Jsou jisté situace, kdy naše pleť je ráda, že funguje tak, jak má, přestože je vystavena podmínkám extrémních teplot a také sucha. Zejména v létě potřebujeme pleť hydratovat a chladit. K hydrataci se hodí dobrý krém, k ochlazení například termální voda ve spreji. Co ale dělat, abychom pleti spíše neublížili?
Každá z nás je jiná
Každá z nás máme pleť jinou, s jinými požadavky. Pro kosmetické účely je pleť rozdělena do základních typů – na mastnou, normální, smíšenou, suchou a citlivou. A každá vyžaduje jiné zacházení, aby byla v kondici.
Teď je moderní se o pleť starat domácími, přírodními a home-made prostředky. Jenže občas u toho zapomínáme přemýšlet.
Mnohé z nás totiž na základní typologii pleti zapomínají a na pleť naplácnou cokoliv, co poradí kamarádky, co vyčteme z internetu nebo vidíme na videu. Takže suchou pleť ještě více vysušíme, mastnou namastíme a zaneseme nebo citlivou nadráždíme.
A výsledek je někdy více než mizerný. Pleť je totiž potom zarudlá, svědící, vysušená, či naopak mastná a lesklá, no prostě všelijaká, jen ne opečovaná, hezká a klidná. Ale co pak s tím?
Panthenol pomůže téměř vždy
Pokud už se vám něco takového stane, sáhněte po výrobcích s obsahem panthenolu. Ty fungují jako první pomoc podrážení pleti. Je jedno, zda to bude samotný Panthenol nebo třeba Bepanthen Plus, či Cicaplast.
Můžeme pleti dopřát koupel, třeba měsíčkovou.
Jistě pomůže i měsíčková mast, která je složena jednak z extraktu měsíčku lékařského, ale také z nedráždivých mastných látek, například pařeného vepřového sádla, včelího vosku nebo lékařské vazelíny. Tinktura také nemusí být k zahození.
Vepřového sádla se nelekejte
Překvapilo vás vepřové sádlo ve složení některých hojivých krémů? Tak věřte, že masťový základ z něj je naprosto bezpečný a také vlastně ten nejlepší. Proč? Vepřové sádlo se svým složením podobá lidskému tuku a úžasně se vstřebává do pokožky.
Vepřové sádlo má ještě jednu dobrou vlastnost – představuje dobrý nosič léčivých látek, co jsou obsaženy v bylinách. A vězte, že ani nejmodernější chemická kosmetická syntetika nedokáže svými vlastnostmi kvalitní vepřové sádlo v ničem nahradit. Dokonce ani máslo, i když se mu dost blíží.