku
  • ořechy dle chuti na ozdobení
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř, podle chuti česnek

Špenát je potřeba oprat, spařit, vymačkat a namixovat. Pak ušlehejte sníh z osolených bílků. Žloutky dejte ke špenátu, opepřete a promíchejte. Nakonec sníh s moukou vmíchejte do špenátu se žloutky. Je potřeba míchat pomalu a jemně, aby sníh zůstal našlehaný. Kdo si nevěří, může přisypat špetku prášku do pečiva.

Na plech si dejte pečicí papír a troubu mějte rozehřátou na 180 stupňů. Těsto přelijte na plech a rozetřete do stran. Dejte na deset minut péct.

Mezitím smíchejte krémový sýr se solí, pepřem a citronovou šťávou. Přimíchejte nasekanou pažitku. Jakmile bude těsto na roládu upečené, vyndejte ho z trouby, vyklopte z plechu a nový pečící papír, ten původní pomalu sloupněte. V novém papírku těsto opatrně zarolujte a nechte chladnout.

Potom plát opatrně rozrolujte, ale ne úplně, aby nepopraskal. Pozřete připraveným krémem a zase sviňte. Nahoru můžete dát zbytek krému jako dekoraci a posypat praženými ořechy. Pak umístěte do lednice a teprve po důkladem vychladnutí podávejte.

Komu by v roládě chybělo maso, může přidat třeba uzeného lososa, anglickou slaninu nebo plátky šunky. Vynikající je také na tenko nakrájené pečené maso.

Míchaná vejce s ředkvičkou

Na jaře se nabízí dokonalá obměna míchaných vajec na cibulce. Místo cibulky totiž opražíme ředkvičku, později třeba kedluben, v létě vodnici, tuřín nebo ředkev, možností je hodně. Co budeme potřebovat?

  • ředkvičky dle chuti
  • vejce podle počtu strávníků
  • máslo
  • sůl, pepř
  • nasekaná petrželka nebo pažitka

Příprava je velmi snadná, stačí jen místo cibulky opražit pod vajíčka najemno nakrájenou ředkvičku. Pak přihodit vejce, osolit, opepřit a umíchat. Do hotových míchaných vajec pak přidat nasekanou petrželku nebo pažitku, vynikající je i jarní cibulka.

Jehněčí maso s cizrnou a se špenátem

Jehněčí maso je vděčnou surovinou. Je to maso jemné, rychle hotové a dodá mnoho výživných látek. I proto se u nás začíná prodávat čím dál častěji, stejně jako třeba králík, který je na tom s výživovými hodnotami také velmi dobře. Jehněčí maso je typickým symbolem jara. A s cizrnou a špenátem dodá vitamíny i na jaře tolik potřebnou energii. Co budeme potřebovat?

  • 1,5 kg jehněčího masa
  • 400 g sterilovaných rajčat
  • 400 g cizrny v plechovce
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 1 – 2 cibule
  • česnek
  • sůl, pepř
  • olej nebo sádlo
  • 250 ml masového vývaru
  • chilli koření
  • kmín
  • koriandr
  • rozmarýn
  • k podávání rýži, kuskus, bulgur nebo třeba quinou

Postup je poměrně snadný. Nejdříve si vytvoříte kořenící směs ze všeho koření a soli. Jak? jednoduše dáte vše do misky a promícháte. Pak nakrájíte maso na kostky, můžete ho propíchat masovým razítkem. Ale nutné to není. Pak kostky obalíte v kořenící směsi.

Přichystejte si kastrol, který můžete dát i s poklicí do trouby. V něm rozpalte olej nebo sádlo a maso orestujte, aby se zatáhlo. Pak maso vyndejte a orestujte cibuli, později k ní přidejte i česnek. Až je cibulka s česnekem růžová nebo mírně nahnědlá, dejte do hrnce maso, přidejte vývar, sterilovaná rajčata, přiklopte poklicí a dejte vše dusit do trouby rozehřáté na 150 stupňů, může být i méně.

Čím nižší bude teplota v troubě, tím déle se bude maso dělat. Ale o to bude ve výsledku jemnější a šťavnatější. Na posledních deset minut dejte k masu i cizrnu a opraný a nasekaný špenát.

 


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/countrylife-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/rohlik-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře