Jarní úklid 2021 doma i v duši

Pohodlný úklid

Jaro přichází. Pro mnoho lidí jde o tu nejlepší zprávu za celý rok. Venku bude tepleji, budeme moci na terasu, na zahradu, procházky budeme moci dělat delší. Jenže pro mnoho žen je symbolem jara spíš povinný jarní úklid, ze kterého se stresují dlouhé týdny předem, protože je strašně moc nebaví, navíc teď, se všemi členy domácnosti zavřenými doma, to bude o to horší. Ale nic není nerealizovatelné. Podívejte se s námi na tipy pro jednodušší jarní úklid. Když si v něm necháte pomoci šikovnými přístroji, tím lépe pro vás! Nezapomeneme ani tipy pro jarní úklid v sobě samých.

Základní pravidla pro jarní úklid

Týká se to samozřejmě nejen úklidu jarního, ale každého většího „gruntování“, které budete doma dělat. Ruku na srdce: ne každému vyhovuje mýt okna brzy zjara, když je vzduch ještě studený a průvanem si akorát uženeme nepříjemné prochlazení (v tom lepším případě).

Takže i když místo úklidu jarního děláte až ten letní, zkuste postupovat s následujícími zásadami, kterých vám představíme osm základních a ze kterých si postupně upravíte své osobní zásady jarního úklidu přesně tak, jak se právě vám osvědčí.

1. Udělejte si rozpis

Možná vám přijde jako nesmysl dělat si rozpis na úklid, ale vězte, že opak je pravdou. Díky rozpisu si jednak nastavíte, co všechno chce uklízet (včetně skrytých zákoutí skříněk v koupelně nebo v komoře, v suterénu, či málokdy uklízených prostor pod nábytkem), jednak si budete postupně škrtat hotové věci, a tak vás bude těšit, jak toho na seznamu krásně ubývá.

Mytí oken

Další výhodou rozplánovaného úklidu je zajištění logistických návazností. Díky rozpisu si totiž uvědomíte, které práce je potřeba udělat jako první a kterými navázat, kterými vše zakončit. Samozřejmě, úklid je nikdy nekončícím procese, ale teď mluvíte o úklidu jarním. Ten vždy musí mít začátek a konec…

2. Třiďte věci a reorganizujte byt podle aktuálních požadavků

Trochu zmatečná zásada, ale jen na první pohled. Začátek jarního úklidu je vždy ve skříních, v nádobí, ve věcech pro osobní hygienu apod. Vymezte si čas na projité všeho, co doma máte. Může to klidně zabrat i více dní, to nevadí. Jaro trvá celé tři měsíce!

Objektivně zhodnoťte, zda nalezené věci používáte a jestli je někdy ještě použijete. Pokud jste na ně za poslední rok, dva nesáhli, pravděpodobně už se tak ani nestane (pokud se nejedná o speciální nástroje pro speciální činnosti, které v pandemii provozovat nešly).

Vytřiďte staré oblečení, dětem udělejte pořádek ve velikostech oblečení v šatníku. Projděte data trvanlivosti i kosmetiky, léků, klidně i u zásob ve špajzu, které jsou zastrčeny hlouběji, než kam běžně dosáhnete. Vždy samozřejmě rozlišujte mezi minimální trvanlivostí a formulkou „spotřebujte do…“

Reorganizace způsobí ze začátku ještě větší nepořádek, než jste v bytě měli doposud. Ale to ničemu nevadí, postupem času vše zase srovnáte, do nové a útulnější, ale hlavně aktuální a praktičtější podoby. Hodí se vyčistit úložné prostory, do kterých budete vytříděné věci vracet, a to včetně skříní na oblečení nebo úložných boxů.

Vysávání

Teprve po samotné organizaci přijde na řadu úklid v pravém slova smyslu. V opačném pořadí činností by úklid ztratil smysl.

3. Povysávejte před úklidem i po něm

Vysávání je ošemetná věc. Přestože používáme ty nejmodernější HEPA filtry, stále se díky vzdušnému proudu dost zvedá prach v okolí (s výjimkou centrálních vysavačů). Proto není dobré vysávat jen jednou na závěr úklidu, ale hned dvakrát.

 Nejprve je potřeba posbírat největší nečistoty po výše zmíněné reorganizaci, pak provést samotný úklid, včetně stírání prachu, a nakonec znovu vysát a vytřít podlahy. Při druhém vysávání už nebude v okolí moc co ke zvíření, budete mít většinu prachu již „zpacifikovanou“.

Nezapomeňte ani na stěny – ty vysávejte ještě před prvním vysáváním podlahy po třídění. Stěny se poměrně hodně zanášejí prachem, ale většinou to moc nevidíme, protože jsou zaneseny všechny stejnoměrně. Při vysávání z nich mohou odpadávat drobné částečky povrchu, proto tohle pořadí.

4. Postupuje odshora dolů

Velmi důležitá zásada, proti které jde v podstatě jen to první vysávání po reorganizaci a třídění věcí v bytě. Jakmile vysajete ten nejhrubší nepořádek, který prostě musí vzniknout, protože často budete brát do ruky dlouho uložené boxy, které holt budou zaprášenější, než byste si přáli, z oblečení budou padat nitky, žmolky, ze starších věcí pro mazlíčky třeba i chlupy apod.

Jakmile bude první vysávání hotové, pusťte se do hloubkového úklidu každé místnosti opravdu odshora dolů – myšleno na každé stěně zvlášť. Kuchyňskou linku důkladně omyjte od shora dolů, z oken nejprve sundejte záclony, závěsy, rolety, případně na nich vysajte žaluzie, abyste je pak mohli co nejlépe omýt. Na nábytku stírejte prach také od vrcholů skříněk směrem po policích dolů. Vnitřní prostory skříněk, kde jste třídili, už máte vymyté.

Vytírání podlahy

5. Dejte přednost ekologickým čisticím prostředkům

Přiotrávit se během úklidu výpary z chemických čisticích prostředků, o to nestojí snad nikdo. Proto dávejte přednost těm přírodním. Anebo se spolehněte, kde je to možné, na čistící sílu páry. Ta je v úklidu ohromným pomocníkem, a dokonce zcela bez chemie. Jen pozor, ne všechny povrchy ji snesou, případně musíte přizpůsobit intenzitu a délku napařování

Parní čističe můžete pořídit malé ruční na běžný úklid malých prostor, jako jsou vodovodní baterie, rámy oken nebo třeba obložení vany, sprchového koutu, kuchyňské linky. Ale k mání jsou i velké parní čističe na podlahy, které zvládnou důkladně omytí podlah zejména tam, kde jsou psi a kočky, tedy kde se hygiena podlahy nedá běžnými prostředky moc dobře udržovat.

6. Nejvíce péče vyžaduje kuchyně a koupelna

Až si budete sestavovat plán jarního úklidu, vymezte pro kuchyni a koupelnu o něco více času, než ostatním místnostem. Proč? Protože jde o místnosti, kde se nejvíce projevuje mastnota. V kuchyni samozřejmě z vaření a mnohem více, než v jakékoliv jiné místnosti v domě, v koupelně z našich vlastních těl, z používaných krémů, možná i od domácích mazlíčků.

Kuchyně a koupelna by se obecně mely udržovat ze všech místností nejintenzivněji, tedy i nejčastěji, protože právě zde se generuje nejvíce nečistot. Už jen svlékání oblečení, abychom si mohli hupsnout do sprchy, s sebou nese nálož jemných šupinek staré odpadající kůže. O pravidelném svlékání a oblékání u toalet ani nemluvě.

Drhnutí podlahy

7. Změny nastolte právě s jarním úklidem

Jestliže jste v bytě s čímkoliv nespokojení a chtěli byste například vymalovat, předělat tapety, změnit motivy obrazů a samolepek na zeď, doplnit či vyměnit nábytek, přestěhovat místnosti, je právě jarní úklid tím nejlepším termínem pro všechny zmíněné činnosti. Stejně budete mít celou místnost při jarním úklidu vzhůru nohama, a tak se novinky či změny prostě svezou při jedné práci.

8. Nezapomínejte na čerstvý vzduch

S úklidem je vždy spojena vysoká prašnost, a tak nezapomínejte dostatečně větrat, ovšem ne do průvanu, protože jarní vzduch bývá chladný. Navíc se při úklidu dost pravděpodobně docela zapotíte, což je pro průvan to nejhorší. Tahle kombinace by mohla vést i k horším respiračním onemocněním.

Na druhou stranu, dýchat ten úklidem zvířený prach také není nic příjemného, proot si dejte na větrání záležet, možná zapojte i čističky vzduchu, jestliže máte zkušenost, že vás úklidem zvířený prach dráždí, či jste na něj dokonce alergičtí.

Vychytávky, které se budou při úklidu také hodit

Pojďme si, vedle základních zásad, kterými se při úklidu vždy řídit, ukázat ještě osvědčené vychytávky pro úklid jednotlivých věcí nebo částí domu (bytu). Možná spoustu z nich znáte a využíváte je, ale třeba najdete i další zajímavá ulehčení v jinak tolik otravném uklízení.

1. Usazená mastnota z vaření nebo z mytí půjde lépe dolů díky oleji a jedlé sodě

Kdekoliv, kde máte mastné fleky, můžete postupovat dvěma jednoduchými způsoby. Na doposud nezaschlé mastné povlaky, jako bývají zejména na vanách a sprchových koutech, dobře poslouží kašička z jedlé sody a vody, kterou na mastnotu nanesete a po několika minutách setřete i s rozpuštěnou špínou.

Mytí oken a parapetů

Při mastnotě z vaření, která je větší hlavně tam, kde se vaří na plynových sporácích, už bude potřeba si pomoci olejem. Ano, nová vrstva oleje zvlhčí a změkčí tu starou a teplem zatvrdlou, přičemž následující kašičkou z vody s jedlou sodou už snadno odstraníte i zbytky mastnoty. Skvěle pomůže také jar nebo šampon, ale samozřejmě i něžné čističe na kuchyň. Nicméně první odmočení pomocí oleje udělá kus práce za vás.

2. Pro mytí oken si vyhraďte zatažený den

Co mají společného počasí a mytí oken? Zejména rychlost schnutí umytých okenních tabulek. A tak jestliže chcete okna doleštit mikrovláknovými hadry, je potřeba je mýt v době, kdy vám je nebudou sluneční paprsky sušit pod rukama. Čím déle schnutí oken trvá, tím lépe je budete mít nablýskaná. Něco jiného samozřejmě je, pokud k jejich mytí použijete parní čistič.

3: Nepřehánějte to s mytím dřevěných podlah

Dřevěné podlahy jsou krásné, ale náročné na údržbu. Vzhledem k tomu, že je doporučeno je mýt maximálně jednou za dva měsíce, je potřeba udržovat je řádně navoskované a chránit před vlhkostí, zejména z květníků. Při jarním úklidu je vhodné parním čističem (s určením i pro dřevěné podlahy) sundat starší vosk a znovu podlahu navoskovat. To však dělejte v podstatě až jako poslední krok celého úklidu.

4. Nezapomeňte vyprat a dostatečně vyvětrat všechny peřiny, propařit matrace

Současné přikrývky a polštáře už nebývají z peří (tedy pokud si to vyloženě nepřejeme), a tak je snadné je vyprat a udržovat v čistotě, minimalizovat počty roztočů a dalších nezvaných návštěvníků. To se samozřejmě týká i prostoru pod samotnou postelí, v úložných prostorách postele a matrace.

Postel

Zatímco matrace propaříme parním čističem (když to výrobce dovolí), vše ostatní bychom měli vyprat, a to i s peřinami a polštáři. Je vhodné si to naplánovat tak, aby peřiny mohly venku dobře proschnout, případně je svěřit do péče dostatečně velké sušičce.

5. Další čas si v plánu zaberte pro všechny nerezy

Smyslem nerezového designu je čistota a lesk. proto si je kupujeme – nerezové lednice, myčky, sporáky, trouby… Chceme, aby vypadaly perfektně čistě, leskle, zkrátka hygienicky a elegantně zároveň. Proto i jim věnujte při jarním úklidu velkou péči.

Často je totiž míváme zaneseny otisky, stříkanci – jenže to v běžném denním provozu vůbec nevnímáme. Jarní úklid je skvělou příležitostí jim zase vrátit lesk a naplánovat další proceduru nejpozději za dva měsíce. Klidně do kalendáře a s upozorněním!

6. Koberce a sedačky svěřte profíkům

Pokud nemáte speciální vysavač na suché a mokré vysávání, je lepší svěřit čištění čalouněných povrchů a zejména koberců profesionální službě. Mají speciální stroje, jejichž výkon ničím nenahradíte. A až uvidíte, co dokáže vytáhnout profesionální čistič z vašeho koberce, budete si profi čištění objednávat možná i dvakrát v roce.

Svěřit firmě i kompletní jarní úklid? Co se samotného odstranění nečistot týká, tak jistě ano, v tom nebude nejmenší problém. Ale třídění věcí stejně zůstane na vás. Nikdo jiný než vy to za vás udělat nemůže, prootže jn vy víte, co používáte nejraději, k čemu máte vztah a co naopak oželíte.

Čištění ploch

7. Vždy mějte na dosah papír a tužku. Proč?

Vypadá to na první pohled jako nesmyl mít při úklidu papír a tužku vždy poblíž. Jenže jakmile se do hloubkového úklidu vrhnete, brzy zjistíte, že budete potkávat věci, které nelze dělat hned, ale ke kterým se jistě budete chtít vrátit, jenže jakmile se v úklidu posunete o kousek dál, už na ně zapomenete. Nemá smysl se pak trápit marným přemýšlením, co že jste to tolik chtěli ještě v dětském pokoji udělat. Raději si hned pište stručné poznámky, brzy se stanou zlatým dolem!

Nezapomínejte na očistu mysli. Ale během jarního úklidu si duševně odpočinete víc, než si myslíte

Důležitou součástí jarního úklidu v domácnosti je i jarní úklid v duši. A možná budete překvapeni, jak vám s ním pomůže právě hloubková očista vašeho bydlení, očista od zbytečných věcí v domácnosti, nastolení praktičtějšího řádu pro uložení věcí a další drobnosti, které vaši duši udělají spokojenější.

Nápady

Hlavně tehdy, když si úklid od počátku povede v duchu plánu a stálého dělání poznámek, nabudete klidu, který lidská duše po tolika měsících covidových zmatků, stresů a omezení rozhodně potřebuje.

Pomoci si můžete meditační nebo povzbudivou hudbou, vašimi oblíbenými skladbami, či různými psychicky relaxačními technikami, které se doporučují v knihách zaměřených právě na očistu duše. Je jich na trhu velká spousta a většinou je najdete pod heslem „psychoterapie“ jako například v knihkupectví Dobrovský. Když pořídíte audioknihu, můžete se jí věnovat dokonce i během jarního úklidu, což ještě znásobí přínos jak úklidu, tak samotné očisty duše.

Často kladené dotazy

Jak správně plánovat jarní úklid?

Není špatné si udělat rozpis úklidu, kde si nastavíte, co všechno chcete uklízet, včetně skrytých zákoutí a málokdy uklízených prostor. Díky rozpisu si také zajistíte logistické návaznosti, protože si uvědomíte, které práce je potřeba udělat jako první a kterými navázat.

Co je třeba zvážit před samotným úklidem?

Před samotným úklidem je dobré se zaměřit na třídění věcí a reorganizaci bytu podle aktuálních potřeb. Projděte si skříně, nádobí, hygienické potřeby atd. a zhodnoťte, zda nalezené věci používáte a jestli je někdy ještě použijete. Vytřiďte staré oblečení, kosmetiku, léky a další zásoby s uplynulou trvanlivostí. Teprve poté přistupte k samotnému úklidu.

Jak správně postupovat při vysávání při jarním úklidu?

Doporučuje se vysát před úklidem i po něm. Nejprve posbírejte největší nečistoty po reorganizaci, pak proveďte samotný úklid včetně stírání prachu, a nakonec znovu vysajte a vytřete podlahy. Nezapomeňte ani na stěny, které by měly být vysávány ještě před prvním vysáváním podlahy po třídění.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...