Jak přestat být roztržitý a začít se více koncentrovat?

soustředit se

Připomínají vám následující řádky situaci, kterou už jste zažili, případně ji dokonce důvěrně znáte, protože se vám děje dennodenně? „Vejdete do místnosti a nevíte, proč jste tam vlastně vešli. Vždycky chodíte pozdě. Nikdy nemůžete najít klíče (nebo kabelku atd.). Odmlčíte se uprostřed rozhovoru, neb jste ztratili nit. Nevíte, co chcete dělat se svou budoucností, protože vaše myšlenky nejsou dostatečně uspořádané, abyste vůbec mohli začít něco plánovat.“

Pokud vám tohle všechno zní povědomě, je pravděpodobné, že se potýkáte s roztržitostí. Jedná se o duševní stav, který úzce souvisí s obecnou zapomnětlivostí a který lze řešit pomocí návyků a seznámení se s tímto stavem. Zdravý životní styl pomůže, ale celou situaci nezachrání. Ta vyžaduje trénink.

Co způsobuje roztržitost?

Existují tři hlavní příčiny, které k ní vedou:

  • Celkově nízká úroveň pozornosti. Podobá se prázdnotě, zónování nebo snadnému rozptylování.
  • Intenzivní pozornost je věnovaná jedinému předmětu nebo jediné osobě až do té míry, že člověk nevnímá nic dalšího z toho, co se kolem něj děje.
  • Bezdůvodné odvádění pozornosti od čehokoliv v důsledku nepodstatných myšlenek nebo událostí v okolí.

Jak přestat být roztržitý

Na stránkách Lifehack.org je k nalezení mnoho doporučení, jak se zbavit roztržitosti. Vybrali jsme několik z nich. Můžete je ihned vyzkoušet a uvidíte, že brzy vaši paměť zlepší, což významně usnadní život nejen vám, ale i vašemu nejbližšímu okolí.

1. Vracejte vše na stejné místo

Zní to jednoduše, ale pro některé lidi se to snadněji řekne, než udělá: vracet vše na své místo. Vždycky. Například když vejdete do dveří, položte klíče na stejné místo. Bude chvíli trvat, než se nová rutina stane vaší druhou přirozeností, ale stane se tak, pokud ji budete několik týdnů dodržovat.

2. Vytvářejte si seznamy

Když vám v hlavě létá miliarda věcí, jste jimi zahlceni. A pak nic dalšího neuděláte. Abyste to napravili, zařaďte do svého každodenního života seznamy. Psaní seznamů může být uklidňující a dokonce může v mnoha ohledech dodat vašemu životu řád.

Zápisník úkolů, planner

3. Nastavte si upomínky

Pokud vždy chodíte pozdě, naučte se nastavit časovač na troubě nebo upomínku v telefonu. I když to zní protivně, tak vězte, že když se ozve bzučák, vytrhne vás to z toho, čím se v danou chvíli zabýváte. Pozornost toto bzučení přesměruje tam, kam byste měli jít. Používání časovače vás zbaví výmluvy typu "právě jsem ztratil pojem o čase". S časovačem nebo upomínkami se to nestane, resp. by se stát nemělo.

4. Používejte časový rozvrh a věnujte pozornost jeho dodržování

Možná milujete technologie a máte svůj rozvrh v telefonu, nebo jste možná staromódní a máte ho na papíře. Ať tak či onak, vždycky ho využijete. A jestliže jste plánovat doposud nezačali, tak vězte, že je nejvyšší čas to změnit. Pořiďte si diář, kalendář nebo aplikaci do telefonu. A jakmile ho budete mít, věnujte mu pozornost a používejte ho, zodpovědně, každý den.

5. Delegujte odpovědnosti

Nikdo není stroj a ani bytost s nadpřirozenými schopnostmi. Superhrdinové jsou jen ve filmu. Co z toho plyne? Nemůžete dělat všechno a pořád. To platí i pro perfekcionisty! Být "dokonalý" je totiž mýtus. Nic takového neexistuje.

Delegujte doma, a pokud to jde, tak i v práci. Přimějte své děti, aby si vzaly na starost myčku. Přimějte manžela/manželku, aby vyzvedl/a vaši dceru u její kamarádky. Prostě: nemusíte dělat všechno!

6. Dělejte vždy jen jednu věc (až na výjimky)

Mnoho lidí si myslí, že jsou skvělí multi-taskeři. Dokážou telefonovat, psát e-maily a zároveň dětem pomáhat s domácím úkolem. Když ale děláte příliš mnoho věcí najednou, žádná z nich není udělaná tak, jak by to bylo potřeba.

8. Mějte někoho, komu se budete zodpovídat

Pokud se snažíte vytvořit nový návyk, pomůže vám, když se budete někomu zodpovídat. Ne reálně, jen mu vždy sdělovat, zda jste úkol splnili. Proč? Protože když budete vědět, že se musíte zodpovídat někomu jinému, je pravděpodobnější, že zůstanete odhodláni ke změně.

9. Zkuste předvídat problémy a důsledky svého jednání

Vaše roztržitost ovlivňuje ostatní lidi. Pokud neustále chodíte pozdě, váš kamarád už má pravděpodobně dost toho, že musí hodinu čekat, než se objevíte v restauraci; nebo se možná vaše dítě cítí špatně, protože jste poslední rodič, který ho vyzvedl. Vaše jednání ovlivňuje ostatní. Jakmile si to uvědomíte, může vás to motivovat k přijetí některých z těchto rad.

Barvy

11. Přestaňte mluvit a začněte dělat

Nemůžete zhubnout, pokud budete jen sedět a stěžovat si, jak jste tlustí. Nemůžete se stát lepším basketbalistou, pokud budete každý večer sedět na gauči a sledovat televizní reality show. A nemůžete se stát méně roztržitými, pokud nebudete jednat.

12. Jezte správně

Již desítky let víme, že potraviny s nezdravým obsahem cholesterolu nejsou dobré pro váš mozek. Vědci z Harvardu zjistili, že strava s vysokým obsahem LDL je spojena se stejnými shluky bílkovin, které způsobují poškození mozku spojené s Alzheimerovou chorobou.

13. Cvičte

Existuje silná souvislost mezi pravidelným cvičením a zdravím mozku. Cvičení nejen zvyšuje průtok krve, ale může také zvrátit zmenšování mozku, ke kterému přirozeně dochází s přibývajícím věkem. I jasněji prokazatelné výhody cvičení můžeme uvést: například zlepšuje naši schopnost zvládat stres. A ten je s roztržitostí přímo spojen.

Ve velkém pomáhají i jen běžné procházky. Ale aby vás bavily, je nezbytné se vybavit pohodlnými botami. Co třeba z obchodu CCC.eu?

14. Omezte alkohol a kofein

Ačkoli není nic špatného na tom, když si občas dopřejeme koktejl nebo šálek kávy, úzkostné období má tendenci způsobovat, že se naše spotřeba alkoholu a kofeinu zvyšuje. Zavažte se, že budete sledovat svou spotřebu alkoholu jako experiment. V následujících týdnech budete moci toto úsilí moci porovnávat s případným znatelným zlepšením výkonu paměti.

15. Čtěte

Je velký rozdíl mezi procházením Twitteru a čtením románu. Přinejmenším jeden zásadní rozdíl mezi těmito dvěma formami čtení spočívá v tom, jak mozek reaguje při zpracování informací. Zásahy norepinefrinu uvolňované při prohlížení sociálních médií udržují mozek v nezdravém stavu nabuzení typu "bojuj nebo uteč". Naproti tomu čas strávený nad dobrým románem zapojuje představivost.

Obrazovky jsou skvělé pro okamžitý přístup k informacím, ale jsou mizerné pro relaxaci a dobíjení energie. Klidně investujte do opravdové knihy z papíru. Stále ještě existují.

Čtení v přírodě

16. Konverzujte

V době textových zpráv je dobrá konverzace v podstatě už dovedností, která rychle upadá. Je ale prokázáno, že zvyšuje empatii a dává našemu mozku zabrat, což je ten správný trénink proti roztržitosti. Snažte se proto častěji navazovat osobní kontakty, s lidmi hovořit.

17. Hrajte hry

Vedle toho, že si hraním her dopřejete tolik potřebnou duševní přestávku, bystří hry mozkové schopnosti. Mezi ně patří rychlost zpracování informace, rozhodování, rychlost reakce, plánování a strategické myšlení. Pokud je vaším cílem snížit roztržitost, pak si vybírejte, které hry budete hrát. Nejlepší volbou jsou hry stolní, nikoliv videohry.

18. Využívejte strategické vizuální podněty

Jedním z osvědčených způsobů, jak snížit svou frustraci z roztržitosti, je "podvádět" tím, že se problému zcela vyhnete. Pokud vás kamarádka požádala o půjčení jednoho z vašich románů, hoďte knihu na sedadlo spolujezdce v autě večer předtím, než se k ní vydáte. Prostě si chystejte věci ihned „pod nohy“.

Aby tato taktika fungovala, musíte jednat podle svých myšlenek hned, když jsou v popředí vaší mysli. Poté, co si do ranní kávy nalijete poslední zbytek mléka, nesedejte si ke snídani, dokud si mléko na nákupní seznam nezapíšete.

Vždy hledejte způsoby, jak se osvobodit od množství věcí, které vám víří v hlavě. Když budete mít méně věcí, na které musíte pamatovat, budete se moci soustředit tam, kde je to v danou chvíli potřeba. A příprava věcí „pod nohy“ je jednou z velmi úlevných metod.

19. Spěte

Jen málo věcí přispěje ke zlepšení zapomnětlivosti více než kvalitní spánek. Náš mozek potřebuje odpočinek, aby mohl zpracovat informace a přeměnit je v paměť. Když se připravujeme o spánek, abychom mohli stihnout více věcí, přiléváme benzín do ohně ztráty paměti. Pozor, trvalý vzorec nedostatečného spánku způsobí více problémů, než kolik jich vyřeší.

Pokud máte pravidelné problémy se spánkem, začněte si své zážitky spojené s nespavostí (myšlenky, které vás od spánku ruší) zapisovat do deníku. Následná identifikace spouštěčů nespavosti vám pomůže podniknout kroky ke zlepšení spánkové hygieny v průběhu času, nebo alespoň vést případný informovanější rozhovor s lékařem.

20. Vyhřívejte se na slunci

Pobyt na slunci je spojován s uvolňováním serotoninu v mozku. Ten potřebujeme. Například se zjistilo, že snížená hladina serotoninových přenašečů způsobila u zkoumaných subjektů mírné zhoršení kognitivních funkcí a ztrátu krátkodobé paměti.

Ačkoli jeho vliv na roztržitost není zcela prokázán, je známo, že serotonin má pozitivní vliv na náladu, relaxační reakce a schopnost soustředění člověka. Začněte tedy se slunečním světlem zacházet jako s cenným zbožím. Přestaňte trávit celé dny v interiéru a snažte se častěji vycházet ven – v denní dobu, kdy množství slunečních paprsků vyhovuje vaší pleti.

Žena se sluchátky a rouškou

21. Získejte pomoc, kterou potřebujete

Bylo by chybou podceňovat dopad covidových opatření na naše duševní zdraví. Bez ohledu na váš věk, pandemie Covid-19 a s ní spojené zákazy a příkazy vyvíjejí na každého obrovský tlak. Mnozí z nás byli natolik pohlceni obavou o svou bezpečnost (zdravotní), že museli provést několik mentálních úprav, jen aby přežili den.

Pokud jste utrpěli ztrátu blízké osoby, zažíváte strach z pandemie nebo z režimu, jehož změna je během pandemie obrovská, potřebujete soucitné uši, případně pocit, že s tím režimem stále ještě půjde něco udělat. Záměrně se snažte navázat osobní kontakt s blízkými přáteli. Můžete dokonce zvážit několik poradenských sezení, dokud nebudete mít pocit, že jste se vrátili na pevnou půdu pod nohama.

Závěrečné myšlenky

Lidské bytosti jsou nekonečně složité, a navzdory všem pokrokům v oblasti neurovědy, je vnitřní fungování mozku stále poněkud záhadné. To, co funguje u jednoho člověka, může, ale nemusí fungovat u jiného, a to je v pořádku. Až budete bojovat se svou roztržitostí a zapomnětlivostí, mějte po ruce svůj deník a také si věci ihned chystejte na místa, kde je nemůžete minout, až je budete pottřebovat. Alespoň jednou týdně si projděte své pokroky a upravujte své postupy, dokud nezaznamenáte zlepšení.

Zdroj: Lifehack.org

Často kladené dotazy

Co způsobuje roztržitost?

Existují tři hlavní příčiny roztržitosti: celkově nízká úroveň pozornosti, intenzivní pozornost věnovaná jedinému předmětu nebo osobě, a bezdůvodné odvádění pozornosti od čehokoliv v důsledku nepodstatných myšlenek nebo událostí v okolí.

Jak přestat být roztržitý?

Několik doporučení pro zlepšení roztržitosti zahrnuje vracení věcí na stejné místo, vytváření seznamů, nastavení upomínek, použití časových rozvrhů, delegování odpovědností, dělání vždy jen jedné věci (s výjimkami), zodpovídání se někomu jinému a předvídání problémů a důsledků svého jednání.

Proč je důležité se zodpovídat někomu jinému?

Zodpovídání se někomu jinému může pomoci zůstat odhodlán ke změně a vytvoření nového návyku, protože vědomí, že se musíte někomu zodpovědět, zvyšuje pravděpodobnost, že budete dodržovat svá rozhodnutí a plány.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...