Jak na opravdu kvalitní čaj

0

Po každé zimní procházce se domu těším na jediné, teplý a voňavý čaj! Jestliže i vy patříte mezi fanoušky tohoto původně čínského nápoje, mám pro vás malou otázku: Pijete opravdu čaj? Mnozí z vás teď jistě zaváhali, protože věřte nebo ne, pravý čaj je připravován z čajových lístků. Pokud si tedy kupujete “čaj” v pytlíku, jedná se spíše o takový nečaj.  Ale nic není ztraceno, stačí jen pár informací, které vám pomůžou k přípravě opravdového kvalitního čaje.

Nákup
První a nejdůležitější věc je nákup. Zapomeňte na sáčkovaný čaj v krabičce ze supermarketu. Tyto čaje vám možná přijdou voňavé, ale to je díky přidaný aromatům, jinak jde o odpad. Kvalitní čaje pořídíte ve specializovaných prodejnách, případně přímo čajovnách. Zde se setkáte i s odborníky, kteří vám jistě doporučí, co potřebujete a navíc i pomůžou s přípravou. Za kvalitu si samozřejmě připlatíte, většinou čaj ale koupíte sypaný a to znamená, že vám vydrží i déle, než ten v pytlíku. Mezi hlavní světové producenty čajů patří Čína, Indie, Keňa, Srí Lanka, Vietnam a Turecko. Vyplatí se sledovat i kde byl čaj zpracován a zabalen, protože dlouhé převážení bez ochrany by se mohlo značně podepsat na kvalitě.

Zelený, černý, bylinný?
Ano, výběr je opravdu veliký a záleží jen na vašich chuťových buňkách, kterému čaji dáte přednost. Obecně rozlišujeme 4 druhy pravého čaje: bílý, zelený, polo-zelený a černý. Chvíli potrvá, než si najdete ten svůj, proto si kupujte raději menší porce, a nebo si v čajovně čaj nechte připravit a nejprve ho ochutnejte. Pokud se pohybujete v oblasti zdravé výživy, jistě vám neunikly ani čaje, které se zaměřují na různé problémy jako pleť, trávení, nachlazení nebo například detoxikaci. Za sebe mohu i tyto čaje doporučit, ale pozor nejedná se o pravé čaje, protože nejsou vyráběné z čajovníku, ale z bylin.

Příprava
Velmi podstatná je poté i příprava čaje, vždy dodržujte návod, i minutka navíc louhování může značně ovlivnit výslednou chuť. Například zelený čaj by se měl vylouhovat ve vodě o teplotě 80°C a to maximálně pár minut, kolikrát stačí i 30 sekund. Navíc není vůbec vhodné si ho sladit. Naopak v poslední době velmi populární čaj Rooibos je potřeba zalít vroucí vodou a nechat vylouhovat i déle, to záleží na vašich představách, čaj ale nezhořkne a tradičně je podáván s cukrem a mlékem. Přípravu vám usnadní i chytré čajové pomůcky, jako například tato čajová konvice, která se hodí i na přípravu kávy. Důležitou pomůckou je i sítko, bez něhož sypaný čaj nemáte šanci vylouhovat.

O čajích by se dalo povídat hodiny a hodiny, odborníci vám dají jistě za pravdu, proto do obchodu choďte raději s určitou představou, ať tam netrávíte veškerý volný čas, i když co si budeme povídat, za kvalitní hrneček čaje by to snad i stálo!


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/myfoodmarket-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/butlers-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/rohlik-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/bio-country-cz

Sdílet

O autorovi

Tereza Kalinová

Je mi 20 let, momentálně studuji v zahraničí obor cestovní ruch. Ve volném čase fotografuji, sportuji a píši články. Nejvíce mě zajímají témata jako sport, zdravý životní styl, móda a design.

Komentáře