Pečeme sladké ze zeleniny

0

Hned na začátek vám položím jednoduchou otázku. Také tak milujete sladké dezerty? Pravděpodobně většina z nás má naprosto jasno. Bohužel ne vždy jsou sladké dezerty to pravé ořechové pro naši figuru a zdraví. Zvlášť pokud si hlídáte každé to kilo, často musíte odolávat a nebo si potom zbytečně prázdné talíře vyčítat. Co když vám ale prozradím, že po nedělním obědě si nějakou tu mňamku můžete dopřát zcela bez výčitek, respektive že těžkým nezdravím dezertům můžete úplně jednoduše odlehčit. Nahraďte zkrátka nezdravé suroviny zdravou zeleninou!

Neděste se hned na začátek, recepty si zamilují i lidé, kteří zeleninu nemají rádi, je to tak skvělý způsob, jak donutit děti jíst zdravě aniž by o tom věděli. Pokud si najdete ty správné recepty, anebo i trochu zaexperimentujete, většinou ani nepoznáte, že váš sladký koláč není takový, jaký se na první pohled zdá. A jaký typ zeleniny je na pečení nejlepší? Cuketa, červená řepa nebo dýně. Vyzkoušet ale můžete i různé druhy luštěnin, ať už fazole nebo cizrnu.

Zeleninou či luštěninami většinou nahrazujete část mouky, některé recepty se dokonce bez mouky obejdou úplně, jsou tedy ideální pro lidi s intolerancí lepku. Vždy je třeba počítat s vlastnostmi vámi zvolené suroviny, cuketa je vodnatější, červená řepa sladší, dýně zase máslovější. Dalším podstatným krokem je těsto dobře ochutit (ne přebít chuť cukrem!), abyste docílili požadované chuti. Ze začátku je tak dobré zkusit již ověřené recepty. Zjistíte tak alespoň, jestli vám výsledek opravdu chutná a zelenině ve sladkých dezertech dáte šanci.

A jaké ověřené recepty vám doporučuji vyzkoušet?
Za zkoušku rozhodně stojí klasická česká bábovka z cukety, nejlépe půl těsta obohaceného o kakao. Z cukety také vyrobíte sladký cuketový chlebíček, který je dobré obohatit nasekanými oříšky, nejlépe vlašskými. Oblíbené americké brownies, tedy opravdu čokoládovou bábovku, zase vyrobíte z červené řepy nebo fazolí, rozhodně nešetřete čokoládou a kakaem ať přebijete sytě červenou barvu. V neposlední řadě doporučím vynikající dýňový cheesecake, který je sice kaloricky bohatější, nicméně dýně dortu odlehčí a především mu dodá neodolatelnou jemnou chuť, nejlépe když dort nakonec polijete čokoládovou polevou.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/bio-country-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/myfoodmarket-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/rohlik-cz

Sdílet

O autorovi

Tereza Kalinová

Je mi 20 let, momentálně studuji v zahraničí obor cestovní ruch. Ve volném čase fotografuji, sportuji a píši články. Nejvíce mě zajímají témata jako sport, zdravý životní styl, móda a design.

Komentáře