Jak na levné celozrnné a vícezrnné pečivo? S domácí pekárnou!

0

Také patříte ke skupině lidí, která si nejvíce pochutná na kvalitním celozrnném nebo vícezrnném pečivu, které je doplněno také o spoustu semínek nebo oříšků? A také při návštěvě pekárny supermarketu nebo jiného obchodu s potravinami nestačíte zírat na neustále rostoucí ceny tohoto zdravějšího a hlavně chutnějšího pečivo?

Pokud chcete na těchto dobrotách do budoucna hodně ušetřit, investujte teď do domácí pekárny. Je to spotřebič, který je využitelný mnoha způsoby a časem vám ušetří velkou část současných nákladů na nákup kvalitního a opravdu dobrého pečiva.

Co je vlastně domácí pekárna?

Dalo by se říct že je to chytré spojení hnětacího robota a pečící trouby do jednoho spotřebiče. Všichni asi víme, že do domácí pekárny nasypeme suroviny a z domácí pekárny vyndáme hotové upečené pečivo. Nemusí to tak ale být vždy.

Velmi často se dá domácí pekárna využít pouze k namíchání, případně k vykynutí těsta. A její využití pečivem nekončí. V domácí pekárně můžete dělat marmelády, škvařit sádlo, vařit běžná jídla, která patří do kategorie ajntopf.

Domácí pekárna vám také namíchá vše, co potřebujete. Může to být těsto na vánoční cukroví, na perníčky, na nudle, ale i třeba maso na šunku, kterou pak uvaříte v domácím šunkovaru.

Různé velikosti, různá výbava

Domácí pekárny se vyrábějí v různých velikostech podle toho, do jak velké rodiny je potřebujete. Některé pekárny dokáží umíchat maximálně půl kila těsta, do jiných můžete dát suroviny až na kilo a půl výsledného těsta.

Různé pekárny jsou vybaveny také různými vychytávkami a doplňky. Některé mají pouze jeden hnětací hák (to jsou ty menší), naopak ty větší jsou vybaveny dvěma háky. Sofistikovanější modely dokážou hnětací háky před pečením vysunout z těsta a sklopit, takže je pak například z bochníku chleba nemusíte lovit. Ale i když v něm zůstanou, jejich vytažení není nijak náročné.

Pekárna od Ety
Pekárna od Gorenje
Pekárna od ECG

V čem domácí pekárna pomůže?

Domácí pekárna vám jednak ušetří ruční práci a jednak čas. Jak už jsme zmínili v úvodu, pomocí domácí pekárny dokážete uspořit velkou část nákladů na kvalitní vícezrnné a celozrnné pečivo, navíc se semínky a oříšky. V obchodech je toto pečivo opravdu extrémně drahé. A vzhledem k cenám domácích pekáren se vám náklady na její koupi během asi jednoho roku bohatě vrátí.

Další výhodou, tedy vítanou pomocí domácí pekárny, je kvalitněji zpracované těsto. Domácí pekárna totiž těsto převaluje, natahuje a hněte. Dělá to přesně tak, jak to ke své aktivaci potřebuje lepek, který je obsažený ve většině běžně používaných mouk.

Najdeme i mnoho dalších výhod domácích pekáren

Pokud jste doteď pekli domácí pečivo v troubě, tak vězte, že s domácí pekárnou bude spotřeba při pečení mnohem nižší. Domácí pekárnu si také můžete načasovat tak, aby výrobek byl hotový v době, kdy vy potřebujete.

Můžete dokonce i kombinovat programy, tedy využít nejdříve jeden (například jen část hnětení), ten podle uvážení vypnout a navolit hned druhý – pečení. Takto dokážete bez větší práce vyrobit třeba nádivku, ve které použijete prášek do pečiva.

Neskrývané nevýhody

Domácí pekárny samozřejmě nemůžeme pouze chválit. Mají i mnoho nevýhod, se kterými se buď chceme, nebo nechceme srovnat. Jednou z největších nevýhod bývá nedokonalé propečení horní strany chleba či veky. Ve většině modelů také musíme dolovat pečící háky z hotového pečiva.

Další nevýhodou je skutečnost, že semínka do těsta musíme sypat až po určité době míchání. To znamená, že se k pekárně musíme během hnětení ještě minimálně jednou vrátit. A mnohé pekárny jsou poměrně hlučné. To se však dá vyřešit jejich umístěním mimo hlavní prostor bydlení.

Co lze s pomocí domácí pekárny ukuchtit?

Je toho hodně. Předně je potřeba zmínit, že pekárnu lze využít několika způsoby, kdy pekárna bude:

  • péct s mícháním i bez něj (pomalu peče chléb, rychle ostatní jídla);
  • míchat a nechávat kynout;
  • pouze míchat;
  • vařit.

Pekárna dokáže upéct chléb všech barev, složení a chutí, veku, mazanec, bezlepkové pečivo, nádivky, bábovky, zapečené brambory a těstoviny, nákypy slané i sladké, péci tu můžeme jakékoliv maso a zeleninu.

Co se týká těst, pekárna si poradí s těstem na chleba, rohlíky, knedlík, lívance, langoše. Ale i s těsty nekynutými a poměrně tuhými, jako je například linecké, těsto na nudle, na perníky, případně i na domácí marcipán. Rychle hotová jsou tu nekynutá těsta na pizzu či na domácí tyčinky. Pekárna namíchá i maso k přípravě šunky. Anebo namíchá a prohřeje směs na domácí jogurt.

A co pekárna uvaří? Marmeládu (a vzhledem k neustálému míchání nebudete mít od ovoce nic poprskané), vyškvaří sádlo, uvaří třeba rizoto, luštěninové pokrmy, jakýkoliv ajntopf, ale i guláš, ovocnou omáčku, pudinky, kaše, obecně jakoukoliv přílohu.

Využití domácí pekárny je široké. A ušetřit se s ní dá opravdu hodně. Jen to chce trochu fantazie. A receptů, na které se podíváme jindy.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/euronics-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/mall-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/eproton-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji.
Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře