Na co se těšíme aneb novinky roku 2022: mobily, chytré hodinky, knihy, interiér či oblékání

2022

Novinky roku 2022 jsou více než lákavé. Jako každý rok se výrobci předhánějí v představení svých novinek, které se chlubí lepšími technologiemi, materiály, designem nebo softwarem. Nejinak tomu bude i v roce 2022. Mnozí výrobci vytáhli svá esa z rukávu již nyní. Podívejme se, na co se můžeme v nejbližší době těšit. Představíme si nové modely smartphonů, chytrých hodinek, novinky LEGO, novou nabídku ve světě interiérů nebo nové tituly, které budou brzy k mání v knihkupectvích.

Sbohem 2021, vítej 2022

Rok 2021 se neúprosně chýlí ke konci, a pravděpodobně na něj budou všichni rádi už jen vzpomínat. Z pohledu pandemie byl ještě horší než rok 2020, přestože jsme se mohli proti covidovému řádění proočkovat. Ale šance jsme z velké části nevyužili, a tak se opakovaly scénáře omezující nejen běžný život, ale i hospodářství a společnost jako celek. Pravděpodobně jsme si celosvětově založili na pořádnou krizi nejen v ekonomikách.

Ale abychom rok 2022 nevítali jen v obavách, pojďme se podívat, s jakými novinkami přijdou výrobci telefonů či chytrých hodinek, co najdeme na pultech knihkupectví, co budeme moci pořídit dětem ke stavění Lega, anebo čím si můžeme dovybavit interiér z prodejen nábytku a interiérových doplňků.

Android telefony 2022 s nejlepším výkonem

Pokukujete po novém telefonu a patříte k náročnějším zákazníkům? Pak byste se měli soustředit na některé z následujících zařízení. Ta totiž patří k tomu nejvýkonnějšímu, co alespoň první polovina roku 2022 bude nabízet.

Motorola Edge X30

Pokud se v této oblasti trochu vyznáte, jistě vás nepřekvapí, že prvním telefonem se zatím dostupným nejvýkonnějším čipsetem od Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 bude Motorola, konkrétně Edge X30. Koncem roku 2021 se spustil její prodej v Číně (Motorola, i když kanadská značka, patří do čistě čínského koncernu Lenovo).

Postupem času se s její nabídkou setkáme i v Evropě. Vzhledem k tomu, že se Motorola soustředí na zákazníka střední třídy, je na telefonu méně výkonný fotoaparát, aby se cena celého zařízení, nabízejícího vysoký výkon a dostatečně velkou baterii, pohybovala jen lehce nad deseti tisíci korunami.

Dodejme ještě, že nový procesor od Snapdragon je energeticky úspornější, přitom výkonnější, podporuje vyšší úroveň umělé inteligence, kvalitnější grafiku, vyšší rozlišení fotek, video ve vyšší kvalitě, utáhne pro současnost nejvýkonnější 10 GB 5G modem, přitom se zahřívá méně než jeho předchůdci. Vyroben je se 4nm technologií.

Tablet Samsung

Další v pořadí, kdo ohlásili použití tohoto čipsetu, jsou Xiaomi, Realme, později i OPPO.

Samsung Galaxy S22

Samsung každoročně vydává nové modely, které jsou rozděleny do kategorií a tomu odpovídajícímu označení. S koncovkou odpovídající letopočtu bude vlajkovým modelem Samsung Galaxy S22. Jde o přímého nástupce Samsung Galaxy S21.

Ano, toto označení nosí celá skupinka modelů pro daný rok. Tím nejvýkonnějším be zároveň i model největší. Ponese název Ultra a pracovat bude s 16 GB paměti RAM, tradičně bude mít i velmi zajímavý fotoaparát, konkrétně půjde o snímač se 108 Mpx.

Co se čipu týká, zůstává Samsung u Exynos, tedy čipu vlastní výroby. Pro model Galaxy S22 Ultra je jím Exonos 2200. O grafické prvky se postará AMD. Vzhgledem k tomu, že telefon cílí na hráče, můžeme se těšit na grafiku s výborným výkonem.

Xiaomi 12

Model Xiaomi 12 se připravuje jako náhrada vlajkové lodi Xiaomi pro rok 2021, kterou bylo Xiaomi 11. Řada Xiaomi 12 nabídne opět víc modelů, přičemž k nejvýkonnějším bude patřit model Mi Ultra, ale pouze za předpokladu, že Xiaomi stále ještě zůstane u původního označování svých vlajkových lodí právě písmeny Mi (avizováno bylo úplně upuštění od řady Mi).

Vedle již výše zmíněného procesoru Snapdragon 8 Gen 1 se příznivci této značky mohou těšit na AMOLED obrazovku s obnovovací frekvencí 12 GHz, nebo na velmi rychlé nabíjení drátové (200 W) nebo i bezdrátové (120 W). Ani s fotoaparátem nenechává Xiaomi nic náhodě – a novinku řady 12 osadí snímačem s kapacitou 200 Mpx.

Novinky v interiéru? Jsou jimi dřevo a pestré vzory i v černobílém podání, zkrátka styl bydlení safari

Rok 2022 vyjde s interiérovými trendy a designem vstříc každému, kdo obdivuje vzdálenou oblast Afriky, styl bydlení safari, ke kterému neodmyslitelně patří i cestování. Nejde samozřejmě jen o již zmíněné dřevo nebo pestré zvíření vzory.

Podnožka v koloniálním stylu

Do tohoto stylu skvěle zapadají i černobílé či s jinou barvou laděné monochromatické plakáty, vzory na nábytku i doplňcích, snímky krajiny, grafické motivy nebo větší zaměření se na umění ve vašich doplňcích jak v obýváku, tak i v pracovně pro home office nebo v ložnici.

Chytré hodinky 2022 a fitness náramky 2022

Stále oblíbenějšími jsou na trhu náramky pro seniory, které dokáží v případě nouze zavolat pomoc. Užíváme si též základní fitness náramky, které za málo peněz nabízejí poměrně dost muziky (pokud tedy nepožadujete hlasové ovládání mobilu skrze hodinky nebo rovnou telefon na zápěstí).

WowME Senior SOS Band

Jednou z nejvíce očekávaných novinek WowME Senior SOS Band. Vedle klasických fitness funkcí, jako je měření tepu ze zápěstí, krokoměr či monitoring spánku, nabídnou i velmi praktické telefonování přes vloženou SIM kartu. Díky tomu hodinky poslouží i v momentě, kdy si senior zapomene telefon doma, a vyrazí na procházku, na nákup, k lékaři, přičemž cestou vyvstane situace provázená nutností získat pomoc.

Huawei Band 4e Active

Atraktivní zůstanou i základní fitness náramky za základní cenu, které nabídnou běžné BT propojení s telefon a základní sledování běžných fitness parametrů. Očekávanou novinkou pro rok 2022 je tu Huawei Band 4e Active, který lze spárovat jak s Androidem, tak s iOs od Apple.

Fossil FTW7039 Monroe Hybrid HR 38 mm

Mnoho zákazníků oceňuje univerzální design hybridních chytrých hodinek, které snoubí analogový ciferník s chytrými funkcemi hodinek s operačním systémem. Takový požadavek vyslyšela i značka velmi vyspělých hodinek Fossil s pokročilým operačním systémem, která brzy začne na český trh dodávat hybrodní Fossil FTW7039 Monroe Hybrid HR 38 mm. Materiál je tu nerozová ocel, model je určený ženám, a tak nepřekvapí, že se bude nabízet i v rose gold barvě.  Vedle měření tepu a dalších fitness funkcí nabídnou třeba i přijetí nebo odmítnutí hovoru na spárovaném telefonu.

Digitální hodinky

Knižní novinky 2022

Na knihkupeckém trhu se také očekává spousta zajímavých novinek, a to jak u knih tištěných, tak u jejich audio verzí, nebo knížek elektronických. Podívejme se na tři nejočekávanější z každé z těchto kategorií.

Tištěné knihy 2022

GOTT – Československý příběh

Fenomén v podobě Karla Gotta rozhodně neodešel s jeho úmrtím. Zůstává v české společnosti stále přítomným, a to i u mladší generace. I proto je jedním z nejočekávanějších tištěných titulů pro rok 2022 kniha GOTT – Československý příběh napsaný Pavlem Klusákem, dlouhodobě známým hudebním publicistou. Hlavním posláním knihy je ukázat, že příběh Karla Gotta není jen o písničkách nebo o osudu jedné hvězdy. Jeho příběh byl příběhem Československa. I proto se kniha soustředí na léta padesátá až devadesátá minulého století, propojením Gotta a jednotlivých etap jeho kariéry ukazuje, jak byl s českou společností spjatý, načrtává plastický obraz společnosti a kultury Československa v době jeho nejaktivnějších let.

David Hecl: Mluví k vám kapitán

David Hecl: Mluví k vám kapitán je souborem vážných i nevážných témat spojených s létáním zejména v oblasti osobní přepravy. David Hecl je tím kapitánem, který do Prahy přivezl největší dopravní letadlo světa. Dodejme, že je to on, kdo se jako první Čech stal kapitánem na Airbusu A380 ve dvou světových společnostech, a to v Emirates a v Korean Air. Vedle vážnějších faktů se ale dozvíme třeba i to, proč je zakázané na toaletách paluby letadla provozovat sex, nebo jak se ještě během letu řeší náhle vzniklé zdravotní problémy, případně kde spí posádka během těch nejdelších letů.

Marvel Spider-Man: Spider-Manův příběh

Marvel Spider-Man: Spider-Manův příběh jde ruku v ruce s novým filmem o Spider-manovi, který byl v polovině prosince 2021 uveden v českých kinech. Na co se kniha zaměřuje? Samozřejmě na příběh muže jménem Peter Parker, který byl obyčejným klukem, ale jen do doby, než ho kousl radioaktivní pavouk. Kousnutí pozměnilo Petrovu DNA a příběh Spider-Mana se začíná odvíjet…

Domácí knihovna

Audioknihy

Intimní historie

Vlastimil Vondruška je coby autor historických románů, detektivek a povídek zárukou dobré zábavy, napětí i poučení. Nejinak je tomu s knihou Intimní historie, která v roce 2022 vyjde v audio verzi. Seznámí své posluchače s tím, co doprovázelo každodenní život lidí od starověku až do 19. století. Kniha je protkaná konkrétními historkami ze života, ať již ze starých kronik, či z renesanční satirické literatury. Autor chce touto knihou přiblížit základní lidské potřeby v historických souvislostech a objasnit, jaký tehdy člověk ve skutečnosti byl. Myslíte, že se od nás něčím lišil? Odpověď hledejme právě v Intimní historii.

Nejhorší děti na světě 2

Těšit se můžeme také na pokračování audioknihy Nejhorší děti na světě. Autor se s jeho názvem nijak „nepáral“, a jen k němu přidal dvojku. Vyjdou tedy Nejhorší děti na světě 2. Které to jsou? Ty vaše rozhodně ne! Hladový Hubert, Krutá Klotylda, Hnusná Háta, Mlsný Marcel, Superhvězda Stáza – to je jen výběr z hlavních postav z každé z deseti strašliváckých historek o dětech. Co kdyby na vás někdo nachystal vanu plnou slimáků, žížal, pavouků, housenek a švábů? Jj, po přečtení této knihy si svých dětí budete vážit ještě o něco víc…

Kapsa plná žita

Do třetice zmiňme klasickou detektivku, která v roce 2022 vyjde jako audiokniha. Napsala ji Agatha Christie, takže děj už nepřekvapí – alespoň ne toho, kdo má tuto autorku načtenou. V případě titulu Kapsa plná žita jde spíše o vychutnání si četby profesionálním čtenářem. Detektivka, v níž jde zejména o peníze. Z vraždy bohatého pana Fortescue jsou podezřelí všichni: služebnictvo, zaměstnanci kanceláře i jeho nejbližší. Teprve další vraždy ukáží, kdo stojí za tou první…

Otevřená kniha

E-knihy

Bůh na ulici

Knihy v elektronické podobě teď mohou vycházet mnohem snáze než ty papírové, i když ani s čipy to není na trhu zrovna nejrůžovější (podobně jako s papírem). Mezi připravovanými e-knihami najdeme například tu ze života bezdomovců norských měst Kodaň a Oslo. Jejím autorem je bývalý norský františkán Ole Martin Holte, který se rozhodl opustit klášter a strávit padesát dní rozprostřených do tří let jako bezdomovec. Své zážitky líčí v knize Bůh na ulici, s podtitulem Jak jsem našel lidskost na dně společnosti. Kniha ukazuje drsný život lidí na samém dně společnosti.

Hrdinka v nás

Druhým lákadlem pro začátek roku 2022 je Hrdinka v nás od psycholožky Maureen Murdock. Kniha pojednává o růstu ženy na cestě životem. Jde o popis a prožitek poměrně složitého procesu poutě cyklickým procesem hledání použitelné, naplňující, ale i moderní ženské identity. Jak anotace knihy uvádí: „Zabývá se redefinováním ženské identity poté, co žena („hrdinka“) prošla identifikací s mužskou stránkou své osobnosti a má potřebu integrovat obě své součásti do autentického celku“.

Steven Spielberg – Život ve filmech

Zajímá vás film, televize, videohry a jejich tvůrci? Pak vás jistě potěší e-kniha Steven Spielberg – Život ve filmech. Autorkou je Molly Haskellová. Jeho stopy jsou opravdu všude, kam se v audiovizuálním průmyslu jen podíváte. Steven Spielberg si získal nejen diváky, ale zaručeně dostal i toho nejzatvrzelejšího kritika, jak se uvádí v anotaci tohoto díla. Jmenujme například Blízká setkání, E. T. mimozemšťan, Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Jurský park, Schindlerův seznam, A.I., Minority Report či například Chyť mě, když to dokážeš. Tím výčet rozhodně nekončí, jen připomíná filmy, které doposud nebyly překonány. Dodejme jen, že autorka knihy je uznávanou kritičkou.

Fashion styl roku 2022 a jemu odpovídající novinky v oblékání

V roce 2022 si přijde na své každý milovník žluté barvy a všech jejích odstínů. Citrónová, máslová, medová, banánová, narcisová nebo měsíčková – to všechno jsou žluté tóny, kterými budou obchody s módou v roce 2022 jen hrát. V těchto barvách pořídíte pro toto období velmi moderní topy s korzetovými detaily, mini sukně, módní kousky s westernovými prvky plnými střapců.

Zimní čepice

U žluté to samozřejmě neskončí. V módě budou výrazné barvy v pestrých odstínech, abychom už konečně mohli zahodit chmury pandemických let. Purpurová, lesní zelená, výrazná růžová a třešňová červená, k nim světle fialová – to vše jsou barvy, ve kterých se v roce 2022 snad budeme potkávat.

Třeba už konečně osobně

V roce 2022 snad už konečně osobně na ulicích, v kinech, restauracích, galeriích, na zámcích, hradech, výstavách, ve fitness centrech, v hotelích, barech a na dalších místech, která byla v posledních měsících hodně v pozadí, neb v nich měly strašit koncentrované covidové zárodky.

Doufejme, že rok 2022 s sebou přinese nejen pestré trendy a zajímavé technologické novinky, ale i větší pohodu obyčejného života.

Často kladené dotazy

1. Jaké jsou očekávané nejlepší Android telefony v roce 2022?

Mezi nejlepší telefony roku 2022 by měly patřit Motorola Edge X30, Samsung Galaxy S22 a Xiaomi 12. Tyto modely budou disponovat nejmodernějším čipem od Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 a velmi kvalitními fotoaparáty.

2. Co se očekává od modelu Samsung Galaxy S22 Ultra?

Samsung Galaxy S22 Ultra bude mít 16 GB paměti RAM, velmi zdokonalený fotoaparát se snímačem 108 Mpx a udržuje čip vlastní výroby Exynos, konkrétně Exonos 2200. Tento model je zaměřený na hráče a nabídne výborný grafický výkon díky GPU od společnosti AMD.

3. Jaké novinky v interiérovém designu můžeme očekávat v roce 2022?

V oblasti interiérového designu se v roce 2022 očekává návrat dřeva a barevně bohatých vzorů, a to i v černobílém provedení. Tyto trendy budou mít za cíl zpříjemnit a oživit naše životní prostředí.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...