Lákadlem poslední doby jsou pro hospodyňky měděné hrnce a kastroly. Jsou krásné, dobře se s nimi manipuluje, ale je potřeba je také udržovat v „dobré kondici“, tedy starat se o jejich povrch. Měď totiž dříve nebo později získá svou typickou patinu, která zrovna u hrnců není úplně žádoucí.
Jak mýt a čistit měděné hrnce?
Čištění měděných hrnců má několik pravidel a různých postupů. Tím první a nejdůležitějším je toto: vstup do myčky přísně zakázán! Měď by totiž v myčce mohla zoxidovat. A to je to poslední, co si přejeme. Takže pokud nechcete mýt hrnce v ruce, rozhodně si nekupujte měděné.
Přírodní prostředky fungují
Měď je přírodní materiál, a tak i čištění by mělo být ve stejném duchu. Zvolit můžete kombinaci citronu a soli, kdy si nasypete na misku trochu jemně mleté soli, rozkrojíte citron napůl a položíte na sůl, aby jí nabral maximální možné množství.
Pak začnete osolenou polovinou citronu měděný hrnec čistit. Ale jemně a hlavně najemno mletou solí. Tou hrubozrnnou byste si hrnec mohli poškrábat.
Citron může fungovat i s kypřícím práškem do pečiva nebo s jedlou sodou. V tomto případě šťávu z citronu vymačkejte, smíchejte s druhou ingrediencí do kašičky a čistěte houbičkou.
Kyselý, a tudíž dobře cídící, je i ocet v kombinaci se solí nebo dokonce kečup.
Na co nezapomenout?
Po čištění musíte vše dokonale smýt, aby chemický proces nemohl nadále pokračovat. Netlačit, používat jen jemné houbičky, jemně mletou sůl a třeba i kartáček na zuby, ale s měkkými štětinami. Pokud byste použili třeba čistící písek nebo drátěnku, povrch si jen poškrábete a spláčete nad výdělkem.
Po čištění a opláchnutí je třeba měďěný povrch vysušit a dokonale vyleštit, jinak máte patinu hned zpátky.
Komentáře