Podzim je tu. Jak na něj připravit domácnost, zahradu i sami sebe?

Podzim je tady

Ať chceme, nebo ne, podzim přichází se stejnou pravidelností jako všechna ostatní roční období. Pro někoho jde o nejtěžší čas, protože se musí smířit s odcházejícím létem, jiní si podzimní mnohobarevnost a možnost konečně zvolnit doslova užívají. Podívejme se, jak na podzimní měsíce připravit dům a domácnost, jak si domov levně a podzimně vyzdobit, a hlavně: jak na podzim připravit sami sebe, abychom jej přečkali v dobré náladě. O tom, jak na podzimní období připravit svou zahrádku i velkou zahradu, si povíme v jednom z dalších článků.

Jak na podzimní měsíce připravit dům a domácnost

Domácnost se na podzim vlastně ani nijak speciálně připravovat nemusí. Bydlíme v technologických podmínkách a vybavení, které nám toho o podzimu ani moc nedají vědět. Stále jsme v tele, netřeba ucpávat škvíry slámou, mechem a blátem, netřeba zateplovat podlahu další vrstvou atd. Jistě se bude hodit revize komínu a kotle, jejich čistění, pokud žijete v domě nebo v bytě s vlastním topením. Na podzim se v domácnosti věnujeme spíše odstraňování následků odezněného léta. Kterých třeba?

Důkladný úklid od prachu a písku

Prvním krokem může být důkladný úklid. V létě mnohem více než kdy jindy vběhneme do domu / bytu v botách zvenku. Říkáme si, že o nic nejde, protože je sucho. Ve skutečnosti si tak ale domů nataháme spoustu prachu a písku. Mnohem více nečistot nám domů vlétne otevřenými okny a dveřmi, a to dokonce i tehdy, když máte nainstalované sítě proti hmyzu.

Dalším zdrojem prachu jsme my sami. V létě chodíme v minimu oblečení, často máme od sluníčka suchou kůži, a tak se loupeme, odpadávají z nás šupinky, které se později stanou významnou součástí prachových části v celé domácnosti. Proto je potřeba udělat důkladný úklid, nejdůkladnější za celý rok.

Ano, během léta se domácnost ušpiní a zanese pískem a prachem nejvíce z celého roku. Že by to změnilo váš názor na to, jak je léto skvělým ročním obdobím…? Pak vám prozradíme, že nejméně špíny si domů nosíme v zimě (ale jen za předpokladu, že boty plné slaného sněhu a břečky necháme bezpečně v předsíni).

podzimní úklid

Kontrola nemovitosti, zda nezatéká, nejsou ucpané okapy, nebo jestli něco nemůže později nechtěně zamrznout, provlhnout, zničit se

S důkladným úklidem souvisí i kontrola domu, ve kterém bydlíte – a to i v případě, že žijete v bytě. Ten je také součástí domu – a také do něj může zatékat, může mít místa náchylná na prochladnutí, nechtěné tepelné mosty, oloupanou svrchní vrstvu, poškozené rámy oken, zkrátka cokoliv. Takové stavy se mají řešit právě ještě před příchodem prvních mrazů. Ohledně okapů to platí dvojnásob, protože nejvíce jsou zanášeny podzimním padajícím listím.

Vyčištění klimatizace

klimatizaci už má doma velká část domácností, ať jsou v bytových domech i v domcích rodinných. Letní teploty některých dní se stávají méně a méně snesitelnými, a tak se rádi necháme ochladit právě proudem chladného vzduchu produkovaného těmito „zázračnými bedýnkami“.

Jenže anby zázračnými zůstaly, je nutné se o ně správně starat, správně je čistit. Proč? Aby se v nich nemnožily bakterie a jiné choroboplodné zárodky, nejčastěji plísně. Většinou chceme klimatizaci využívat i na podzim jako první zdroj lehkého vytápění, takže s jejím vyčištěním bychom rozhodně neměli váhat.

Vytřídění nepotřebných věcí

Zase se vracíme k úklidu – a možná třídění věcí a zbavování se těch nepotřebných považujete za běžnou součást úklidu, u mnoha lidí to tak samozřejmé není. Proto se během úklidu po proběhnutém létě zaměřte i na to, co už zkrátka nepoužijete. Ještě funkční věci věnujte nebo prodejte, ty nefunkční vytřiďte do odpadu tak, jak to nejlépe odpovídá co nejlepšímu zacházení s odpadem a možnosti opětovného využití zdrojů, materiálů…

výměna šatníku

Výměna šatníku

Letní tílka a kraťasy už nosit nepůjdou (leda jako svrchní vrstva na základním přiléhajícím oblečení, což opravdu nesluší každému), takže je na čase provést otočku v šatníku. Letní kousky uložit na příští sezonu nebo je zabalit a expedovat do kontejnerů, podzimní a zimní kalhoty, mikiny a svetry pro změnu připravit k nošení, uložit je v šatníku tak, aby byly lépe na dosah. Je to i příležitost zjistit, co byste si mohli na zimu dokoupit, čím se potěšit.

Jak si domov vyzdobit podzimně a také levně

Vkusná, a přitom levná podzimní výzdoba? Přece z přírodního materiálu, kterého je teď kolem nás nejen spousta, ale už je připraven ve velmi trvanlivé formě – což se třeba v létě nebo na jaře rozhodně nestává. Tvoření domácích dekorací je navíc příjemným relaxem. Výsledkem je krásně vyzdobený domov, smysluplně zabavené děti a odpočatá hlava dospělého.

Domácí dekorace z přírodních materiálů  - velmi snadné a v podstatě zdarma

Z čeho na podzim dělat domácí dekorace? Nabízejí se zejména kaštany, žaludy, šípky, šišky, mech, mochyně (okrasné), břečťan, listí, větvičky, okrasné trávy, sláma, chybět by neměla ani dýně, pokud ji máte na zahradě. Koupit se teď dají i drobné dýně okrasné, které vydrží celou zimu – a pokud je necháte doma v suchu, mohou postupně vyschnout tak, že je budete moci použít na hudební nástroj.

Dekorace můžete tvořit závěsné na dveře nebo pod polici, na lustr, dekorace k položení nebo postavení na stůl, svícny, věnce, prostorové obrázky z listí, žaludů a šípků, figurky pro vaše domácí divadélko či zoo, girlandy, fantazii se zkrátka meze nekladou. Tyto dekorace nejsou nijak složité, často ani netřeba hledat návody – stačí zapojit představu o tom, jak chcete, aby výsledek vypadal, a pustit se do toho.

Dekorujte i okolí domu nebo bytu – a zároveň tím i nakrmte ptáčky

Zůstávat ale nemusíte jen u dekorací pro váš interiér. Vytvořit se dají nádherné podzimní věnce na vstupní dveře, na balkon či terasu, dále dekorativní věnce, které zároveň poslouží i jako krmení pro ptáčky. Které přírodní materiály se k tomu hodí?

podzimní listí

Jsou to zejména šlahouny psího vína s plody, větvičky šípků, větvičky hlohu s hložinkami a třeba i žluté malvice hlohyně. Použít se dají plody černého bezu na původních růžicích, plody jeřábu, zkrátka vše, co mají ptáčci rádi a co chvíli vydrží.

Dokud je totiž v okolí dostatek jiné potravy, ptáčci se na uměle vytvořená krmítka nepohrnou – řada se na ně dostane, až bude sníh nebo mrazivější počasí. Proto si můžete být jistí, že vám odekorované okolí domu nějakou dobu vydrží krásně svěží a úplné.

A teprve až se ozdob nabažíte, přijde čas, že se na ně strávníci vrhnou. Vždy je ale umístěte tak, aby se k nim nemohla dostat kočka, ale ani aby okolo krmné dekorace nevznikl snadný průlet pro poštolku či jiného menšího, ale stále nebezpečného dravce.

Počítáte s dušičkovým věncem? I ten zvládnete z přírodnin!

I dušičkové věnce se dají snadno a levně vyrobit doma. zabavíte se jejich tvorbou, zabavit můžete i děti – a ve výsledku budete mít dobry pocit z odvedené práce. Jestli s výrobou věnců nemáte zkušenost, do začátku si kupte základní korpus, který pak budete obtáčet vámi zvolenou výzdobou. Ale jestli jste alespoň trošičku zručnější, jistě si zvládnete věnec z březových větviček, z rdesna nebo třeba z vrbového proutí utočit.

Kruh rozhodně nemusí být ideální, pamatujte na to, že budete věnec zdobit. Na každé straně můžete dekorovat jinak velkými přírodninami, a tím se případné nepravidelnosti hravě zamaskují. Navíc od čehokoliv z přírodního materiálu vlastně ani žádnou pravidelnost a přísně vymezené tvary neočekáváme. Pracuje se přece s tím, co narostlo kolem nás. A podle pravítka a kružítka to jistě nerostlo!

Do vytvořeného základu na věnec pak jen jakýmkoliv způsobem připevněte ozdoby z přírodnin, zelené, oranžové, červené a hnědé prvky. Pokud věnec chystáte umístit venku, třeba na hřbitově, preferujte tavnou pistoli, ta má nejlepší trvanlivost ve všech typech počasí.

emoji

Jak na podzim připravit sami sebe, abychom jej přečkali v dobré náladě

Na závěr pro vás máme několik tipů, jak během nadcházejícího podzimu zacházet sami se sebou, abyste jej přečkali bez šrámů na duši i na těle. Pro lidi, kteří podzim vnímají jako přípravu na možnost zpomalit životní tempo, více se věnovat kultuře a knihám, užít si zimní sporty, je podzim jistě obdobím velkého těšení se.

Ale co ostatní, kteří se těší jen na jaro a léto, kdežto podzim pro ně znamená spíš vstup do věčných depresí? Naštěstí i tady je poměrně snadná pomoc, jen se zkrátka musí vědět jak a také samozřejmě chtít. Kdo touží vnímat podzim a priori depresivně, tomu žádné typy nepomohou. Ale jste - li mysli alespoň trochu otevřené, jistě si sami se sebou už dobře poradíte. Tady máte pár tipů jak na to.

 Zaměstnejte se

Po přečtení předchozích pasáží o tom, co dělat doma i sami se sebou během podzimního období, je asi jasné, čím se můžete zaměstnat. Přidejme k tomu ještě i přípravu venkovních prostor na zimu, o které si popovídáme za měsíc. Zkrátka si v podzimu najděte příležitost s něčím začít. Pokud chcete zahradničit, podzim je nejlepším obdobím, kdy se na to připravit a kdy na to připravit zeminu v místech, kde pěstování plánujete.

Můžete se začít věnovat výtvarničení, vytvořit podzimní a později i zimní, vánoční, valentýnské dekorace. Dočíst knihy, na které dlouho nebyl čas, anebo zkrátka dát do kupy domácnost po náročném letním provozu, kdy času na hloubkový úklid (pokud jste jím nestrávili dovolenou) opravdu moc nebylo.

Vytvořte si nové návyky

Nové návyky mohou souviset s tím, abyste se zaměstnali, ale benefitem mohou být i ty návyky, které jsou vyloženě zdravé, prospěšné pro vaši psychiku, tělo, nebo ještě lépe: pro celou vaši rodinu. Co třeba pravidelná procházka za každého počasí, nebo každý večer chvilku povídání o tom, co se vaši dětem i partnerovi na tomto dni líbilo?

odpočinek

Dbejte na jídelníček

Jídelníček je s podzimem velmi důležitý. Ne že by na jaře tolik nebyl, ale jaro je nabité energií samo o sobě, proniká do těla s každým slunečním paprskem, s každým stéblem jasně zelené trávy, ptačím zpěvem nebo s listy stromů, které mají tu nejsvěžejší zelenkavou barvu, jakou si lidský mozek vůbec dokáže představit.

Jenže na podzim musíte tu energii, kterou k životu potřebujete, dostat do těla stravou. Stravou lehkou, ale záhřevnou, protože už nám zkrátka začíná být chladno, navíc se zkracujícími se dny ubývá možnosti čerpat energii od sluníčka. Červeně zbarvené listy stromů spíše uspávají, než že by nás povzbuzovaly k aktivitě…

Posilte si imunitu

Nezapomínejme ani na doplňky stravy. Právě na podzim se dost hodí, aby tělo bylo co nejlépe připraveno na zimní a brzce jarní rýmy, kašle, chřipky nebo záněty průdušek, o covidu teď ani nemluvě. 

Zaměřit se můžete i jen na konkrétní problémy, kterým chcete pomocí prvků, minerálů a vitamínů čelit. Imunitě ale vedle samotných doplňků stravy velmi pomáhá i dostatečný přísun tekutin. Nejlépe čisté vody, ale můžete se pustit i do čajů, to je samozřejmé.

Nepbojte se zašpinit se. To je další podmínka k získání vyšší imunity. Kdykoliv se totiž ušpiníte, vyprodukuje imunitní systém více protilátek. A ty vám pomohou vést lepší boj s nemocemi. To stejné platí i pro děti. Není nutné, aby se sprchovaly nebo koupaly denně, obden se stačí jen zlehka opláchnout, na zahradě občas sníst jablko, švestku, malinu, okurku nebo rajče, aniž byste je oplachovali pod vodou. Jen pozor, zeleninu a ovoce z obchodu myjte důkladně – zbavíte je tím velké části zbývajících postřiků.

dobrá nálada

Vyhýbejte se škarohlídům a smějte se častěji než v létě

Nemile naladění lidé nám škodí, a to dokonce víc, než si dokážeme představit. Tak je ponechte jejich náladě, případně jim jednou – dvakrát poraďte, aby se snažili své velké nevýhody v podobě deprese zbavit. A když nebudou reflektovat, vyhýbejte se jim, je – li to možné. Pokud není, protože s vámi bydlí v domě, jsou to blízcí příbuzní, nebo sousedé, tak je alespoň ve své vlastní mysli ignorujte. Vám to totiž jedině prospěje – i když jim rozhodně ne. Ale to v tomto případě není vaše starost, jen jejich.

Tím se dostáváme ke smíchu, který je i na podzim důležitým prvkem života. Jestli nemáte příležitost se zasmát, nevadí. Kupte si lístek do kina na komedii, podívejte se na pár osvědčených komedií online, shlédněte divadelní představení anebo konečně jděte s kamarádkou na vínko, i když máte pocit, že to vůbec nestíháte. Odložit se dá všechno, dětem lze zaplatit hlídání.

Podzim vás prostě může bavit

Když se na podzim podíváte z jiného úhlu pohledu, zabavíte se novými věcmi, budete se více věnovat sami sobě a svým koníčkům, vyzdobíte domácnost, vyrobíte s dětmi podzimní dekorace nebo upečete podzimní buchtu, bude vás podzim prostě bavit!

Často kladené dotazy

Jak na podzim připravit dům a domácnost?

Na podzim je důležité udělat důkladný úklid, neboť domácnost je nejvíce znečištěná prachem a pískem. Dále je vhodné překontrolovat nemovitost, zda nezatéká, nejsou ucpané okapy nebo zda něco nemůže nechtěně zamrznout či provlhnout. Také je dobré provést revizi komínu a kotle (pokud máme vlastní topení) a vyčistit klimatizaci.

Proč je důkladný úklid na podzim důležitý?

Důkladný úklid na podzim je důležitý zejména kvůli odstranění následků odeznělého léta. Během léta se do domu nejvíce zanáší prach a písek, a proto je potřeba udělat nejdůkladnější úklid za celý rok.

Co bychom měli udělat se svým šatníkem na podzim?

Na podzim je třeba provést výměnu šatníku, uložit letní oblečení na příští sezonu a vyndat podzimní a zimní kalhoty, mikiny a svetry. Je také možné prodej či darování již nepotřebných kusů oblečení.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...