Jak na saláty, aby chutnaly, a přitom přispěly ke štíhlejší linii?

0

Není salát jako salát, to tak nějak všichni tušíme. Něco jiného je holá hlávka salátu, jinak to vypadá se salátem vajíčkovým z bistra. A zase jinak je to s pestrobarevným doma připraveným salátem, který si ušijeme přímo na míru podle toho, na co právě máme chuť nebo co zrovna máme v ledničce, ve spíži, na záhoně, na balkoně, ve skleníku, prostě z čeho zrovna můžeme kulinařit.

Zdlouhavá příprava, dokonalý výsledek

Vytvořit chutný salát je sice pracnější než si namáznout chleba s máslem a listy salátu či kousky zeleniny, ale stojí za to občas obětovat trochu času k přípravě salátové dobroty. Když ji dobře nakombinujeme, dodá nám sacharidy, bílkoviny i tuky, což je koktejl, který naše tělo využije.

Tuků bude málo, bílkovin víc a sacharidů (nikoliv klasického cukru) bude nejvíce. A tuto kombinaci ocení všichni. Jestliže jste aktivními sportovci, zaměřte se na vyšší podíl bílkovin. A co že jsou ty sacharidy, ale nikoliv cukry? Sacharidy jsou vždycky cukry, jenže ne rafinovaný bílý či nerafinovaný hnědý cukr z cukrovaru.

Jak na saláty, aby chutnaly
Jak na saláty, aby chutnaly

Proč se máme cpát sacharidy?

Sacharidy mají mnoho podob. Ty jednoduché jsou cukry z ovoce a zeleniny. Ty látky, díky nimž jsou sladké jahody, třešně, jablka, ale i okurka nebo paprika. Pak jsou tu sacharidy složitější, což jsou ony cukry z cukrovaru. No a nakonec jsou ještě sacharidy velmi složité, což jsou de facto škroby.

Veškerá tuhá hmota, ze které je ovoce, zelenina, obilí, brambory a všechno ostatní. Ona vláknina, která zůstane po odčerpání vody, to jsou také sacharidy. Sacharidy potřebujeme k životu, zcela bezpodmínečně. S úspěchem se můžeme vyhýbat cukru, tedy těm středně složitým sacharidům z cukrovaru.

Jak na přípravu dokonalého salátu

Perfektní salát znamená pro každého něco zcela jiného. Někdo má rád více paprik, jiný zase víc avokáda. Někde miluje kombinaci ovoce a zeleniny, jinému tahle varianta nesedí. I tak lze doporučit základní zásady pro výrobu dokonalého salátu, po kterém budeme plní energie a vitamínů, nikoliv ztěžklí a mátožní náročným trávením.

Jak na saláty, aby chutnaly
Jak na saláty, aby chutnaly

Základem jsou zelené listy, i když ne pokaždé

Základem salátu by vždy měly být zelené listy. Je celkem jedno, zda preferujete salát hlávkový, ledový, římský, čínské zelí, pekingské zelí, klasické zelí nebo třeba polníček, rukolu, či například microgreens, tedy mladé lístky z jakékoliv zeleniny, nejlépe špenátu, mangoldu nebo třeba červené řepy.

Jestliže přece jen netoužíte po takto zeleném salátu, můžete jako jeho základ použít klasickou zeleninu, vynikající jsou ověřené směsi plodové zeleniny, jako je okurka, paprika, cuketa, rajčata. Ale vynikající saláty vám nabídne i strouhaná ředkvička, tuřín, vodnice, kedlubna a další druhy košťálové nebo kořenové zeleniny.

Tohle je sacharidový základ salátu. Ale ještě budeme přidávat další sacharidy, pokud budeme chtít. Hodí se hlavně dopoledne nebo před sportovním výkonem (alespoň hodinu a půl, abyste vytrávili, než půjdete na věc).

Základ salátu pak obohatíme o bílkoviny

A cože jsou kýžené bílkoviny? Jsou základním stavebním kamenem našich těl. Perfektně se hodí pro všechny, kdo jsou často aktivní. Ale i pokud pracujete dlouhodobě v sedě, bílkoviny jsou látkou, kterou vaše tělo a mozek ocení.

Jako zástupce bílkovin můžeme do salátu dát vejce, sýr, maso, fazole, čočku, hrách, cizrnu, fermentovanou sóju, ořechy, šunku, tofu, tempeh, ryby, prostě cokoliv, co je živočišného původu nebo jde o luštěninu.

Jak na saláty, aby chutnaly

Tuky nesmějí chybět

Bez tuků nelze. Tuky jsou hnacím motorem veškerého dění, navíc pomáhají rozpouštět a vstřebávat vitamíny A, E, d a K, kterých je zelenina plná. Těmi tuky máme na mysli různé oleje z různých druhů semen, klidně větší množství ořechů, hodit se budou třeba i olivy. S tuky pozor pro všechny, komu to hůř tráví. A nezapomínejme, že tuky jsou i ve vejcích, v sýrech. Takže s olejovými zálivkami to opravdu není nutné přehánět.

Aby salát zasytil

Pokud máte strach, že vám salát v břiše dlouho nevydrží a že budete za chvilku mít hlad, dejte do něj více masa. Anebo se soustřeďte na přílohu – zejména když jde o obědovou variantu salátu. Do salátu dejte více luštěnin, sáhněte po quinoi, ráži, bulguru, pohance, jáhlech, klidně i trochu brambor.

Mega enzymy a vitamíny

V salátu by neměly chybět klíčky. Vypěstovat si je můžete snadno doma v nakličovacích miskách. Stačí do nich dát semínka a jednou denně je proplachovat vodou. Semínka vyklíčí během dvou až tří dní. A výsevy budete střídat, zasejete jednou za dva až tři dny do prázdné misky, naštosovat jich nad sebe můžete třeba pět.

Dochutit? Někdy ano

Když si takto namícháte salát, většinou už bude mít svou chuť po všech ingrediencích. Komu to nestačí, přidá trochu soli a bylinky, případně pepř nebo koření, které prostě preferuje. Vyhýbejme se však glutamátovým směsím.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/countrylife-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/myfoodmarket-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře