Podzim je definitivně tu. Inverze, chlad, temno, dlouhé noci. Letos zatím ještě ne vlhko a plískanice. Ale to asi také přijde. Tahle vidina dobrou náladu nepřinese. Takže si k dobré náladě musíme pomoci sami. Minule jsme se zaměřili na to, jak nám pomohou bylinky nebo luštěniny. Tentokrát se podíváme na další dobroty a snadné tipy, jak podzimní deprese nepustit ani domů a ani do našich hlaviček. Pojďme na to.
Přírodní antidepresivum č. 3 – dary moře
Jestliže se vás na podzim pravidelně zmocňuje úzkost, smutek, strach z dalších dní, pocit marnosti nebo prostě jen blbá nálada, zkuste se svěřit do rukou moři. Konkrétně tak, že se zaměříte víc na mořské ryby a plody, které obsahují mnoho blahodárných látek. Tou nejvýznamnější v boji prosti špatné náladě nebo úzkosti byla prokázána skupina omega tři mastných nenasycených kyselin.
Ty totiž dokáží v mozku udělat hotové pozdvižení z dobré nálady. Nasadí pocit jistoty, že výzvy dalších ještě temnějších a ještě chladnějších dní prostě v pohodě zvládneme. Zaměřme se tedy více na lososy, tuňáky, sardinky, tresky, sledě, makrely a podobné mořské ryby, které nám zvednou náladu. A v tomto případě platí, že čím tučnější, tím lepší. Třeba zrovna ta makrela.
Jestliže patříte do skupiny lidí, co se s rybami chuťově nekamarádí, prostě byste je nepozřeli, zaměřte se na nabídku omega 3 mastných kyselin v kapslích. Ale pozor, jde o poměrně koncentrovanou látku, proto je nutné si hlídat dávkování a také nakoupit od výrobce, který rybí olej čistí od jedovatých zplodin ryb i moře. Širokou nabídku najdete třeba na Pilulka.cz, kde vás potěší i spoustou výdejních míst po celé republice.
Přírodní antidepresivum č. 4 – banány
Ano, už je to tak. Banány mají spoustu látek, které umějí pozvednout naši podzimem pochroumanou náladu. Ale pomohou nejlépe v takzvané mírné psychické nouzi. Zralé plody banánů dokáží podpořit kondici celého nervového systému. A dopomáhají také při vývoji buněk.
Banány nabídnou tu výhodu, že fungují téměř okamžitě. A to díky draslíku a spoustě sacharidů. Jednak umožní mozku lépe pracovat a přemýšlet s menšími těžkostmi, jednak dodají látky, které podpoří vylučování hormonu štěstí. A ten už se postará o úsměv na tváři.
Přírodní antidepresivum č. 5 – šafrán
Šafrán znali jako antidepresivum už staří Peršané. Patří sice k tomu nejdražšímu koření, ale jeho moc je po tisíciletí prokázána. Dokáže zvýšit v mozku hladinu serotoninu. A ten je zodpovědný za rychlý nástup dobré nálady. Sehnat šafrán nebývá zrovna snadné. Zkuste se ale poohlédnout třeba v lékárně Benu.cz.
Nabídnou totiž přímo přírodní doplněk stravy připravený i ze šafránu a mučenky. Jde o přípravek na podporu spokojené mysli. A jak výrobce uvádí, tento doplněk stravy „díky svému obsahu přispívá k přirozené činnosti nervové soustavy, normální psychické činnosti, napomáhá dobrému spánku, přispívá pozitivnímu emočnímu komfortu a má pozitivní vliv na duševní zdraví a relaxaci.“
Aby byl účinek tak silný, jak výrobce popisuje, je k šafránu a mučence doplněna ještě jedna ze základních mastných kyselin, konkrétně tryptofan. Jde o výchozí látku pro biosyntézu řady důležitých látek, jako je například serotonin a nikotinamid. Chybět nesmí vitamíny skupiny B, aby účinek byl komplexnější.
Přírodní antidepresivum č. 6 – avokádo
Esenciální mastné kyseliny vládnou dobré náladě. A ta jak živočišné, tak ty rostlinné. Dokonalým příkladem je avokádo. Připravíte si z něj kvanta dobrot, počínaje pomazánkami přes saláty, polévky, hlavní pokrmy nebo i dezerty. Výborné je avokádo i ve smoothie.
Má totiž krémovou konzistenci a ne první vyzkoušení vyloženě nevýraznou chuť. To nahrává právě všestrannému využití v kuchyni, kdy jej můžete spojit se solí nebo i s cukrem. Avokádo je velmi bohaté na glutathion, což je látka chránící buňky před volnými radikály. Ano, i za blbou náladu často může přemíra volných radikálů v těle.
K tomu je nutné přidat i kyselinu listovou, která je přímo kouzelnicí v oblasti dobré nálady a správné psychické kondice. Že nevíte, jak na avokádo na sladko? Zkuste ho rozmixovat s kakaem, cukrem a troškou smetany! Přidat můžete i pomerančovou šťávu. S výsledkem budete maximálně spokojeni, protože získáte čokoládovou pěnu ohromujících chuťových, ale zejména výživových vlastností.
Na podzimní deprese si posvítíme ještě v příštím článku. A to by v tom byl čert, abychom pak nezářili úsměvem, dobrou náladou a spokojeným těšením se na jaro!