Jak uvařit skvělou kávu bez kávovaru?

káva bez kávovaru

Chutná vám káva z kávovaru, ale nechce se vám do něj investovat? Poradíme, jak uvařit skvělou kávu i bez něj! Bez dobré kávy si mnoho lidí celého světa neumí život vůbec představit. Šálek horkého nápoje bývá dost často hlavním lákadlem, proč vůbec vstát z postele. Dopřát si šálek kávy jako příjemnou tečkou po obědě pro lepší trávení také není úplně od věci. Chytáme se jí i v případě, že nám schází životabudič a my ze sebe potřebujeme „vyždímat“ další myšlenky, dostat se do tempa.

V moderní společnosti bývají kávovary všude, přesto se občas může hodit znalost i jiných typů přípravy kávy. Vyzkoušejte je i v případě, že všechno kolem vás bez problémů běží…váš kávovar funguje, dodávka elektriky také…Proč? Kvůli chuti i zážitku.

Káva je nápoj z upražených a rozemletých semen plodů kávovníku. Má charakteristickou silnou vůni (aroma) a černou barvou. Obsahuje alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak. Káva se pije pro své povzbuzující účinky. K největším producentům kávy patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Nejčastěji se pije káva ze zrnek druhu arabika a robusta.

káva

Džezva

Pravděpodobně jedním z nejstarších způsobů, jak získat prvotřídní a lahodný nápoj je jeho příprava v džezvě. Je populární hlavně v tureckých kavárnách a na trzích, ale setkat se s ní můžete i u nás.  Příprava je velmi jednoduchá. Do džezvy nalijete studenou vodu, přidáte malé množství cukru a velmi jemně namletou kávu. Džezvu postavíte na oheň a její obsah necháte zpěnit. V tu chvíli nádobku odstavíte z ohně. Střídavé zahřívání a zchlazování opakujete několikrát.  Káva by se však nikdy neměla začít vařit.

French Press

French press je levný, skladný a hodí se i na cesty. Do jeho skleněné nádobky vsypete hrubě mletou kávu, zalijete horkou vodou o teplotě 93 °C. Promícháte, přiklopíte sítkem s víčkem. Vzniklou vrstvu kávy stlačíte dva centimetry pod hladinu. Káva se extrahuje 3–4 minuty. Potom stačí jenom sítko dotlačit ke dnu a kávu můžete nalít do šálku.

džezva

Dripper

Dripper je velmi jednoduchá příprava filtrované kávy. Nádobky na přípravu tohoto nápoje samozřejmě v průběhu času měnily svůj vzhled, ale princip zůstává stejný. Na papírový filtr propláchnutý horkou vodou nasypete kávu, zalijete horkou vodou a počkáte až proteče.

Mokka konvička

Moka konvičky se hodně používají v italských domácnostech. Připravená káva je slabší než espresso, ale mnohem silnější než například překapávaná. Při přípravě se nalévá voda do spodní části. Do zásobníku nasypete na sítko jemně mletou kávu a zarovnáte s okrajem. Kávu přivedete k varu a jakmile začne přetékat do horního zásobníku, zmírníte plamen a přiklopíte víčko.

překapáváná káva

Vacuum pot

Vacuum pot přináší kromě chutné kávy i vizuální zážitek. Do spodní baňky naléváte vroucí vodu a poté usadíte na hrdlo horní část s upevněným filtrem. Pod spodní část zažehnete zdroj tepla a voda přetlakem páry vystoupá do horní části. V tu chvíli nasypete kávu, zamícháte a necháte 2 minuty extrahovat. Poté, co odstraníte zdroj tepla, začne ve spodní části vznikat podtlak a káva přes filtr steče zpátky dolů.

Nápoj ze zelené kávy

Lahodný nápoj si můžete vytvořit i ze zelené kávy. Zelená zrna jsou tvrdší a pružnější, než ta pražená. Předem ji na hodinu namočte do vlažné vody. Poté zrna rozdrťte hmoždířem nebo mlýnkem na kávu. Zalijte 2-3 lžičky zelené kávy asi 300ml horké vody a nechte 5 minut vylouhovat. Poté nápoj sceďte, či pijte rovnou. Chuť kávy bude odlišná, pravděpodobně vám bude připadat kyselejší.

Aeropress

AeroPress

Vyznavači Aeropressu tvrdí, že takto připravená káva předčí nápoj připravený v kávovaru. Jedná se o přípravu kávy v přístroji, kde je káva stlačována vzduchovým válcem přes filtrační papír. Nápoj je rychle připravený a ani pořizovací cena není vysoká. Jako french press a dripper se používá na přípravu válec s pístem, ale káva a sedlina nezůstávají v jedné nádobě. Stejně jako u dipperu se nádoba nasazuje přímo na šálek a k přípravě se používají papírové filtry. 

Ať už zvolíte jakoukoli přípravu kávy, nezapomeňte, že minimálně stejně podstatný jako kvalita zrn a způsob přípravy je způsob, jakým kávu pijete. Chvíli s kávou si užijte. Ať už konzumaci černého nápoje vnímáte jako společenskou záležitost, to znamená, že pijete ji s příjemnými lidmi, nebo si ji vychutnáváte při osamělé relaxaci, zkuste nedělat nic jiného. Jedině tak pro vás bude opravdovým zážitkem.

Často kladené dotazy

Jak uvařit kávu v džezvě?

Do džezvy nalijete studenou vodu, přidáte malé množství cukru a velmi jemně namletou kávu. Džezvu postavíte na oheň a její obsah necháte zpěnit. V tu chvíli nádobku odstavíte z ohně. Střídavé zahřívání a zchlazování opakujete několikrát. Káva by se však nikdy neměla začít vařit.

Jak funguje příprava kávy ve French Press?

Do skleněné nádobky French Pressu vsypete hrubě mletou kávu, zalijete horkou vodou o teplotě 93 °C. Promícháte, přiklopíte sítkem s víčkem. Vzniklou vrstvu kávy stlačíte dva centimetry pod hladinu. Káva se extrahuje 3–4 minuty. Potom stačí jenom sítko dotlačit ke dnu a kávu můžete nalít do šálku.

Jak připravit kávu v AeroPressu?

AeroPress je přístroj, kde je káva stlačována vzduchovým válcem přes filtrační papír. Nápoj je rychle připravený a ani pořizovací cena není vysoká. Jako french press a dripper se používá na přípravu válec s pístem, ale káva a sedlina nezůstávají v jedné nádobě. Stejně jako u dipperu se nádoba nasazuje přímo na šálek a k přípravě se používají papírové filtry.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...