Na přelomu zimy a jara je pitný režim velmi důležitý!

0

Pokud máte rádi čaj, podívejte se, v kterých denních dobách se zaměřit na pití kterého z čajů. Není to nijak složité, ale efekt správné doby požití bude vysoký. Tak se pojďme podívat, kdy bychom měli pít kterou z čajových pochoutek, které k nám byly přivezeny vlastně už počátkem 17. století.

Den začněte černým čajem, ale správně připraveným

Černý čaj obsahuje povzbuzující látku thein, která je příbuzná kofeinu. Ale stejně jako je tomu u kávy, umí i černý čaj zklidňovat, když jej louhujete dlouho. Proto černý čaj, který je určený k rannímu probuzení, louhujte maximálně tři minuty. Jinak z něj budete mít nápoj pro zklidnění.

Černý čaj také odvodňuje, proto si jej servírujte i ve dnech, kdy cítíte, že vaše tělo více zavodněné, než je vám milo. S těmito problémy se častěji setkávají ženy než muži, ženy zejména v souvislosti s menstruačním cyklem. A tak dávejte černému čaji zelenou, hlavně když budete mít „vysoké datum“.

Pokračujte čajem bílým nebo zeleným

Na dopoledne se dobře hodí čaj bílý nebo čaj zelený, a to zejména díky faktu, že podporuje srdeční činnost a rozšiřuje mozkové cévy, což snižuje bolesti hlavy a únavu. Dále má jeho povzbuzující efekt pomalejší a pozvolnější nástup. A také vydrží déle (ve srovnání s kávou).

Bílý a zelený čaj mají své názvy díky tomu, že neprocházejí fermentací. Zelený čaj je v podstatě hrubší formou bílého čaje a naopak. Na bílý čaj se sbírají jen ty nejmladší a nejjemnější lístky čaje, které jsou ještě pokryty bílým rostlinným chmýřím. Proto nese název bílý čaj i přes to, že nálev mí žlutě-zelenou barvu.

Čaj potěší kdykoliv během dne
Čaj potěší kdykoliv během dne

Zelené a bílé čaje a mají vysoký obsah polyfenolů, což je dáno právě tím, že neprocházejí fermentací. Polyfenoly jsou cennými antioxidanty. Zvyšují imunitu, váží volné radikály.

Po obědě se osvěžte též bíle a zeleně

Oběd je pro tělo velkou prací. Sice dodáme živiny, ale ty se musejí nejdříve zpracovat. S tím pomůžeme právě bílým a zeleným čajem, oba díky tříslovinám usnadňují trávení a pomáhají tělu v restartu po obědové pauze. Navíc umějí zatočit s cholesterolem.

Odpoledne se spolehněte na čaje ovocné

Odpoledne je časem, kdy přichází role ovocných čajů. Jejich povzbudivý efekt nijak vysoký není, ale později odpoledne už bychom jej stejně neocenili. Vedle běžného ovoce se spolehneme i na rooibos, šípky nebo prostě na skořici, která zahřeje a potěší na duši.

Ovocné čaje zásobí naše tělo zcela jinými látkami, z nichž mnohé jsou ze skupiny minurálů, které se v potravě nevyskytují v takové koncentraci, jako v kvalitním ovocném čaji. Jen pozor, nyní hovoříme o čajích z opravdového ovoce, nikoliv o pytlíkové směsi plné ibišku a jablek. Ovocné čaje si můžete připravovat i zcela sami, z domácích zdrojů ovoce. Stačí ovoce prostě usušit, a je to. Vynikající jsou i pečené čaje, kam se však musí přidat i nějaký ten cukr, což není pro každého možné.

Čaj potěší kdykoliv během dne
Čaj potěší kdykoliv během dne

Večeru vévodí bylinky

Večerní pití čaje by mělo být ve znamení zklidňujících bylinek, kterými je například meduňka, heřmánek, ale i šípek nebo dokonce kardamom či zázvor. Výbornou večerní variantou je také rooibos, který také neobsahuje tein.

Méně citlivé lidé snesou zelený a černý čaj i večer, ale po delším louhování, kdy se do čaje uvolní látky, co dokáží svými zklidňujícími účinky přebít vliv teinu v pravém čaji.

Experimenty se zeleninou

Zeleninové čaje se v Česku zatím moc neprosadily. Vy však můžete být tím, kdo je známým a kamarádům představí. Stačí vychytat zajímavé kombinace chutí ovoce a zeleniny, které dosladíte přírodním sladidlem.

Ovoce a zeleninu vždy rozmixujte do hladké hmoty a přelijte je horkou, nikoliv však vroucí, vodou. A nechte louhovat. Voda nesmí vřít, aby se zbytečně neničily vitamíny a nestabilní sloučeniny s minerálními látkami. Vynikající je v takovém čaji i alkohol.

Zimní hvězdou se stal chai tea latté

Chladné zimní a ještě i jarní večery dokonale prohřeje indická specialita, která se u nás teprve začíná prosazovat. Jmenuje se chai tea latté a připravuje se z vody, mléka, černého čaje, strouhaného zázvoru, skořice, hřebíčků, kardamomu a cukru. Cukr nebo jiné sladidlo jsou tu v podstatě nezbytné, čaj má velmi silnou chuť.

Čaj louhujeme zvlášť, v rendlíku svaříme mléko s ostatními ingrediencemi, čaj pak přilijeme do rendlíku a máme hotovo. Mléko je výborné, když jeho část našleháme nebo necháme napěnit pod tryskou.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/moravskaslivovica-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/countrylife-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře