Proč a jak hydratovat pokožku

hydratujte pokožku

Největším orgánem našho těla je pokožka. Její správné fungování je pro nás nesmírně důležité, protože chrání vnitřní orgány před vlivy prostředí. Pomáhá nám, aby se z pleti neztrácela voda, brání chemikáliím a mikroorganismům, aby se usídlovaly v kůži nebo pronikaly dále do těla. Kůže má zcela zásadní vliv na naše vnímání. Pokud je poškozená a nezdravá, odráží se to nejen na našem vzhledu, ale i na naší psychické kondici, mentální odolnosti.

Nejsvrchnější část kůže tvoří takzvaný kožní film, který je tvořen kožními buňkami, keratinem, potem a lipidy (tuky). Lipidy uzamykají v pleti vodu a zajišťují tak, aby byla dostatečně hydratovaná, pevná a hebká.

pleťová maska

Poškozená pleť má kožní bariéru narušenou a z pleti se ztrácí voda. V té chvíli začíná také docházet ke změně pH pokožky a kůže je snadněji napadána cizími mikroorganismy. Při poškození dochází k napětí, pokožka začne bránit odumřelým kožním buňkám, aby se přirozeně odlupovaly. Můžeme pozorovat, jak se ucpávají kožní póry a v nich zůstávají bakterie. Ty potom vytvářejí zanícená ložiska…

Co pokožce neprospívá

Příčin vzniku narušení kožního filmu může být hned několik. Příliš časté mytí a používání agresivních vysušujících a odmašťujících přípravků (například přípravky s alkoholem, saponáty, tenzidy…).

Horká voda pleť vysušuje, a tak časté sprchování spíš škodí, než pomáhá.

Ani častý peeling není úplně ideální. Opatrné odstranění odumřelé kůže je čas od času na místě. Ani jemné přípravky nepoužívejte častěji než jednou týdně.

Kůže je zrcadlem našeho života. Pokud se cítíme ve stresu, chybí nám odpočinek a spánek, i naše pleť vypadá nezdravě a povadle.

Stejně výrazně se na pokožce odráží nevhodná skladba stravy. Ne nadarmo si modelky a lidé, pro něž je vzhled profesně důležitý, dávají velmi dobrý pozor na svůj jídelníček. Jednorázové úlety na večírku se sice s trochou snahy dají zaretušovat, ale pravidelný nedostatek vitamínů, minerálů a vlákniny se výrazně podepíše na každé pleti.

krém na pleť

Voda je základem krásy i zdraví

Základem péče o pleť je však dostatek vody. Pokožku musíme hydratovat nejen zvenčí, ale i zevnitř. Pitný režim je nezastupitelný. Pijte jen čistou vodu, maximálně obohacenou o pár kapek citronu. Počítejte s tím, že potřebujete vypít denně minimálně 2-3 litry čisté vody. Polévky, mléko, káva, zeleninové a ovocné šťávy jsou sice prospěšné, ale do množství přijatých tekutin se nepočítají. Ztracenou vlhkost také můžete doplňovat ovocem a zeleninou.

Dehydratací mohou trpět lidé všech typů pleti, nezáleží, zda máte pleť suchou, mastnou nebo smíšenou. Jinak se pleť chová v závislosti na ročním období a aktivitě, které se zrovna oddáváme. Zvlášť často můžeme pociťovat vysušení pokožky po slunění nebo naopak za mrazu a větru.

Vsaďte na přípravky s kyselinou hyaluronovou

V zimě často kvůli mrazu přestáváme používat hydratační krémy a přecházíme na mastnější produkty. Potom nám sice nezamrzá v pleti voda a na povrchu těla či tváře se netvoří šupinky, přesto nemůžeme tento postup zcela doporučit. Pleť máme při takové péči buď nadměrně mastnou a tvoří se nám zanícené boláky nebo je suchá a vrásčitá.

pleťová maska

Možným řešení je používat přípravky s kyselinou hyaluronovou. Tato kyselina se dostane do hlubších vrstev pokožky a působí v pleti odspodu směrem ven. Možností aplikace je více, existují různé kúry a séra.  Ani v létě není aplikace kyseliny hyaluronové zcela od věci. Kolem třicátého roku se začínají tvořit první vrásky a to je čas, kdy právě kyselina hyaluronová může proces stárnutí výrazně zpomalit.

Gelové krémy a gely fungují i v mrazu

Vhodnou variantou nejen na zimu jsou gelové krémy nebo gely. Dokážou do pokožky vpravit více hydratačních látek, jejich konzistence lépe udrží a vede v pokožce vodu. Látky v pokožce nezamrzají a vyhneme se tak tvorbě červených fleků nebo jinému narušení pokožky. Hydratační krémy jsou vhodnější pro letní období, ale vždy záleží na individuální zkušenosti.

noční krém

Vyzkoušejte tonika

Skvělým pomocníkem jsou také pleťová tonika. Používáme je na vyčištěnou pleť ještě před použitím séra, krému nebo gelu. Tonikum pleť vyhladí, harmonizuje a snadněji potom dokáže udržet vodu i prospěšné látky. Některé kosmetické firmy vytvářejí celé řady přípravků, které se navzájem doplňují a posilují svoji účinnost. Výhodou takového vrstvení je, že stačí používat velmi malé množství přípravku při násobícím se účinku. Nevýhodou bývá počáteční vyšší pořizovací cena, protože potřebujete koupit víc přípravků najednou.

S přibývajícím věkem by se měla hydratace pleti i celého těla dostat do popředí vašeho zájmu. Díky vhodně zvolené péči pomůžete své pleti udržet svěžest a minimalizovat vrásky. Pravidelná a dlouhodobá pozornost bývá účinnější než aplikace jednorázových preparátů. Přesto i tady používejte zdravý rozum a řiďte se zásadou přiměřenosti.

Často kladené dotazy

Jaká je role lipidů v pokožce?

Lipidy, tedy tuky, mají důležitou funkci v pokožce, neboť uzamykají v pleti vodu a zajišťují tak, aby byla dostatečně hydratovaná, pevná a hebká. Správná hladina lipidů je nutná pro udržení zdravého vnějšího vzhledu a kůže jako bariéry proti vlivům prostředí.

Co může narušit kožní film a jak to ovlivní pokožku?

Kožní film může být narušen různými příčinami, jako je příliš časté mytí, používání agresivních vysušujících a odmašťujících přípravků, horká voda nebo častý peeling. Poškozený kožní film vede k narušení kožní bariéry, z pleti se ztrácí voda, dochází ke změně pH pokožky a její snadnějšímu napadání cizími mikroorganismy. Může docházet ke vzniku zánětlivých ložisek a jiných kožních problémů.

Jak můžeme co nejlépe pečovat o svou pleť?

Základem péče o pleť je dostatek vody, kterou musíme hydratovat nejen zvenčí, ale i zevnitř. Dodržujte pitný režim, pijte minimálně 2-3 litry čisté vody denně. Dále dbáme na svůj jídelníček, který by měl obsahovat dostatek vitamínů, minerálů a vlákniny, a nezapomínáme na dostatek odpočinku a spánku. Vsaďte na hydratační přípravky s kyselinou hyaluronovou, která působí v pleti odspodu směrem ven a může zpomalit proces stárnutí. Vyzkoušejte také pleťová tonika pro dodatečnou hydrataci před použitím krému.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...