Vánoce nám daly zabrat. Spousta jídla, mnohdy poměrně těžkého. V podstatě na něj nejsme během roku zvyklí, ale na Vánoce si naložíme. A už teď cítíme následky. Jsme unavení, téměř apatičtí, bolí nás břicho, někteří místo břicha mají balón, jiní v břiše nosí kámen.
No, je nejvyšší čas dát se zase do kupy, abychom si do konce roku stihli ještě trochu odpočinout a nešli do práce zcela vyčerpaní vánočním baštícím a zejména trávícím kalupem.
Čím začít?
Zeleninovou a ovocnou očistou zanešených střev. Jeden den si dejme prostě jen zeleninový a ovocný, pokud možno ovoce se zeleninou během jednoho jídla nemíchejme. Takže na snídani ovocnou (domácí) přesnídávku nebo salát, na svačinu třeba banán nebo jablko, k obědu tepelně upravenou zeleninu na troše oleje (ten je nezbytný pro vstřebávání některých vitamínů), na svačinu opět nějaké ovoce a k večeři zeleninový salát, třeba s kousíčkem sýra nebo s jogurtem.
Pokud bude hlad už v poledne příliš velký, doplníme zeleninu bramborem nebo rýží, nejlépe s přídavkem jáhel, pohanky, amaranthu či quinoy.
K pití volíme čistou vodu, bylinkové čaje nebo minerální vody (ale ty s rozumem). Když to zvládneme, vynecháme alespoň na jeden den kávu.
Pokud chceme odlehčení pojmout radikálněji, dáme si první den jen bylinkové čaje, další den pokračujeme ovocem a zeleninou, ale v mixované podobě. Poté se postupně vracíme ke stravě v běžné formě. Větší extrém není pro naše tělo vhodný.
Jak pokračovat?
Druhý den se jistě už budeme cítit lépe. Ale hned se nevrátíme k těžším jídlům, naopak nastolíme odlehčenou stravu, abychom tělu poskytli příležitost pokračovat v očistě. V prvních dvou nebo třech dnech vynecháme i maso, případně zařadíme jen ryby s bílým masem. Nejlépe české.
Přednost dáváme jídlům ze základních surovin, která si pak pravidelně připravujeme doma; přírodním látkám, které podporují očistu a regeneraci organismu, výživově bohatým surovinám, které nám dodají i něco jiného než jen rychlé cukry a betonové tuky.
Snížíme podíl živočišných tuků, dáváme si pozor na tuky ztužené. Omezíme dobroty typu majonéza, smažené laskominy nebo oříšky obalované v cukru v či v přesoleném těstíčku. Místo toho se orientujeme na zeleninu a ovoce a chuťovky z nich (ano, i to lze připravit), také kvalitní tuky (třeba mandlový), bez kterých se naše tělo prostě neobejde.
Naučíme se pěstovat a jíst klíčky (naklíčená semínka), celozrnné pečivo, přílohy v naturální podobě (pro doplnění sacharidů). A ke všemu přidáváme ovoce nebo zeleninu. Nejlépe domácí.
Když dodržíme základní zásady, budeme už do konce roku jako rybičky a celý další rok v pohodě.
Změna vaření nebývá nijak jednoduchá. Jak na to, abychom uspěli i do budoucna?
Jak vařit, když se chceme stravovat odlehčeněji? Receptů jsou kvanta, stačí se inspirovat na Internetu nebo si pořídit chytrou knihu. Třeba kuchařku zdravých pokrmů. Nebo sáhneme po naší staré kuchařce a vybereme si odlehčenější jídla.
Případně si zaplatíme kurz zdravého vaření. Jistě se nám investice vrátí!