Sezónní vaření v březnu (1)

0

Chtít se stravovat zdravě a tak, abychom tělu více prospěli, než uškodili, to chce sledovat také sezónnost potraviní. V dnešní době, kdy máme dostupné všechno ovoce a zeleninu v podstatě celý rok, není nákup sezónního jídla vůbec jednoduchý (když nevíme, co vůbec v danou sezónu může být přirozeně dostupné). Naše těla jsou geneticky přizpůsobená zvykům našich předků. A ti vařili z toho, co sezona dala. A my si sezonní vaření trochu připomeneme, protože nám opravdu může prospět.

Které potraviny odpovídají březnové sezoně?

V březnu bychom při přirozeném skladování a při dodržování tradic našich předků, včetně rychlení některých druhů zeleniny, měli k dispozici hlavně tyto suroviny:

  • brambory
  • mrkev a petržel
  • pórek
  • řepa červená
  • kapusta kadeřávek
  • kapusta růžičková
  • kadeřavá petržel
  • vepřové maso
  • vepřové vnitřnosti
  • kysané zelí
  • jehněčí maso
  • králičí maso
  • naklíčená semínka
  • jarní cibulka
  • jablka
  • zimní hlávkový salát
  • sedmikráska

Jde o zeleninu a ovoce, které lze skladovat ve sklepě nebo které mohou přes zimu vydržet v záhoně. Případně si je můžeme pěstovat přirozeně doma za oknem nebo v miskách na kuchyňské lince. Maso jehněčí a vepřové bylo k dispozici díky tomu, že právě touhle dobou se dobytek sklízel. Pojďme si prohlédnout některé starší recepty pro úpravu těchto surovin.

Vepřová panenka s čatní a kuskusem sypaným jarní cibulkou

Panenky jsou sice cenově méně dostupná, ale o to kvalitnější masa, která můžeme zpracovávat různými způsoby. Velmi se hodí také na přípravu při nízkých teplotách, kdy je dáme dusit do trouby pouze na teplotu okolo 90 – 100 stupňů.

Budeme potřebovat

  • vepřové panenky (podle počtu strávníků)
  • černý a zelený pepř
  • sůl
  • čatní dle chuti nebo dle domácích zásob, velmi se hodí jablkové
  • kuskus
  • vroucí vodu
  • cibuli
  • jarní cibulku
  • olej
  • bylinky podle chuti

Nejprve panenky nakrájíme na plátky, zprudka orestujeme ze všech stran, pak teprve posolíme, opepříme a dáme do trouby dusit na 90 – 100 stupňů, na minimálně hodinu a půl. Pak si orestujeme cibulku a spaříme kuskus dle návodu. Hotový kuskus přimícháme k cibulce, přichystáme si bylinky a jarní cibulku na posypání, až budeme servírovat – nakrájíme je najemno.

Po asi hodině dušení zkontrolujeme stav masa, zda nepotřebuje podlít. A otočíme jej. Dáme znovu ještě dusit, na cca půl hodiny. Podlévat můžeme vodou anebo vývarem, pokud máme k dispozici. Hodí se i trocha bílého vína.

Až je maso měkké, máme hotovo a lze servírovat, například i s domácí tatarskou omáčkou.

Králík na pórku a rozmarýnu

Králík je maso, které snese všechny možné úpravy. Vynikající je zejména v kombinaci se zeleninou a bylinkami, především rozmarýnem, jenž dokáže dokonale rozložit králičí aroma. To totiž nemusí být každému příjemné.

Díky minimálnímu obsahu tuku, ale dostatku kvalitní svaloviny je králík perfektní volbou pro všechny věkové skupiny. A tak je možné si ho v březnu připravit třeba na pórku a rozmarýnu. Neuškodí ani přidání černého kořene nebo mrkve.

Budeme potřebovat

  • králíka, případně například jen kýty nebo hřbety
  • sůl a pepř
  • rozmarýn
  • slaninu (nejlépe uzenou studeným kouřem)
  • pórek
  • podle chutí i další březnovou zeleninu
  • jako přílohu těstoviny nebo brambory nebo rýži nebo quinou nebo bulgur nebo jáhly, prostě, co máme rádi.

Králičí maso naporcujeme, aby se lépe propeklo (produsilo). Kýty a hřbet nařízneme a prošpikujeme, případně necháme jen naříznuté, ale až ke kosti. Maso zprudka orestujeme a pak jej dáme do pekáče, kde máme i trochu vody (cca 1 dcl), osolíme, opepříme, přidáme rozmarýn a slaninu a dáme přikryté víkem pekáče do trouby rozehřáté na cca 120 – 130 stupňů. Necháme pomalu dusit.

Mezitím si připravíme zeleninu, kterou budeme chtít s králíkem připravovat. Zejména tedy pórek, mrkev, černý kořen, může být i kapusta. Jakmile máme zeleninu připravenou, tedy omytou a nakrájenou na menší kousky, přidáme ji ke králíkovi do pekáče.

Králičí maso budeme podlévat nejdříve po hodině a půl dušení, dříve to jistě nebude potřeba (když dodržíme teplotu). Po hodině a půl maso otočíme, případně tedy podlijeme a dáme znovu dusit. Za další asi hodinu maso opět otočíme, případně podlijeme. Zvýšíme teplotu v troubě na 200 stupňů a necháme maso opéci, tak 15 – 20 minut. Není to však nutné, maso můžeme celou dobu jen dusit.

Mezitím si uvaříme zvolenou přílohu. Jakmile je maso hotové, můžeme ihned podávat. Ale také můžeme maso vyjmout z pekáče a zeleninový základ rozmixovat do hladké a lahodné omáčky, přilít můžeme trochu smetany. Zejména je tento postup vhodný, když máme děti, které odmítají každou zeleninu, kterou vidí. V podobě omáčky ji však nepoznají a ještě vám jídlo vychválí do nebe.

K tomuto pokrmu je velmi vhodný ovocný kompot, dokonale doplňuje chuť masa, zeleniny a přílohy.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/countrylife-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/rohlik-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře