Pečete letos perníčky poprvé? Podívejte se, jak jednoduché to může být!

0

Mikuláše a Vánoce, v podstatě asi celý advent si bez perníčků neumíme ani představit. Hlavně v rodinách, kde jsou malé děti. Příprava těsta sice nepatří k těm jednodušším, ale dá se to zvládnout. A pokud máte doma robota nebo třeba domácí pekárnu, bude příprava těsta hračkou. Tyto stroje mají i tuhé perníkové těsto hotové raz dva. Vy ho pak dáte na dva dny do lednice nebo v tomto počasí i na balkon. Těsto se uleží a pak se bude dobře válet i vykrajovat.

A navíc sfouknete dvě mouchy jedno ranou. Jednak si připravíte vlastní pečivo na Vánoce, dětem do školy a sobě k dopolední kávičce v práci. A jednak děti zabavíte, někdy i na dlouhé hodiny, když je to zaujme a vydrží u toho.      

Suroviny na těsto:

  • 2 vejce a 1 žloutek
  • 180 g cukru moučka
  • 100 g másla
  • 90 g medu
  • 2,5 lžíce perníkového koření (nejčastěji anýz, badyán, vanilka, skořice, fenykl, nové koření, hřebíček)
  • 1 lžíce kakaa (nemusí být, ale lze dát i více)
  • 500 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva

Postup přípravy těsta:

Postup je velmi jednoduchý. Všechno smíchat a vypracovat tužší těsto. Pokud pracujete rukama, nikoliv zastoupeni strojem, udělejte si z mouky kopeček a do něj vyhlubte poměrně velký dolík. A do dolíku dejte tekuté ingredience, včetně povoleného másla. Postupně začněte zpracovávat s moukou ze středu dolíku tak, aby vám po vále nic nevytékalo. Postupně se dostanete až k vnější mouce a k zapracování veškeré mouky do těsta. Pokud se těsto příliš lepí, přidejte trochu mouky, ale nepřehánějte to. Vlivem medu se totiž bude lepit skoro vždycky.

Pokud máte stroj, tak do něj jen nasypte suroviny a pusťte jej. V případě pekárny stačí asi deset minut. Zvolit můžete buď program na rychlý chléb, který hned z počátku míchá (některé pekárny nejdříve předehřívají při jiných programech na mísení a následné pečení). Nebo můžete zvolit program dort nebo těsto a vyndat nádobu právě po deseti minutách zpracovávání těsta.

U kuchyňského robota je to ještě jednodušší – ingredience dáme do hnětací mísy, nasadíme pevné háky na těsto a spustíme míchání. Po cca pěti až deseti minutách vypneme.

Až je těsto hotové

Umíchané těsto z nádoby vyndáme na potravinářskou folii anebo do igelitového pytlíku a dáme odležet na 2 do chladna. Je jedno, zda to bude lednice nebo balkon. V chladném počasí se těsto dobře odleží i venku.

Po dvou dnech (v nouzi stačí i jeden) těsto vyndáme a necháme ho půl až jednu hodinu ohřát – na pokojovou teplotu. Tak se nám s ním bude lépe pracovat. Těsto nebude praskat. Pokud by přece jen nechtělo držet konzistenci během válení, položíme na něj potravinářskou fólii a vyválíme těsto pod ní. A nezapomeneme vál pomoučit – těsto se totiž bude lepit.

Po vyválení se začne vykrajovat. Nejlépe s dětskou výpomocí

Z těsta tedy vyválíme cca 4 – 5 mm silnou placku. No a začneme vykrajovat. Tohle je práce pro děti, které válení většinou ještě nezvládnou. Chybí jim k tomu síla i zručnost. Zato na vykrajování jsou mistry. A pokud budete chtít dělat chaloupku, počítejte s tím, že perník pečením dost zvětší svou velikost.

Vykrájené tvary pokládáme na plech. Ten jsme ale nejdříve potřeli sádlem anebo vyložili pečícím papírem, případně fólií. Až je plech plný, dáme perníčky péct při 180 stupních a jen několik minut. Poprvé je zkontrolujeme po cca 6 – 8 minutách. Zkoumáme, zda už dostávají barvu. Pokud děláme perníčky i s kakaem, barva se odhaduje poměrně těžko.

Každopádně bychom je neměli přepékat. Ztvrdly by a nebyly pro děti už tolik lákavé. Pokud se ale přece jen stane, že upečete tvrdší produkt, než jste si představovali, dejte perníčky do plastové krabičky s rozkrojeným jablkem. Vlhkost z něj perníčky změkčí. A aroma je i příjemně provoní.

Hned po vyndání z trouby potřeme perníčky rozšlehaným vajíčkem a přeložíme je na dřevěný tác, vál nebo na mřížku, aby vychladly. Později podle libosti zdobíme.

Jak na polevu?

S polevou na zdobení perníčků někdy bývá problém. Ale vězte, že na bílou bílkovou polevu potřebujete jen moučkový cukr, bílek, citronovou šťávu a trošinku bramborového škrobu. Toho škrobu se nebojte, nebude mít nepříjemný chuťový vliv na výsledek. Jen ho nesmíte dát příliš mnoho. Množstevní poměr je k jednomu bílku 150 až 160 gramů moučkového cukru, lžička citronové šťávy a jedna lžička škrobu.

A samozřejmě, že moučkový cukr je nutné přesít přes jemné sítko. Pro barevné varianty stačí pár kapek potravinářského barviva. Můžete třít ručně, ale lepší a rychlejší je vše vyšlehat metličkovým elektrickým šlehačem.

Hotová poleva musí mít takovou konzistenci, aby byla měkká a šla vytlačit ze zdobičky, ale také aby se na perníčkách neroztékala. U zdobení začněte tím, že uděláte okraje a necháte je mírně oschnout. Pak teprve vyplňte vnitřek obrazce. A počítejte s tím, že děti vás při zdobení překvapí. Každý rok něčím jiným.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/patro-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/market-24-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/mall-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře