HBO GO, Netflix, či Apple TV? Nebo raději ČS videotéku s kvalitními filmy z festivalů?

netflix

Zajímá vás, kde sledovat filmy online? Nechce se vám do kina, nebo jsou kinosály už zase zavřené? Případně se do nich nedostanete, protože…? Anebo v nich nedávají dost kvalitní filmy? Podívejte se na velký přehled online videoték a streamovacích služeb, se kterými si ty nejlepší filmy a seriály skouknete v klidu doma, v tempu, jaké vám vyhovuje a také v jazyce, který si budete přát. Zvolíte si i diváckou náročnost. Jistě jste už slyšeli o Netflix nebo HBO Max, ale co takový EdisOnline, DaFilms nebo Aerovod?

Ale ty zdaleka nejsou jedinými videotékami, které vám nabízejí své služby. Každá z nich má jiné zaměření a bude se líbit jiné sortě diváka. A možná vás zaujme i více kanálů najednou... Mít na dosah filmy z celého světa je pocit, na který se snadno zvyká. A mít na dosah kupu kvalitních a nezávislých filmů s oceněními z festivalů, to je pocit snad ještě lepší.

EdisOnline

Možná jste o téhle online videotéce ještě neslyšeli. I proto s ní začínáme náš velký přehled online videoték a streamovacích služeb. EdisOnline je totiž „první česko-slovenská videotéka zaměřená na světový festivalový film. Přináší prověřené klasiky, zbrusu nové premiérové filmy s měsíční aktualizací.“

Proto jestliže jste náročným divákem a jen tak nějací Avengers nebo hraní si na oliheň vás rozhodně neuspokojí, zkuste to v EdisOnline! K mání je tu „Masivní zásoba nejlepších evropských filmů, oceněných na prestižních festivalech. Ikonické světové snímky i hodnotné objevy z menších zemí.“ Plus ještě bonusový obsah.

Televize a ovladač

Pokud si EdisOnline předplatíte, můžete mít dva programy. Nazvané jsou Film Europe a Film Europe+. „Film Europe+ nabízí v lokální televizní premiéře snímky z nejprestižnějších světových filmových festivalů, ale také zlatý fond československé kinematografie.“

Aplikace je k mání pro Android (TV), Apple (TV), ale i pro Samsung TV. A cena? Za nabízenou kvalitu rozhodně velmi příjemná: 155 Kč / měsíc nebo 1 860 Kč / rok (leden 2022). Služba se dá samozřejmě kdykoliv zrušit.

Aerovod

Podobného zaměření je česká videotéka Aerovod. I ona se soustředí na diváka náročnějšího, kterého kino tituly cinema říší komerce až tolik neberou. Aerovod má za sebou kinopraxi, při které zjistil, že diváky pro své umělečtější, ambicióznější a zároveň i komerčně solidní tituly najdou. Zkrátka perly české, evropské i zahraniční kinematografie hledejte též na Aerovodu.

A jaká je cena? Velmi příjemných 150 Kč za měsíc, s čímž získáte přístup k většině filmů k přehrání přímo v prohlížeči. Za nejnovější filmy se platí zvlášť, ale předplatitelé mají zvýhodněnou cenu – anebo si chvíli počkají, až se film stane součástí předplatného.

Pokud se nechcete dívat na mnoho titulů, lze si za 65 Kč koupit možnost shlédnout jeden film – a na tuto akci pak máte celých 31 dní. Chcete-li si film stáhnout, bude vás to stát 110 Kč, a film bude k mání ve formátu mp4. Předplatné se dá samozřejmě i darovat.

Pokud se v nabídce ztrácíte, nevadí. Doporučit si můžete nechat filmové kolekce, či třeba perly, které se líbí lidem z kino Scala. A co teď na Aerovodu letí? Třeba Mluv s ní, Služebníci, Rivalové, Tísňové volání, Druhá strana naděje, Parazit, Kladivo na čarodějnice, každá minuta života nebo třeba časosběrný dokument Anny.

DaFilms

Krátké i delší dokumentární filmy z celého světa – tak se dá stručně charakterizovat hlavní nabídka online videotéky daFilms, která je také českým projektem. Nastartoval s podporou, kterou poskytl Evropský systém uměleckých podpor. Díky tomu si může dovolit hostovat kompletní přehlídky českých novinek během Českých lvů. I proto si vysloužil přezdívku „Czechflix“.

Ovladač televize

Nedávno expandoval do zahraničí, kde nabídka kvalitních dokumentů očividně také chyběla. K mání jsou jak české tituly, tak i personalizovaná díla slovenských a polských filmařů / dokumentaristů. Potěší programové speciály (Český lev: nominované filmy, Milan Kundera: Mezi literaturou a filmem, Křehké světy My Street Films 2021,Frida Kahlo & ženy v umění, či například František Vláčil: Retrospektiva). Pouštět do obýváku si můžete i nové festivalové filmy vycházející každý týden. Co třeba Zrcadla ve tmě, Jednotka intenzivního života, Láska pod kapotou nebo Smolný pich aneb pitomý porno?

DaFilms se ale neorientují pouze na dospělého - umění a informací chtivého diváka. Nově se zaměřil i na děti – a spustil kanál daFilms Junior. Nabízí ty nejlepší filmy pro děti na jednom místě. Nabídku dělí podle věku pro děti 3 – 6 let, 7 – 11 let, 12 a více let. Co třeba Psí láska, Planeta Česko, Offline, Normální autistický film a mnoho dalších?!

Specialitou daFilms jsou živá vysílání pořádaná u příležitosti online premiér, filmových festivalů nebo programových speciálů – jako u již zmíněného Českého lva. „Setkejte se s inspirativními filmaři z celého světa. Pohovořte s nimi o jejich nejnovějších filmech, tvůrčích postupech nebo o jejich inspiraci k tvorbě. V živých streamech DAFilms jste filmovým tvůrcům na dosah,“ lákají daFilms na svých stránkách. Živé přenosy jsou dostupné pak i z archivu.

A kolik to bude stát? ROČNÍ předplatné vychází na až směšných 699 Kč (leden 2022). V katalogu je více než 2 000 filmů, obsah je samozřejmě vždycky bez reklam. Pokud byste stáli o Junior verzi, pak vězte, že je součástí daFilms předplatného. Nastavit můžete dětem i limit hodin, kolik mohou u obrazovky strávit.

HBO GO / HBO MAX

Jednou z nejstarších služeb v podobě knihovny filmů a seriálů dostupných na českém trhu je HBO. Samotný televizní kanál se v České republice objevil už v polovině 90. let. Díky tomu je kompletní obsah videotéky již i v českém jazyce, pustit ale můžete i originální znění s titulky. Dodejme, že HBO jsou placené televizní kanály.

Sledování filmu s popcornem

A HBO Go je pak nově a odděleně vytvořená streamovací služba s poměrně velkou nabídkou filmů, seriálů a dokumentů. V první polovině roku 2022 bychom se měli dočkat nové verze HBO s názvem MAX. V čem bude nová? Zejména půjde o technický skok (nová aplikace, podpora 4K, Dolby Atmos apod.). Nabídka filmů a seriálů však zůstane tradiční.

HBO točí své vlastní seriály i dokumenty. Více než 50 % nabízených pořadů pak pochází přímo z originální produkce HBO. V nové verzi videotéky hodlá zachovat základ své původní nabídky. Přibudou filmy s dínly Warner, do jejíž skupiny HBO spadá. Těšit se můžeme zejména na pokračování Hry o trůny, na nového Batmana, na Rod Draka.

K nejpopulárnějším se tu řadí Dunkerk, Blade Runner 2049, Trestanec, Thor Ragnarok, Strážci Galaxie, Vetřelec Covenant. Těšit se můžete i na oblíbené seriály, jako jsou Hra o trůny, Příběh služebnice, Temný případ, Westworld, Taboo, Dva světy, Bratrstvo neohrožených, Fargo, Banshee.

HBO GO / MAX lze sledovat na až pěti registrovaných zařízeních, v jednom čase pak jen na dvou z nich. Všechny jsou pro vás připraveny bez komerčních reklam, což je další výhoda oproti sledování TV kanálu „naživo“. Velkou výhodou je možnost vyzkoušet si HBO GO / MAX na měsíc zdarma. A cena předplatného je velmi příjemná: 159 Kč za měsíc (leden 2022).

HBO GO / MAX totiž patří k nejlevnějším online videotékám, přitom má 100% CZ lokalizaci, nabídku cca 1500 filmů / seriálů. Nelekejte se, že i při vyzkoušení na měsíc zdarma musíte zadat číslo platební karty – měsíc zdarma opravdu proběhne.

Netflix

Asi nejvíce je u nás slyšet o Netflixu. A není divu, patří do skupiny počinů rodiny Musk, která je v oblasti marketingu neskutečně zběhlá. A nebojí se upoutat na sebe pozornost snad všech, jak Elon Musk dokazuje s každým projekt, který se rozhodne prezentovat veřejnosti.

Seriál na netflixu

I díky tomu získává Netflix na českém trhu stále více online zákazníků. I přes fakt, že český dabing, respektive zaměření na čekého diváka, najdeme jen u 10 % procent nabízeného obsahu. U většiny z pořadů, seriálů a filmů si musíme vystačit s titulky. Skvělé pro náslech jazyka, horší v situaci, kdy si chcete odpočinout, a ne se soustředit na písmenka na obrazovce.

Na českém trhu je Netflix dostupný od roku 2016. Ze všech videoték nabízí nejvíce titulů k přehrání, je jich přes 5 000. Součástí nabídky jsou i dokumenty z dílny Netflix, které se zaměřují právě na činnost Muskových, nebo i na Microsoft a další velké hráče, s nimiž skupina Musk spolupracuje.

Z široké nabídky můžeme vybrat opravdu hodně, potěší i celkem široká škála filmů českých – a to jak novějších, tak točených ještě za časů Československa. Z americké tvorby je tu například Temný rytíř, Pán prstenů, Vykoupení z věznice Shawshank, Počátek, Podfu(c)k, Matrix, Indiana Jones, Star Trek (filmy i seriál – ale pouze vybrané tituly).

Zaujmout může tvorba z jiných zemí, například velmi povedený ruský seriál Lepší než my, korejský seriál Přízeň krále nebo hodnocené seriály The Haunting of Hill House, Altered Carbon, Mindhunter, Dark, Soumrak templářů, Narcos, Dům z karet (House of Cards), Vikingové. Velká pozornost je věnována sci-fi kouskům. A možná jste už slyšeli o Hře na oliheň (Korejský seriálový megahit Squid Game).

Netflix je ale zároveň i nejdražší videotékou. Předplatné vyjde na 199 Kč za měsíc. I zde je možnost vyzkoušení na jeden měsíc zdarma – a i zde se zadává platební karta, přestože objednáváte onen měsíc zdarma. Udivit vás nesmí ani fakt, že v různých zemích se nabídka pořadů liší. Za oněch 199 Kč ale získáte jen nejzákladnější obrazovou kvalitu (SD). Pro lepší obraz je nutné si připlatit, a to následovně: 259 Kč za HD nebo 319 Kč za 4K Ultra HD (leden 2022).

Voyo

Přestože Voyo známe spíše ze zahraničí, na českém trhu s ním přišla TV Nova. Po poměrně dlouhé době, kdy Voyo sloužilo jen jako archiv starších dílů Ulice, Ordinace v růžové zahradě a několika stovek menších zahraničních filmů, se Nova rozhodla pro velkou změnu. Dokonce si troufá vyzývat na souboj největšího a nejhlasitějšího hráče v oblasti online streamingu, a tím je Netflix.

Dítě sleduje televizi

Nova teď točí pořady čistě pro internetové (placené) vysílání, možná jste si už všimli, že sem přesunula seriál Ordinace v růžové zahradě.  Úspěch slaví i kriminální minisérie Případ Roubal. Ambice Nova Voyo jsou velké – směřovat do něj bude podstatná část marketingového i produkčního rozpočtu. Takže se divák bude mít na co těšit.

Z filmů již nyní dostupných na Voyo jmenujme třeba  Braven, Božská Florence, Samuraj, Na doraz, Teorie tygra, Padesátka, Kosti a skalp, Sinister 2, Underworld, Detektiv z Hongkongu, Postradatelní, či Muži v naději. Ze seriálů jsou to zejména originální Nova počiny Ulice, Ordinace v růžové zahradě, Kriminálka Anděl, Čtvrtá hvězda, Gympl, Doktoři z Počátků, Comeback, Soukromé pasti.

Celkem 2 000+ titulů se skrývá v nabídce Voyo, a to za předplatné 159 Kč za měsíce (leden 2022). Zdarma vyzkoušet se dá provoz jen na 7 dní. Téměř 100 % nabízených titulů je v češtině. Současně se dají sledovat 2 streamy, umožněno je nezávislé sledování na více zařízeních. V nabídce ale citelně chybějí nejnovější filmové trháky.

(Amazon) Prime Video

Opravdu prťatá videotéka, ale se zajímavým zaměřením. V knihovně je jen asi tisícovka titulů, navíc je tu ještě menší počet filmů v češtině než na Netflixu. Můžete si doma pustit nezávislé 3 streamy a bezplatně vyzkoušet na 7 dní. A cena? 159 Kč za měsíc (leden 2022).

Ze zajímavých titulů lze jmenovat například Forrest Gump, Vyjednavač, Pulp Fiction, Klub rváčů, Revenant, Transformers. K tomu seriály American Gods, McMafia, Mr. Robot, Goliath, Jean-Claude Van Johnson, Hannibal, Jack Ryan, Fear the Walking Dead, Dr. House, The Man in the High Castle, Justified, Grimm nebo třeba Panství Downton, The Grand Tour, The Man in the High Castle, Fleabag, The Boys, LuLaRich, Invincible, Mozart in the Jungle, Undone, Expanze, Star Trek: Picard a další.

Apple TV+

Ani Apple nezůstává pozadu a připravil svou vlastní videotéku s cirka 90 tituly, z nichž je asi 75 % v češtině. Předplatné je 139 Kč za měsíc (leden 2022) a současně se dá sledovat 5 streamů. Postupně se dá počítat s rozšířením nabídky. Zajímavostí je možnost přehrávání offline.

Disney+

Naopak počkat si ještě musíme na Disney+. Sdružuje pod sebou světy Disney, Marvel, StarWars, Pixar, National Geographic nebo Star. Pokud se poštěstí, bude na evropském trhu k mání v létě 2022. Zatím expanduje do Asie, kde je trh mnohem větší a vypadá to, že pro tuto službu i přívětivější. Proto dal Disney Asii přednost před Evropou.

Vypnutá televize

Další videotéky českých televizí nebo operátorů

Nezapomeňme ani na další videotéky dostupné českému zákazníkovi. Jde například o iVysílání České televize, iPrima od TV Prima, Stream.cz, Mll.TV, Google anebo streamovací služby poskytované operátory O2, T-Mobile a Vodafone. I jejich nabídka se pro vás může stát velmi zajímavou.

Co je však podmínkou sledování online videoték v TV? Mít chytrou TV, nebo si koupit modul, který z obyčejné TV udělá smart TV…

Často kladené dotazy

Kde mohu sledovat filmy online?

V tomto článku jsou uvedeny různé online videotéky a streamovací služby, které nabízejí možnost sledovat filmy a seriály v klidu doma. Mezi ně patří například Netflix, HBO Go, EdisOnline, DaFilms a Aerovod. Každá z nich se zaměřuje na různé žánry a typy diváků, takže si můžete vybrat službu, která vám nejlépe vyhovuje.

Co je to EdisOnline a jaká je jeho cena?

EdisOnline je první česko-slovenská videotéka zaměřená na světový festivalový film. Nabízí kvalitní evropské filmy, oceněné na prestižních festivalech. Má dva programy - Film Europe a Film Europe+. Aplikace je dostupná pro Android (TV), Apple (TV) a Samsung TV. Cena předplatného činí 155 Kč/měsíc nebo 1 860 Kč/rok (leden 2022). Službu lze kdykoliv zrušit.

Jaká je nabídka a cena Aerovodu?

Aerovod je česká online videotéka se zaměřením na náročné diváky. Nabízí perly české, evropské i zahraniční kinematografie. Cena předplatného je 150 Kč za měsíc, za kterou získáte přístup k většině filmů. Za nejnovější filmy se platí zvlášť, ale předplatitelé mají zvýhodněnou cenu. Je možné si koupit i možnost shlédnout jeden film za 65 Kč, na což máte 31 dní, nebo stáhnout film za 110 Kč ve formátu mp4. Předplatné lze darovat.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...