Rádi bychom k našim jídlům pravidelně přidávali listy salátů či asijské listové zeleniny. Jenomže jak, když saláty v balení z obchodu tak rychle uvadají? A denně je kupovat nemůžeme – nespotřebovali bychom je.
Odpověď je jednoduchá: Pěstujme si doma vlastní!
Co si budeme povídat: není nad čerstvé řeřichové nebo roketové lístky přimíchané k těstovinám. Čerstvá roketa v domácím hamburgeru, to je přímo pohádka. Chléb proložený šunkou a listy čerstvého hlávkového salátu, to ve škole s chutí zbaští snad každé dítě.
Čerstvost nedostatkovým zbožím
Jenomže my ne vždy máme po ruce čerstvě zakoupenou listovou zeleninu. Mnohdy se stane, že ani dnes koupená vanička s listy zeleniny nepůsobí moc čerstvým a jedlým dojmem. Často nám jí dost zbyde, protože balení jsou mnohdy velká. A tak ji vyhodíme. V tom lepším případě do hnědé popelnice.
Tohle se ale může změnit, když si začneme pěstovat některou listovou zeleninu doma. Potřebujeme k tomu jen pěstební nádoby, substrát, trochu dobré vůle a informací.
Co si můžeme doma vypěstovat ?
V podstatě kteroukoliv listovou zeleninu. Včetně listové petrželky, celeru a bylinek. Dobře nám určitě poroste polníček, mizuna, roketa, hlávkový salát, řeřicha, lichořeřišnice, špenát, listový mangold a mnohé další rostlinky.
V čem pěstovat?
K pěstování můžeme použít například dřevěný květináč nebo plastový truhlík. Substrát bychom měli použít z řady těch kvalitnějších, tedy nejlépe výsevní. Je svou strukturou nejjemnější a měl by obsahovat více dobře dostupných živin.
Jak s domácím pěstováním začít?
Z počátku si pořiďte sadbu v nejbližším zahradnictví. Doma dejte na dno pěstební nádoby kamínky nebo jinou drenáž, nasypte substrát a do něj sadbu zasaďte. Myslete na pravidelnou zálivku.
Nebo zvolte systém tzv. obrůstání, kdy nespotřebujete koupenou zeleninu celou (například řapíkatý celer, čínské zelí, petržel, cibuli, česnek), patku zasadíte, zaléváte a zelenina znovu obroste a dá další užitek. Tuto zeleninu můžete dát i do menší skleněné vázy s trochou vody. Také obroste.
Zkušenější to zvládnou ze semínka
Až budete v zacházení s rostlinkami zběhlejší, zkuste pěstovat ze semínek. Například řeřicha či roketa narostou v řádu několika málo týdnů a sklizeň je na spoustu dní. Při zalévání pozor, aby se semínka nevyplavila.
Hlávkové saláty bude nutné přesazovat, ale i s tím si časem poradíte. Stačí si načíst základní informace.
Díky několika jednoduchým krokům budete stále mít v kuchyni čerstvé listy, se kterými se bude parádně pracovat a díky kterým bude rodině i více chutnat.