Ruce vysušené desinfekcí? 3 recepty na domácí úlevu!

Ruce vysušené desinfekcí? Recepty

Je to již několik měsíců, co se desinfekce na ruce staly každodenní součástí našich životů. Používáme je v práci, před vstupem do obchodů a i v domovech jsme vyměnili obyčejná mýdla za ta s antibakteriálním či virucidním účinkem.

Naše ruce máme nyní čistější než chirurgové před operací, ale čistota s sebou nese i nepříjemné pocity vysušených, stažených a popraskaných rukou.

Jak si tedy pomoci? Pokožka rukou obsahuje jen minimum mazových žláz a přirozené promašťování pokožky, jako třeba na obličeji nebo hlavě, se tak prakticky neděje. Dlaně jsou bez mazových žlázek zcela a tak jedinou možností, jak dodat výživu pokožce, je použití kvalitního krému na ruce.

Krémů na ruce je v drogériích k dostání nepřeberné množství, ochranné, hydratační, vyživující, od levnějších až po luxusní kousky za několik stovek. Stačí si jen vybrat. Anebo si můžete vyrobit vlastní.

dezinfekční gel

Zábaly na ruce zahrňte do pravidelné péče

Pokud si běžně masky či zábaly na ruce neděláte a používáte pouze krémy, je teď ten nejlepší čas se do zábalů pustit. Vaše ruce to velmi ocení a odvděčí se vám mladou a vláčnou pokožkou. Nemusíte do kosmetického salónu ani kupovat drahé masky.  Stačí, když použijete běžně dostupné ingredience z ledničky či spižírny.  

Recept na domácí zábal: pro domácí zábal na ruce použijte třeba žloutek z jednoho vejce, lžíci medu, lžíci olivového oleje, 2 lžíce podrcených ovesných vloček. Místo vloček můžete použít třeba rozemleté mandle. Směs naneste na ruce, nasaďte igelitové rukavice a zabalte do ručníku nebo do teplých rukavic. Nechte působit dvě hodiny a pak smyjte teplou vodou. Vaše ruce budou krásně jemné a vyživené. Zábal si dopřejte každý týden.

mytí rukou

Krémy vlastní výroby

Jste-li tvořivá duše nebo si prostě jen ráda připravujete kosmetické přípravky sama z dostupných ingrediencí, můžete si vytvořit i řadu domácích krémů na ruce. Zcela se tak vyhnete chemikáliím v kosmetických produktech, budete mít originální kousky a navíc – ruce je třeba ošetřovat po každém umytí a to už je nějaká spotřeba. Tak proč stále myslet na tuby krémů, když si můžete vyrobit zásoby vlastního?

Postup není složitý a při výrobě budete pracovat s ingrediencemi, které snadno koupíte buď v drogériích s bio produkty, nebo v potravinách. Pokud tady neuspějete, určitě vše potřebné sežene na specializovaných e-shopech.

Základ krémů na ruce je vlastně pořád stejný – bambucké máslo, kokosový olej, mandlový olej a včelí vosk.

Můžete vyzkoušet třeba některý z následujících receptů na domácí krémy:

domácí krém

Krém z bambuckého másla

Bambucké máslo je superingredience, právem nazývaná „africké zlato“. Je to tuk extrahovaný z plodů máslovníku afrického. Má vynikající hydratační účinky, obsahuje spoustu vitamínů, pomáhá léčit kožní onemocnění, praskliny, svědění, proto má široké využití právě v kosmetice.

Recept: V teplé lázni roztopte 2 díly bambuckého másla se 3 díly kokosového oleje, přidejte 6 dílů olivového oleje, můžete přidat i 2 díly včelího vosku a nakonec několik kapek vonné esence dle vlastního výběru (např. levandulové, růžové, apod.). Po lehkém vychladnutí přelejte do kelímku nebo skleněné nádobky a nechte ztuhnout. Včelí vosk použít nemusíte, ale s jeho přidáním do směsi bude krém tužší a při natírání na kůži udělá ochranný film. Navíc obsahuje vitamín A, který má antioxidační a antiseptické účinky.

Pokud se vám nechce vyrábět se s krémy doma nebo domácí kosmetice nedůvěřujete, když není správně zakonzervovaná, můžete objednat od profesionálů.

Měsíčkový krém - calendula

Měsíček lékařský dělá čest svému jménu. Je to přírodní antibiotikum, má antiseptické a desinfekční účinky. Pomáhá na nejrůznější kožní problémy a podporuje regeneraci a tvorbu nové tkáně.

Recept: hrst květů měsíčku (sušeného nebo lépe čerstvého) lehce povařte ve 100ml kokosového nebo olivového oleje. Můžete v oleji nechat macerovat přes noc. Druhý den znovu zahřejte a směs přefiltrujte přes gázu. Květy pořádně vymačkejte. Můžete opět přidat pár kapek esenciálního oleje. Hmotu přelejte do kelímku nebo skleničky.

Z měsíčku si můžete připravit i mast (ta je hutnější a do pokožky se nevstřebává tolik jako krém) a jako bázi použijte vepřové sádlo.

krém na ruce

Mandlový krém

Mandle patří mezi další ořechy, jejichž tuk je pro lidské tělo velmi příznivý zevnitř i zvenku.

Recept: 3 díly včelího vosku smíchejte v teplé vodní lázni s 8 díly mandlového oleje. Přidejte 6 dílů glycerinu a několik kapek esenciálního oleje. Směs míchejte, dokud se nevytvoří krémovitá hmota. Tu pak přelijte do vhodné nádobky a nechte vychladit. Můžete používat, jak často chcete.

Často kladené dotazy

Jak si mohu doma vyrobit zábal na ruce, který pomůže s vysušenou pokožkou?

Pro domácí zábal na ruce můžete použít žloutek z jednoho vejce, lžíci medu, lžíci olivového oleje, 2 lžíce podrcených ovesných vloček. Místo vloček můžete použít třeba rozemleté mandle. Směs naneste na ruce, nasaďte igelitové rukavice a zabalte do ručníku nebo do teplých rukavic. Nechte působit dvě hodiny a pak smyjte teplou vodou. Vaše ruce budou krásně jemné a vyživené. Zábal si dopřejte každý týden.

Jak si mohu vyrobit vlastní krém na ruce s bambuckým máslem?

V teplé lázni roztopte 2 díly bambuckého másla se 3 díly kokosového oleje, přidejte 6 dílů olivového oleje, můžete přidat i 2 díly včelího vosku a nakonec několik kapek vonné esence dle vlastního výběru (např. levandulové, růžové, apod.). Po lehkém vychladnutí přelejte do kelímku nebo skleněné nádobky a nechte ztuhnout. Včelí vosk použít nemusíte, ale s jeho přidáním do směsi bude krém tužší a při natírání na kůži udělá ochranný film. Navíc obsahuje vitamín A, který má antioxidační a antiseptické účinky.

Jak připravit krém na ruce s měsíčkem lékařským?

Hrst květů měsíčku (sušeného nebo lépe čerstvého) lehce povařte ve 100ml kokosového nebo olivového oleje. Můžete v oleji nechat macerovat přes noc. Druhý den znovu zahřejte a směs přefiltrujte přes gázu. Květy pořádně vymačkejte. Můžete opět přidat pár kapek esenciálního oleje. Hmotu přelejte do kelímku nebo skleničky.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...