Práce pro ponorný mixér? Vyzkoušejte tyto tipy!

0

Trh nabízí spoustu ponorných mixérů, dokonce s opravdu dobrým výkonem, a to až 1 000 W. Takový ponorný mixér se jen tak něčeho nezalekne, zejména pokud k němu pořídíte i příslušenství, jehož nabídka je také bohatá a přizpůsobená přesně na míru základního přístroje. Stačí jen nacvaknout, a je to, můžete mixovat, strouhat, šlehat, drtit, prostě připravovat pokrm přesně takový, jaký jej chcete mít. Dnes se dají pořídit i přístroje, které mají v základní výbavě struhadlo na hranolky. Kdo by to před pár lety byl tipoval, že hranolky budeme moci připravit s využitím ponorného mixéru!

Pokud vás zaujala myšlenka hranolků, mrkněte na nový ponorný mixér od Braunu, konkrétně na model Braun MQ 9097.

Práce pro ponorný mixér
Práce pro ponorný mixér

Smoothie stokrát jinak

Že je nutné mít na přípravu smoothie speciální mixér? To už dávno není pravdou. Současné ponorné mixéry zvládnou smoothie naprosto s přehledem, a to během několika vteřin, dokonce i s využitím zmrazeného ovoce, takže ve výsledku můžete mít i svěží zmrzlinu, třeba bez cukru, pokud chcete.

Pro přípravu běžného (ne zmrazeného) smoothie stačí jen naházet ovoce (to větší nakrájíme) do plastové nádobky, která je vždy příslušenstvím k ponornému mixéru. Je nutné připravovat smoothie v užší nádobě, tam se totiž výsledky mixování ještě umocňují.

Ponoříme do ovoce mixér a zapneme na turbo výkon, případně postupně výkon zesilujeme. Za chvilku bude smoothie dokonale hladké a připravené ke konzumaci. Bude jemné, nadýchané, prostě k nakousnutí. Ale kousání bude to poslední, co k jeho požití budete potřebovat.

 Jestli vám děti nechtějí jíst ovoce nebo pokud jim nechutnají ovocné svačinky z obchodu, zkuste toto smoothie. A vždy do něj dejte kousek banánu, který zjemní chuť každého ovoce. Děti mají ke smoothie většinou pozitivní přístup. Umí totiž být jemné a není nutné jej kousat.

Práce pro ponorný mixér
Práce pro ponorný mixér

Majonéza za deset vteřin?

Pokud potřebujete majonézu nebo tatarskou omáčku, ale zrovna jste ji zapomněli koupit, nevadí. Stačí mít doma vejce a olej, zbytek už je jen koření, které bývá ve většině domácností i dlouho po posledním nákupu.

Pro přípravu základní majonézy si přichystejte:

  • 1 vejce
  • 350 ml oleje
  • 2 lžičky cukru (sladší varianta, množství lze snížit)
  • 1 lžičku soli
  • pepř (dle chuti)
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíci hořčice (není nutná)

Všechny suroviny dejte do vysoké plastové nádobky, která je součástí příslušenství vašeho ponorného mixéru. Pokud ji zrovna nemáte volnou, můžete použít i zavařovací sklenici s objemem 750 ml.

Pro úspěšnou tvorbu majonézy je nutné dodržet dvě pravidla. První je, že ocet dáváme k ostatním surovinám až jako poslední, nesmí se dostat do přímého styku s vajíčkem, jinak se bílkovina ve vejci částečně srazí, což nechceme.

Druhé pravidlo je ponoření mixéru až na dno nádoby, a pak teprve zapnutí mixéru, rovnou do turbo otáček (u smoothie je to opačně, mixér zapínáme, když jsme s hlavicí nahoře –  a postupně tlačíme mixér dolů).

Jakmile jsme mixér umístěný na dně nádobky zapnuli, postupně a pomalu jej vytahujeme nahoru, během toho se mixuje majonéza v turbo otáčkách. Postupně je vidět, jak se vajíčko s olejem promíchávají a tvoří typickou hmotu majonézy. Většinou se povede ji umixovat na jedno pomalé vytažení mixéru směrem vzhůru, někdy zůstane trocha oleje například na jedné straně nádobky, tak se s mixérem pomalu vrátíme ještě k tomuto kritickému místu a domixujeme.

Práce pro ponorný mixér
Práce pro ponorný mixér

Do majonézy lze přidat i další suroviny a koření, které vám v tomto druhu omáčky chutnají. Anebo rovnou vyrobit obměny, jako je například tatarská omáčka nebo omáčka farmářská, či teď tak diskutovaný „majočup“, jinými slovy majonézu s kečupem, které se v latinské Americe říká salsa rosada.

Tatarská omáčka též za deset vteřin

Pokud chcete vyrobit tatarskou omáčku, postupujte stejně jako v případě majonézy, jen s tím rozdílem, že k surovinám přidáte na kousky nakrájenou cibuli (dle chuti) a také sterilované okurky (též dle chuti).

Množství oleje zvyšte na 400 ml, aby olej pohltil tekutinu z cibule a zejména z okurků. Kolik použít cibule a kolik okurků, to si budete muset vyzkoušet. Čím výraznější chuť a dojem domácí výroby chcete, tím více cibule a okurků přidejte. Časem se naučíte odhadnout správné množství.

Pokud by po umixování byla tatarská omáčka řídká, přidejte olej a zase rozmixujte ponorným mixerem.

Práce pro ponorný mixér
Práce pro ponorný mixér

Jednotlačítkové mixery nepovolují okamžitý přechod do turbootáček, proto se můžete podívat po těch s více tlačítky.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/kasa-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře