Jak na péči o vlasy v době, kdy nemůžete ke kadeřníkovi?

Jak na péči o vlasy v době, kdy nemůžete ke kadeřník

Teď ke kadeřníkům nemůže nikdo z nás, i když je fakt, že restricke brzy skončí. Jenže fronty budou dlouhé a objednání se může podařit až na termín několik týdnů po 11. květnu, kdy poprvé může mít kadeřnický salon otevřeno. Mnoho z nás bude s vlasy ještě dlouho bojovat svépomocí. I v budoucnu se může stát, že se ke kadeřníkovi jen tak nedostaneme. Takže: Jak na péči o vlasy v době, kdy nemůžete ke kadeřníkovi?

Vaše vlasy jsou korunou Vaší hlavy. Staráte se o ně pečlivě, navštěvujte pravidelně kadeřnický salón a vlastně všechno je tak nějak samozřejmé. A najednou z hodiny na hodinu, všechno je jinak, kadeřnice má zavřeno a vůbec všechny ty zkrášlovací procedury jsou najednou nedobrovolně ve Vaší režii.

Asi hodně záleží na tom, jaký je Váš život v současných nestandardních podmínkách. Pro někoho se nezměnilo nic, stále chodí do práce, setkává se ostatními lidmi. Jiní jsou už měsíc a půl zavření víceméně doma, dojdou si maximálně na nákup do supermarketu. A podle toho můžete pojmout domácí vlasovou péči.

Nula péče

Nutně nemusí tato doba znamenat vlasovou katastrofu. Berte tuto situaci jako příležitost nechat vlasy vydechnout. Zkrátka nechejte vlasy být. Odlehčete je, nezatěžujte vůbec ničím, žádný lak, tužidlo, vosk, kondicionéry, hair repairy, žádný horký vzduch…Pokud to Vaše situace dovolí a Vaše psychika zvládne, můžete vyzkoušet i výzvu „nemyju si vlasy šampónem dva měsíce a uvidím, co se pak stane“.

žehlička na vlasy

A třeba také zjistíte, že ke kadeřnici už nikdy nepůjdete.  Protože se ale většina z nás do takového experimentu nejspíš nepustí, nezbývá než si poradit v domácích podmínkách s dostupnými prostředky z drogerie, případně si vlasovou kosmetiku pořídit na e-shopu s profesionální vlasovou péčí.

Překonaný poločas stříhání

Co provést s vlasy, které jsou již nepřiměřeně dlouhé, se můžete dozvědět třeba z bezpočtu video tutoriálů na internetu. Zůstaňte však jen u toho dívání a nůžkám se pro jistotu obloukem vyhněte. Mohla byste být velice zklamaná výsledkem a kadeřnice by už nemusela mít dostatek kouzelnického umu Vaše dílko opravit. Vězte, že stříhání vyžaduje roky praxe, ostré nůžky a především ty správné kadeřnické nůžky. Což opravdu nejsou ty, kterými Vaše dítě stříhá papír. Ani profesionální kadeřníci, kteří to mají v rukách, se nestříhají sami.  

 Raději využijte vlasové doplňky. Na přerostlou ofinu využijte sbírku čelenek, šátků nebo širokým gum. Že nic takového doma nemáte? Tedy nejvyšší čas začít a nějaké zajímavé kousky si pořídit. Anebo třeba ušít. Sladění vlasového šátku s rouškou může vnést do současné módy nový trendy prvek.

Natáčky na vlasy

Nestříhejte ani konečky. Vaše konečky vlasů jistě nejsou v takové stavu, aby po 2 měsících chybějící kadeřnické péče nutně potřebovaly Váš zásah. Existují sice Leave-in přípravky na zahlazení konečků, na druhou stranu to nejlepší pro Vaše vlasové konečky je ostrý řez kadeřnických nůžek.

Barvím, barvíš, barvíme…

Dnes existuje velké množství různých přípravků, které Vám usnadní řešení barevných nesrovnalostí Vašich vlasů. Pokud byla doba, kdy jste si vlasy barvila sama doma a byla jste s výsledkem i spokojená, můžete tyto dovednosti znova oprášit. Dnešní barvy již nejsou takové dryjáky, jako byly dříve. Nicméně kvalit profesionálních barev ani dnes nedosahují a mohou Vám při nesprávném použití způsobit nemalé potíže, nejen estetické.

Šedé vlasy

Proto svépomocí řešte hlavně odrosty šedivých vlasů. Vyzkoušejte např. barevné spreje na odrosty. Jejich barevná škála sice není tak široká jako u barev, ale spreje nejsou primárně určené k trvalému řešení odrostlých vlasů. Jako první pomoc pro překonání kadeřnické pauzy však poslouží výborně. Podobnou službu mohou poskytnout i vlasové řasenky. Zde však záleží na Vašem pocitu. Někomu může vadit si na vlasy „patlat“ barevnou vrstvu.

Rozhodnete-li se přece jen zaexperimentovat s barvou na vlasy z obchodu, čiňte tak pouze, pokud Vaše vlasy mají střední a tmavší odstín hnědé. Červené tóny nechte až na kadeřníkovy ruce a do odbarvování a zesvětlování se nepouštějte vůbec. Vaše vlasy by zažily šok, který by vedl jen k lámání a krepatění vlasů.  O žlutém blond odstínu nemluvě.

Při své péči o vlasy nezapomínejte ani na kvalitní šampony, které vhodně doplňte kondicionéry. Vlasy se po nich pěkně uzavřou a uhladí. U dlouhých vlasů si dopřejte každý týden výživnou masku a na rozčesání vyzkoušejte třeba bezoplachovou péči.

Často kladené dotazy

Jak se starat o vlasy v době, kdy nemůžeme chodit ke kadeřníkovi?

V době, kdy nejsou kadeřnictví otevřena, je důležité pečovat o vlasy doma s dostupnými prostředky z drogerie nebo pomocí vlasové kosmetiky získané z e-shopů s profesionální vlasovou péčí. Během této doby můžete také vyzkoušet ponechání vlasů bez jakékoliv péče, jako je lak, tužidlo, vosk, kondicionéry a hair repairy, a zjistit, jak si vlasy poradí samostatně.

Co dělat se příliš dlouhými vlasy, když není možnost je zastřihnout?

Místo stříhání vlasů doma, což může vést k nežádoucím následkům, využijte vlasové doplňky, jako jsou čelenky, šátky nebo široké gumy. Je také možné pořídit nebo ušít si zajímavé vlasové doplňky a sladit je s rouškou pro nový trendy prvek ve svém vzhledu.

Jak se vypořádat s odrosty šedivých vlasů, když nemůžeme chodit ke kadeřníkovi?

Pro zastření odrostů šedivých vlasů můžete vyzkoušet použít barevné spreje na odrosty nebo vlasové řasenky. Pokud se přesto rozhodnete pro domácí barvení vlasů, proveďte to pouze u středních a tmavších odstínů hnědé a nechte červené tóny a zesvětlování na profesionálním kadeřníkovi.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...