Jak na výběr kuchyňského robota II

kuchyňský robot

Díky karanténě spousta lidí začala péct domácí pečivo, aby se v maximální možné míře mohla vyhnout návštěvám obchodů, jiní si dokonce začali vyrábět vlastní nakládané dobroty a mražené zásoby na dny, kdy není zrovna moc času na dlouhé vyvařování. Ujala se dokonce i výroba domácích uzenin.

K pomoci s přípravou všech těchto dobrot se skvěle hodí kuchyňský pomocník v podobě robota nebo více robotů, které nám pomohou zvládnout tu nejnáročnější manuální práci během vaření, pečení, nakládání, zavařování. Jenže jak ho (je) vybrat? Podle čeho se řídit a dát přednost jednomu univerzálnímu přístroji nebo raději více kouskům, ale specializovanějším?

V první části jsme se podívali na základní parametry, podle kterých vybírat, teď se podívejme na ovládání, způsob míchání a na příslušenství.

kuchyňské náčiní

5. Ovládání, celkově obsluha

Ovládání robota je samozřejmě také důležité. Zda se knoflíkem točí vlevo nebo vpravo, to je celkem fuk, na to si zvyknete. Důležité je zejména, jak snadno se robot otevírá a zavírá, jak složitá je výměna příslušenství – zda je vše na bajonetu, tak jen přecvakáváte, nebo zda musíte složitě šroubovat a chytat závity. Jak se manipulace s příslušenstvím podepisuje na celkovém stavu robota apod.

6. Rozmanitost příslušenství

Příslušenství je u robota též velmi důležité, určuje, co všechno s ním budeme moci dělat. Také je důležité vědět, co je součástí základního balení a co si lze případně dokoupit, též za jakou cenu. Někteří výrobci totiž jedou strategii levného robota, ale velmi drahého doplňkového příslušenství.

Zatímco někomu bude stačit šlehání, míchání, hnětení a možná mixér, jiný se neobejde bez mlýnku na maso, plničky uzenin, bez krouhače a struhadla zeleniny, bez tvarovače na cukroví, bez odšťavňovače, bez lisu na nudlové těsto a bez kráječe vlasových nudlí, bez tvarovače kolínek apod.

kuchyňský robot

7. Kvalita příslušenství

Rozmanitost příslušenství je věc číslo jedna. Pak nastupuje ještě problém číslo dvě, a tím je kvalita příslušenství. Například když víte, že budete hodně strouhat a krouhat zeleninu, ovoce, tak rozhodně nesahejte po robotovi, který má struhadla a kruhadla v podobě mlýnku. Ta nejsou vůbec efektivní, dusí se, na větší množství jsou zcela nepoužitelná. V takovémto případě sáhněte po robotovi, který má struhadla a kruhadla disková.

Podobné je to i s masořezkou – někteří výrobci jí nepřikládají velkou důležitost, a tak jsou nože i katry málo dobroušené, mase se pak trhá, ale nemele, výsledek je spíše žalostný, protože je vše pořád ucpané. Křehké kuřecí maso či maso vepřové se namlít dá, ale maso se šlachami, jakým je třeba hovězí, už rozhodně ne.

červený kuchyňský robot

8. Způsob míchání

Planetární způsob míchání má v současnosti u robotů prim. Ale i v tomto se vývoj nezastavuje a výrobci vymýšlejí stále dokonalejší průběh míchání, aby na stěnách nezůstal ani gram nezachycené mouky. Vše je umožněno díky převodům, takže i proto budou lépe sloužit roboty s kovovými vnitřními součástkami.

kuchyňský robot z nerezu

9. Velikost a materiál mixéru

Mixér je často také součástí příslušenství – a dodává se buď v podobě nádoby plastové, nebo skleněné. Někdy je možné na stejné místo vložit i sekáček na led, ořechy, mák apod. Tady je potřeba zvážit, s čím chcete pracovat, zda s těžkým sklem nebo s lehčím (ale teplu odolným) plastem. I sklo musí mít žáruvzdornou úpravu, samozřejmě.

10. Údržba

Údržbou je v případě robota myšlena zejména možnost dávat příslušenství do myčky. Většinou je mlýnek na maso jedinou součástí doplňků robota, které do myšky nesmí. Ale pozor, nože, kruhadla a struhadla se v myčce tupí, takže pak ztrácejí svou funkčnost mnohem dříve. Některé věci se prostě vyplatí mýt postaru v rukách.

bílý kuchyňský robot

11. Cena

Cena je také silným rozhodovacím parametrem. Je nutné je poměřit s velikostí, materiály a kvalitou robota, s možnostmi dokupovat příslušenství (za jakou cenu), s délkou záruky na motor a na součásti robota. Někdy totiž dražší základní sestava vyjde ve výsledku levněji než robot o něco levnější, ke kterému budete muset dokupovat ještě spousty věcí, na nichž má výrobce nasazenu neskutečnou marži.

Jeden univerzál nebo více strojů?

I tahle otázka je velkým dilematem. Jeden univerzální přístroj se vyplatí v běžné domácnosti, kde se běžně vaří, peče, zavařuje. Nejlépe kovový krasavec, který nabídne snadnou obsluhu a široké možnosti příslušenství, které ale bude také kovové, řádně zpracované.

kuchyňský robot

Pokud ale žádáte perfektní výsledky u každého procesu, protože jste například živnostníkem v oblasti cukrařiny, pečení, dodávek pokrmů zpracovaných v různých fázích, pak bude lepší se soustředit na jednotlivé přístroje, které mají jen základní funkce, ale každý ve své oblasti. Jednak totiž univerzálnost často snižuje možnosti realizace jednotlivých procesů, ale také velmi zdržuje. Na více přístrojích prostě stihnete více věcí, které budou kvalitněji provedeny.

Často kladené dotazy

Jaké jsou důležité aspekty ovládání a obsluhy kuchyňského robota?

Důležité je, jak snadno se robot otevírá a zavírá, jak složitá je výměna příslušenství, zda je vše na bajonetu nebo zda musíte složitě šroubovat a chytat závity. Je třeba zohlednit, jak se manipulace s příslušenstvím podepisuje na celkovém stavu robota.

Co je třeba zvážit při výběru příslušenství kuchyňského robota?

Je důležité zjistit, co je součástí základního balení a co si lze případně dokoupit, a za jakou cenu. Někteří výrobci totiž jedou strategii levného robota, ale velmi drahého doplňkového příslušenství. Příslušenství určuje, co všechno s robotem budeme moci dělat, a proto je třeba zohlednit individuální potřeby.

Jaké faktory je třeba brát v úvahu při hodnocení kvality příslušenství kuchyňského robota?

Rozhodující je kvalita materiálů, efektivita a výkonnost. Například při hodně strouhání a krouhání zeleniny je vhodné zvolit robot s diskovými struhadly a kruhadly, protože mlýnkové verze nejsou efektivní. Špatně nabroušené nože a katry u mlýnku na maso mohou způsobit trhání místo mletí masa, takže je třeba zohlednit kvalitu těchto částí příslušenství.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...