Remoska: nedocenitelný český vynález

0

Na začátku padesátých let vymyslet pan Ondřej Homuta vynález, kterým udělal díru do světa. Dnešní podoba se samozřejmě podstatně liší, ale princip je stále stejný. Pokud jste o remosce ještě neslyšeli, čtěte pozorně, protože možná i vás její nesporné výhody přesvědčí a vy ji zařadíte mezi své kuchyňské spotřebiče.

Remoska je taková malá elektrická trouba, která připomíná spíše hrnec, v jehož víku je zabudovaný držák s elektrikou. Původní verze měly ve víku i skleněné okénko, ty dnešní už je většinou nemívají, a to kvůli naprostému zachování tepla. Dnes se také používají lepší materiály. Během pár minut se celá remoska zahřeje a uvnitř se vytvoří stejné podmínky jako v klasické troubě. Mnozí z vás si teď jistě řeknou, k čemu by jim taková věc byla, když mají doma moderní troubu. Samozřejmě nejvíce remosku ocení lidé s malou kuchyní, či ženy, kterým chybí pečení při dlouhých letních pobytech na chatách. Opak je ale pravdou, remosku ocení naprosto každý kuchař či kuchařka a to hned z několika důvodů.

Díky malému uzavřenému prostoru nedochází k vysušování připraveného pokrmu, takže třeba maso zůstává vždy šťavnaté, navíc je pokrm většinou hotový rychleji. Remoska také šetří při spotřebě energie a nakonec je to i její samotná velikost a jednoduché ovládání, díky čemuž si našla oblibu v našich, ale i světových kuchyních. Součástí remosky je odolný podstavec, takže ji můžete klidně položit i mimo pracovní plochu.

A co vše se dá v remosce vlastně připravit? Poslouží vám k pečení, zapékání, dušení, rozmrazování, grilování i smažení. Primárně ale zůstaňme u pečení, protože k tomu je využívána asi nejčastěji. Péct můžete maso, zeleninu i moučníky. Velmi populární je příprava kuřete na nejrůznější způsoby, kuře z remosky se totiž s kuřetem z trouby nedá vůbec srovnávat. Například takové kuře podlité černým pivem či na smetaně dostane zcela nový rozměr. Nemusíte se ale bát ani přípravy ryb. Mě osobně se velmi osvědčilo pečení chleba, který zůstává nadýchaný a díky tvaru remosky má i krásně kulatý tvar klasického bochníku. Ověřená je i příprava sladkých moučníků.

Často si remosku spojíme s kuchyní našich babiček, protože právě ty je využívaly velmi často a kolikrát je ještě dnes schovávají ve skříni. V poslední době se ale vrací i do moderních kuchyní a podle předešlých slov už asi ani nemusím vysvětlovat proč.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/vltava-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/myfoodmarket-cz

Sdílet

O autorovi

Tereza Kalinová

Je mi 20 let, momentálně studuji v zahraničí obor cestovní ruch. Ve volném čase fotografuji, sportuji a píši články. Nejvíce mě zajímají témata jako sport, zdravý životní styl, móda a design.

Komentáře