Jak vybrat víno pro každou příležitost?

0

Chystáme romantickou večeři pro dva, oslavu narozenin pro úzký okruh rodiny nebo veselý večer s přáteli? Anebo si chceme večer jen v klidu vypít lahvinku dobrého vína a popovídat si? To je moc dobrý nápad! Jenomže, jaké víno vybrat, aby nám vyhovovalo?

Dokud víno přímo neochutnáme, což je nám umožněno vlastně jen ve vinotékách a vinárnách, tak je rozhodování o koupi poměrně těžké. Nicméně, může nám pomoci malý průvodce rozlišení vín podle druhu, kvality a cukernatosti.

Všeobecně platí, že čím lehčí, svěžejší víno, k tím lehčím pokrmům a dřívější denní době se hodí. A dále už je to na našem vkusu. Vína jsou všestrannými nápoji, které nikdy nezklamou, pokud si dáme alespoň trochu záležet na výběru.

Vína tichá a šumivá

Nadpis mluví sám za sebe – vína bez bublinek jsou tichá, ta s bublinkami (kdy se zabránilo úniku oxidu uhličitého přirozeně vznikajícího během zrání) jsou šumivá. Zde asi není o čem debatovat.

Barvičky

Vína červená se snoubí hlavně s divočinou

Vína červená se snoubí hlavně s divočinou

Na trhu najdeme vína čtyř základních barev – bílá, červená, růžová a oranžová.

Bílá a červená

Bílá z bílých hroznů, červená z těch modrých. Ale co ten zbytek?

Populární růžová

Růžová vína pocházejí z hroznů modrých, které byly zpracovány technologií výroby bílého vína. Začíná se metodou krátkého naležení. To znamená, že slupky jsou ponechány v kontaktu s moštem pouze krátkou dobu (4-6 hodin), a proto barva není tolik intenzivní jako u vína červeného. Další proces je shodný s výrobou vína bílého. Od růžových vín očekávejme lehkost, svěžest a výraznější chuť.  Barevné tóny přecházejí od jemně malinové až po temně cibulovou.

Méně známá oranžová

Oranžová vína se ocitají v situaci opačné. Tedy jsou vyráběna z hroznů bílých, ale metoda výroby a výsledné vlastnosti jsou obdobné jako u vína červeného. Oranžová vína svou barvu i typickou chuť získávají ležením na slupkách, Tím se vyluhuje více barviv a tříslovin. Oranžová vína jsou proto těžší, nabízejí chuť bylin, koření. Očekávejme spíše chuťový zážitek než osvěžení.

Kvalita

Vinařský zákon ČR rozděluje tichá vína podle jejich druhu a kvality. Díky tomuto rozdělení můžeme očekávat určité vlastnosti nápoje, který si v lahvi pořizujeme.

Lehká růžová vína oceníme při letním posezení

Lehká růžová vína oceníme při letním posezení

Stolní víno

Nejnižší kvalitou, na kterou musí nápoj dosáhnout, aby mohl být označován jako víno, je kvalita stolního vína. Tato vína dosahují 7-11% obj. alk., nijak výrazných chutí a jsou vhodná spíše pro běžné stolování. Neoznačuje se oblastí, vinařskou obcí a může pocházet odkudkoliv.

Zemské víno

Zemské víno je vínem stolním, které splnilo určité požadavky – zejména požadavek původu hroznů v ČR, cukernatost alespoň 14 stupňů NM. Tato vína již bývají označována názvem oblasti, ročníkem a odrůdou. Jsou vhodná též k běžnějšímu pití.

Bílá vína jsou vhodná k lehkým pokrmům

Bílá vína jsou vhodná k lehkým pokrmům

Jakostní víno

Víno jakostní je takové, pro jehož výrobu byly použity pouze tuzemské hrozny, a to jen z jedné vinařské oblasti (nejedná se tedy o mix mezi vinařskými oblastmi). Cukernatost musí dosáhnout alespoň 15 °NM. Víno musí splňovat jakostní požadavky dané legislativou. Jakostní víno může být vyrobeno z několika odrůd nebo vyrobeno slitím několika druhů jakostních vín. Vše musí být označeno. Vína již mívají typickou odrůdovou chuť, bývají lehčí, sušší.

Jakostní víno s přívlastkem

Víno jakostní s přívlastkem musí splňovat požadavky na víno jakostní. Pocházet ovšem musí z jedné vinařské podoblasti. Vyrobano může být až ze tří odrůd a ty by měly být uvedeny na etiketě. Cukernatost nesmí být uměle zvyšována. Přívlastková vína jsou rozdělena do několika druhů:

Kabinetní víno mívá cukernatost 19-21 ° NM. Bývají to lehčí, suchá, příjemně pitelná vína.

Pozdní sběr je, podle svého názvu, víno vyrobené z hroznů sklízených později. Proto má vyšší cukernatost, okolo 21-24 °NM. Bývají to kvalitní, chuťově výraznější, suchá či polosuchá vína.

Výběr z hroznů je výběrem z těch hroznů, které zrály na vinici poměrně dlouho a díky tomu dosáhly cukernatosti 24-27 °NM. Bývá to víno plné, s výraznou chutí, s vyšším obsahem alkoholu, někdy s vyšším obsahem zbytkového cukru.

Výběr z bobulí bývá ještě sladší, protože jsou vybírány z hroznů sklízených v nejpozdnějších termínech pro sklizeň běžných hroznů. Cukernatost dosáhla alespoň 27 °NM. Bývají to velmi plná, výrazná, polosladká či sladká vína.

Drahé, ale vynikající...

Drahé, ale vynikající…

Výběr z cibéb je víno vylisované téměř z rozinek. Hrozny při suchém a příznivém počasí zůstávají na vinicích velmi dlouho a postupně vysychají. Díky tomu se jejich cukernatost dostane nad 32 °NM. Tato vína bývají velmi sladká a sama o sobě jsou spíše dezertem než nápojem.

Ledové víno se lisuje z hroznů zmrzlých, čímž se zvyšuje jejich cukernatost, protože část vody zůstane v hroznech ve formě ledových krystalů. Cukernatost dosahuje alespoň 27 °NM a toto víno je také spíše dezertem.

Víno slámové je vyrobeno z hroznů, které se alespoň 3 měsíce po sklizni dosušují na slámě nebo rákosu, případně zavěšením v dobře větraném prostoru. Tím se koncentruje chuť jednotlivých odrůd. Cukernatost musí být alespoň 27 °NM. Slámová vína bývají velmi výrazná, sladká, jsou určena také spíše pro ozvláštnění než k běžnějšímu pití.

Obsah zbytkového cukru

Dárkové balení, které neurazí

Dárkové balení, které neurazí

Dalším zaklínadlem ve vinařské řeči je obsah zbytkového cukru v gramech na litr vína. Podle něj se vína dělí na suchá (do 9g), polosuchá (9-12g), polosladká (13-45g) a sladká (nad 45g).

Je mnoho dalších druhů vín a jejich dělení, ale o tom třeba někdy příště…

Aby se nám vína dobře skladovala, lépe servírovala či darovala, můžeme použít spousty udělátek. Stačí se trošku porozhlénout…


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/vinozjiznimoravy-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/vinovyhodne-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/vinobal-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/chefparade-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře