Jak připojit k notebooku více monitorů? Je to snadné!

Jak připojit k notebooku více monitorů? Je to snadné!

Někdy se prostě stane, že jeden monitor notebooku nestačí. Třeba při sledování filmů ve více lidech nebo při práci, kdy se na menší monitor notebooku zkrátka vedle sebe nevejdou všechna okna, která potřebujete zobrazit najednou. Abyste rozšířili zobrazení z vašeho laptopu, využijte jeden z následujících tří tipů.

Připojení přes HMI, Displayport nebo VGA

Pokud máte k připojení standardní počítačový monitor, jednoduše jej připojte k notebooku přes port HDMI, port displeje nebo port VGA. U novějších ultrabooků najdete tzv. Thunderbolt, který vypadá jako USB-C. Jak postupovat po propojení kabelem? Stačí následujících 5 kroků.

  1. Na většině noteboocích použijte tlačítka "Fn" a "F", abyste nastavili použití druhého monitoru, někde bude sloužit tlačítko F4, jinde F10, v každém případě u funkčního tlačítka, které zobrazení aktivuje, najdete symbol dvou obrazovek vedle sebe.
  2. To vám umožní buď rozšířit plochu, nebo promítnout obraz z notebooku na monitor. Můžete se také rozhodnout, zda použít pouze jednu (externí) nebo obě dvě obrazovky.
  3. Pokud váš notebook podporuje více externích monitorů, najdete to v parametrech. Často to jsou právě nové ultrabooky s již zmíněnými Thunderbolt konektory. Většina běžných notebooků to ale nedokáže, i když mají dva konektory připojení.
  4. Vedle toho existují i monitory, které se připojují přes USB slot.
  5. Současný provoz dvou obrazovek prostřednictvím rozhraní VGA, HDMI, Displayport nebo USB funguje s většinou přenosných počítačů bez problémů, notebook si pamatuje poslední nastavení.
dokovací stanice

Připojení přes dokovací stanici

Jako alternativu ke kabelovým připojením lze externí monitor připojit k dokovací stanici. Majitelé MacBooků se mohou těšit obzvlášť velkému výběru. Pokud nejste uživatelem Apple notebooků, netřeba se bát. Na internetu najdete mnoho dokovacích stanic i pro notebooky od jiných výrobců.

V tomto připojení se stačí držet pokynů, které dostanete k dokovací stanici.

Připojení tabletu k notebooku

V tomto případě hraje roli monitoru právě notebook. I zde ke zprovoznění stačí jen 5 kroků.

  1. Stáhněte si aplikaci "iDisplay" do notebooku s Windows nebo Mac a nainstalujte ji.
  2. Potom nainstalujte aplikaci pro svůj iPad nebo tablet Android.
  3. V případě verze pro iPad musejí být váš laptop i iPad připojeny ke stejné síti. Vše, co pak musíte udělat, je zadat IP adresu vašeho počítače Mac v aplikaci.
  4. Váš tablet s Androidem se dá připojit dokonce i bez internetu. Své zařízení můžete k přenosnému počítači připojit také pomocí kabelu USB, zde je systém mnohem propracovanější, než u Apple produktů. To je užitečné zejména tehdy, když jste na cestách a není k dispozici žádná síť WLAN.
  5. Nyní už můžete svůj notebook nakonfigurovat jako monitor.

Často kladené dotazy

Jak připojit externí monitor k notebooku přes HDMI, Displayport nebo VGA?

Externí monitor připojte k notebooku přes port HDMI, port displeje nebo port VGA. Po propojení kabelem postupujte následovně: na většině noteboocích použijte tlačítka "Fn" a "F", abyste nastavili použití druhého monitoru (někde bude sloužit tlačítko F4, jinde F10). Tím umožníte buď rozšířit plochu nebo promítnout obraz z notebooku na monitor. Můžete se také rozhodnout, zda použít pouze jednu (externí) nebo obě dvě obrazovky.

Jak připojit externí monitor k notebooku přes dokovací stanici?

Externí monitor můžete připojit k dokovací stanici. Majitelé MacBooků mají k dispozici široký výběr stanice, ale i pro notebooky od jiných výrobců můžete najít mnoho dokovacích stanic. Při připojení stačí postupovat podle pokynů, které dostanete k dokovací stanici.

Jak připojit tablet k notebooku jako externí monitor?

Stáhněte si aplikaci "iDisplay" do notebooku s Windows nebo Mac a nainstalujte ji. Poté nainstalujte aplikaci pro svůj iPad nebo tablet Android. Pro iPad musí být obě zařízení připojeny ke stejné síti a zadat IP adresu vašeho počítače Mac v aplikaci. Pro Android můžete tablet připojit i bez internetu pomocí kabelu USB, což je užitečné zejména na cestách bez přístupu k WLAN síti. Poté můžete svůj notebook nakonfigurovat jako monitor.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

cestování přes booking

Tipy a triky na Booking.com: Jak ušetřit na rezervaci?

Ubytovací portál Booking.com právem patří mezi nejpopulárnější nejen u nás, ale také ve světě, kde by marně hledal konkurenci. Přestože hlavním...

luxusní hotely booking

Zasněte se: Nejluxusnější hotely na Booking

Booking.com nepochybně patří mezi nejoblíbenější a také nejpoužívanější platformy pro rezervaci ubytování. Zatímco většina z nás jeho služeb...

ubytování na Bookin.com

Booking zajímavosti: Co jste nevěděli o oblíbeném portálu?

Booking.cz bezpochyby patří mezi nejpopulárnější ubytovací portály na světě. Důvodem jsou nejen skvělé ceny a široká nabídka ubytování, ale také...

stan pod stromy

Jste po dovolené stále unavení? Možná známe důvod. Tahle situace totiž postihuje více lidí

Co se vám vybaví, když se řekne dovolená? Pro většinu z nás to znamená zábavu, wellness, hýčkání nebo prostě jen odpočinek a dohánění spánku....