Dovolená 2021: za čím jet a na jaká opatření se nachystat?

dovolená 2021

Zahraniční dovolená, to bylo v roce 2020 téměř nesmyslné spojení. Ale letos vypadá situace nadějněji – a pokud dokážeme dodržovat rozumná opatření, není třeba se obávat následného podzimního lockdownu v podobě, v jaké přišel po loňském návratu z dovolených. Dodržování opatření si budou vynucovat nejen české destinace, ale i ostatní země, kam se vydáme. Proto je vhodné se o ně včas zajímat a připravit se na ně, přece jen je to buď jistá investice, nebo potřeba zorganizovat si čas a navštívit místa, kde vám dokáží vystavit covid pas.

Jestli jste dovolenou u moře nebo na horách ještě neplánovali a chystáte se na ni až v srpnu nebo v září, podívejte se, kde letos na návštěvníky čekají zajímavá překvapení. Cestovní ruch totiž nezahálel ani v lockdownu – o to víc se mohl věnovat rekonstrukcím, vylepšením nebo rozšířením lákadel, za kterými tak rádi jezdíme.

Opatření pro dovolenou v ČR a za čím jet

Pohyb po České republice není pro Čechy na léto 2021 zatím nijak omezen. Dokonce se rozvolňuje rychleji, než bylo původně v plánu, neb se testování ukázalo být lepším nástrojem proti šíření viru, než mnozí předpokládali. Snad si to budeme pamatovat i s přicházejícím podzimem a návratem do práce i do škol.

V červenci rozhodně můžeme na kulturní akce, do bazénu a na wellness, do hotelu i penzionu, do kina, kde už se může konzumovat občerstvení i v hledišti, do restaurace, dokonce i na dětský tábor, vše je ale stále ještě doprovázeno různými opatřeními, zejména v podobě roušek a respirátorů, ale též prokázání negativity nebo očkování. V aktuálním znění je vždy najdete na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Opatření pro ubytování a návštěvu kulturních a sportovních zařízení v ČR

V rámci České republiky a ubytování v místních hotelech či penzionech, ale také pro návštěvu vnitřních prostor restaurací, sportovních a kulturních zařízení, kde se v jednom čase setkává více skupin návštěvníků najednou, byla nastavena následující pravidla:

vnitřní prostory smějí navštívit nebo se v nich ubytovat jen ti zákazníci, kteří v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19 a mají potvrzení od lékaře, případně mají za sebou alespoň první dávku očkování.

Další, komu bude ubytování v hotelu či návštěva vnitřních prostor zařízení dovoleno, je člověk s negativním testem ne starším než 48 hodin – takový návštěvník se ale smí ubytovat max. na 7 dní, pro delší pobyt je nutné přetestování. Návštěva vnitřních prostor sportovního nebo kulturního zařízení či restaurace není hodinově omezena (s výjimkou otevírací doby).

Cesta přírodou

Kde si pro návštěvníky připravili zajímavá překvapení?

Míst, kam se v Čechách, na Moravě a ve Slezsku vydat, je přehršel. Naše krajina je nádherná a možností se v ní projít, shlížet na ni z rozhleden nebo v ní lámat své osobní sportovní rekordy, je opravdu přehršel, a to jak v kopcích, tak v nížinách, na řekách, u vody i na souši.

Ujít si nenechte naše přírodní unikáty, mezi které patří zejména Moravské Toskánsko, Sněžka, rybník Rožmberk, hora Říp, skalní město Adršpach, Kamencové jezero Chomutov, váté písky u Bzence, český Yellowstone u Františkových lázní, hora Radhošť, Teplické skalní město, Hromnické Červené jezírko, Zbrašovské aragonitové jeskyně, jeskyně Na Špičáku, Černé jezero na Šumavě, Chalupská slať, Lysá hora, Tříjezerní slať, Panská skála u Kamenického Šenova, skalní útvar Rotavské varhany, sopka Komorní hůrka, Pivnická role u Zderazi, či třeba Boubínský prales.

Pokud se zajímáte o historii a památky, pak vězte, že historickým městem roku se letos stal Havlíčkův Brod. Pro milovníky hradů a zřícenin se nabízí například hrad Buchlov, hrad a zámek v Jindřichově Hradci, hrady Houska, Helfštýn, Točník, Hukvaldy nebo Rabí. Mnoho z nich nabízí i doprovodné programy, jako třeba noční prohlídky, propojení návštěvy s cyklistikou, vtažení do pohádky či přímo do historických slavností zasazených do doby, kdy daný hrad zažíval své nejlepší časy.

Sportovních cílů je po Česku stále více. Možná jste ještě nejeli Radegastovy okruhy v Beskydech, které nabídnou 210 km tras různé náročnosti, Křivoklátské okruhy a nebo Čarodějnickou cyklo trasu v Jeseníkách, kde se vám otevřou impozantní historické příběhy o čarodějnických procesech a inkvizici. Vyznavači lanových center a bobových drah jistě zamíří horského lanového centra Tarzanie v Trojanovicích, do lanového parku v Janských Lázních na Lipno nad Vltavou, do blízkosti Kralického sněžníku anebo k Ještědu.

Ovšem pokud je pro vás dovolená spíše synonymem relaxace a wellness, vyzkoušet můžete areály lázní, ovšem i hotelových komplexů. Co třeba západočeský lázeňský trojúhelník Františkovy Lázně, Karlovy Vary a Mariánské Lázně, malebné Luhačovice nebo stále oblíbenější Čeladná v Beskydech, i s vyhlášeným golfovým hřištěm? Z hotelových wellness resortů jsou letos lákadlem Dolní Morava, Lipno, Velké Karlovice, Železná Ruda či Babylon v Liberci.

Pastvina s krávami

Opatření pro dovolenou na Slovensku a za čím jet

Jestliže nechcete zůstávat v ČR, ale přesto necestovat daleko, nabízí se výlety a pobyty na Slovensku. Po horaly jistě Tatranský národní park (TANAP), Belianske Tatry, Velká Fatra, ovšem i Slovenský ráj. Kus historie na vás dýchne ve Vlkolínci a Čičmanech, na hradech a zámcích. I slovenská města mají dost co nabídnou, o resortech pro wellness nebo sportování ani nemluvě.

Konečně otevřely i hvězdárny a planetária, a i na těch slovenských je to znát, lákají na spousty zajímavých akcí – zejména hvězdárny v méně obydlených oblastech umějí zajistit nezapomenutelný zážitek. Navštívit můžete golfové areály, salaše, jízdárny, jezera a přehrady, naplánovat si pěší i cyklo trasy, během dovolených využít široké nabídky služeb, které se znovu otevírají a kde letos možná ještě nebude „narváno“.

A jaká opatření musíte splňovat, abyste na Slovensko vůbec mohli? Je potřeba PCR test provedený v ČR, případně test provedený po příjezdu na Slovensko. Výjimku z testování mají očkované osoby a samozřejmě ti, kdo v posledních 180 dnech prodělali covid a mají o tom potvrzení od lékaře.

Opatření pro dovolenou v Chorvatsku a za čím jet

Ulice města

Než se rozhodnete, za jakými skvosty se vydáte do Chorvatska, je nutné vědět, že vás v zemi nechají se volně pohybovat jen tehdy, když …. asi vás teď překvapí, že Chorvatsko všechna opatření pro vstup do země zrušilo, vrátilo režim do podoby před vypuknutím nemoci COVID – 19.

Jistě netřeba zmiňovat Split, Dubrovník, Plitvická jezera či Makarskou riviéru, když se začne mluvit o Chorvatsku. Možná jste ani po několika pobytech v Chorvatsku ještě nenavštívili Vinodol, národní park Severní Velebit, řeku Krka, Zadar, Ravni Kotari a jihovýchodní Velebit, ostrov Krk, Šibenik nebo například Istrii.

Opatření pro dovolenou v Itálii a za čím jet

V případě Itálie už je to o něco složitější, protože na cestu do Itálie je potřeba splnit tři podmínky: první je certifikát, lze ho mít v digitální či papírové podobě, týká se samozřejmě provedeného testu, ukončeného očkování či zotavení se po prodělaném onemocnění. Dalšími podmínkami jsou podle Ministerstva zahraničních věcí PLF formulář (certifikát) a ASL. O co jde?

Malebná ulička v Itálii

Češi mohou do Itálie s tzv. zeleným certifikátem covid-19, který platí po celou dobu pobytu v Itálii. Jako alternativu uznávají Italové i tzv. národní certifikáty států EU či třetích zemí, ale musejí být vystaveny v italštině, angličtině, francouzštině nebo španělštině. Certifikát získá ten, kdo má alespoň 14 dní po ukončení očkování, nebo negativní test (PCR či výtěrem provedený antigen), nebo prodělaný covid před méně než 180 dny. Výjimku mají děti do 6 let, certifikát u nich netřeba.

A konečně ASL – což je registrace ohledně vstupu do Itálie. Provádí se v místě, kde budete nejvíce pobývat, místo registrace najdete ve vyhledávači, když zadáte "ASL" a místo, kde jste se ubytovali (pozor, ve velkých městech také ulici). Registrace se provádí u místního zdravotnického zařízení.

V Itálii se rozhodně vydejte jak k moři, tak do měst nebo na hory, každá její část má velké kouzlo. Nabízí se například Lago di Garda a Verona, Benátky a Padova, Florencie a Pisa v Toskánsku, trio Pompeje, Vesuv a Neapol nebo na jihovýchodě třeba Bari a Alberobello.

Opatření pro dovolenou v Řecku a za čím jet

Do Řecka mají obyvatelé EU vstup také povolen, ale i zde je nutno splnit dané podmínky. Jsou přísnější než v předchozích jmenovaných zemích – do Řecka se dostane jen ten, kdo má prodělaný covid-19 max. před 180 dny, negativní test prováděný výtěrem, či ukončené očkování a zároveň k němu i negativní výsledek PCR testu na Covid-19 provedený max. 72 hodin před vstupem do Řecka. Vypadá to, že tady se vakcíně příliš nevěří, ale důvody bohužel asi budou.

Italské pobřežní městečko

Další podmínkou vstupu je registrace do elektronického formuláře PLF na stránkách vládní platformy. Registrace musí být vyplněna nejpozději den před odletem do 23.59 řeckého času, tzn. 22.59 českého času. Formulář každému registrovanému vygeneruje QR kód, s nímž je nutno se prokázat při nástupu na palubu letadla a při vstupu na území Řecka. Řekové plánují kontrolní testy na hranicích a na letištích.

Opatření pro dovolenou ve Švédsku a za čím jet

Pro cesty do Švédska, kam se mnoho turistů rádo v létě jezdí zchladit a pokochat se přírodními krásami i architekturou sídel, bylo nastaveno několik základních opatření. Lidé starší 18 let musejí při vstupu do země ukázat negativní test na covid-19, který není starší než 48 hodin. V případě Švédska nepočítejte s tím, že by pro vstup bylo uznáno očkování nebo prodělání nemoci, to švédskými úřady zohledňováno není.

Švédský venkov

Opatření v rámci země nejsou nařízena jen doporučena (nařízena jsou pouze opatření pro vstup), po příjezdu do Švédska se doporučuje zůstat v karanténě / izolaci nejméně po dobu 7 dnů a 5. den po vstupu na území podstoupit test na covid-19.

Co se destinací týká, jistě dokáže zaujmout Laponsko, Abisko, Gotland, Falun, Pitea, Höga Kusten, Kungsleden, Göteborg, Lund, Malmö, Östersund, známá a oblíbená je třeba Uppsala, Kiruna, ale též Stockholm či Umea.

Opatření pro dovolenou ve Španělsku a za čím jet

Španělská letoviska budou letos mnohem dostupnější než před rokem, cesty za turistikou jsou povoleny. V současnosti nejsme na seznamu rizikových zemí, takže Čechům pro vstup stačí jen vyplnit speciální sanitární online formulář, jehož prostřednictvím obdrží QR kód, který musí být předložen letecké společnosti a kontrolním sanitárním orgánům na španělských letištích. Zde se připravte i na měření teploty a na vizuální kontrolu.

Ale pozor, speciální podmínky pro přepravu mohou mít samotné letecké společnosti, proto možná i do Španělska bude nutno provést test nebo předložit doklady o prodělané nemoci či o očkování. Samotný formulář najdete na webové adrese www.spth.gob.es nebo v bezplatné aplikaci SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH. Papírový formulář nebývá španělskými institucemi přijímán, doporučuje se použití jen verze elektronické.

Co ve Španělsku nevynechat? Španělsko je obrovskou zemí s mnoha turistickými destinacemi. Samozřejmě by byla škoda nepobýt u moře, ale rozhodně si naplánujte i vnitrozemské cestování. Va nabídce jsou Fuerteventura, Jerez de la Frontera, Tenerife, Alicante, Madrid, Barcelona, Granada, Córdoba, Santiago de Compostela, Valencia, Malága či třeba Bilbao.

Pobřežní serpentiny

Opatření pro dovolenou v Británii a za čím jet

Jste-li obdivovateli britských ostrovů, letos si je možná raději odpusťte, protože pro všechny po příjezdu do UK i nadále platí pro cestující povinná (domácí) karanténa v délce 10 dní. U Velké Británie jsme totiž stále na seznamu oranžových zemí. A zda se posuneme do zelených, kdoví. Navíc je teď Británie plně zasažena delta mutací viru, což je samo o sobě dost velkým varováním před turistikou v této oblasti.

A co podmínky návratu do ČR? Řídí se semaforem, jehož zbarvení se aktualizuje

Barvy zemí podle míry rizika jsou nastaveny následovně: zelená, oranžová, červená, tmavě červená a černá. Opatření pro návrat z jednotlivých skupin zemí jsou následující:

  • zelená – z těchto zemí lze do ČR přijet bez jakýchkoliv omezení,
  • oranžová – před cestou do ČR oznámit svůj příjezd krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště, a to vyplněním Příjezdového formuláře, mít negativní test ne starší 48 hodin nebo být očkovaný, čimít proděláno onemocnění. Výjimka platí jen u dětí do šesti let,
  • červená – stejně jako u barvy oranžové, plus po vstupu na území ČR se do 5 dnů podrobit RT-PCR testu, i zde s výjimkou osob po nemoci nebo s očkováním. Než je test hotov, osoby zůstávají v karanténě,
  • tmavě červená – stejně jako u červené skupiny, jen je doporučováno test nechat provést mezi 5. a 14. dnem od návratu do ČR,
  • černá – stejně jako předchozí skupina, test se provádí ale až mezi 10. a 14. dnem.
Výprava do lesa

Starosti nechte cestovkám

Opatření jsou v různých zemích různá. Možná je letos na čase nechat starosti cestovkám, a jen si užít dovolenou bez protivného zjišťování, zařizování, a bez průšvihu, že jste na něco zapomněli, a tak musíte sedět v hotelovém pokoji v karanténě…

Často kladené dotazy

Jaká opatření platí pro ubytování a návštěvu kulturních a sportovních zařízení v České republice?

Vnitřní prostory hotelů, penzionů, sportovních a kulturních zařízení, či restaurací smějí navštívit nebo se v nich ubytovat jen ti zákazníci, kteří v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19 a mají potvrzení od lékaře, případně mají za sebou alespoň první dávku očkování. Další možnost je mít negativní test ne starší než 48 hodin, avšak v případě ubytování je tato možnost omezena na max. 7 dní, pro delší pobyt je nutné přetestování. Návštěva vnitřních prostor sportovního nebo kulturního zařízení či restaurace není hodinově omezena (s výjimkou otevírací doby).

Kde si v České republice pro návštěvníky připravili zajímavá překvapení?

Mezi zajímavá místa patří například přírodní unikáty jako Moravské Toskánsko, Sněžka, rybník Rožmberk, hora Říp, skalní město Adršpach, Kamencové jezero Chomutov, váté písky u Bzence, český Yellowstone u Františkových lázní, hora Radhošť, Teplické skalní město, Hromnické Červené jezírko, Zbrašovské aragonitové jeskyně, jeskyně Na Špičáku, Černé jezero na Šumavě, Chalupská slať, Lysá hora, Tříjezerní slať, Panská skála u Kamenického Šenova, skalní útvar Rotavské varhany, sopka Komorní hůrka, Pivnická role u Zderazi, či třeba Boubínský prales. Milovníci historie mohou navštívit historické město Havlíčkův Brod nebo hrady a zříceniny, jako jsou Buchlov, Jindřichův Hradec, Houska, Helfštýn, Točník, Hukvaldy nebo Rabí, které často nabízí i doprovodné programy.

Jaké sportovní cíle najdeme po celém Česku?

Jedním z příkladů sportovních cílů v České republice jsou Radegastovy okruhy v Beskydech, které nabízejí 210 km tras pro cyklistiku, běh nebo pěší turistiku a další aktivity ve volné přírodě.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

cestování přes booking

Tipy a triky na Booking.com: Jak ušetřit na rezervaci?

Ubytovací portál Booking.com právem patří mezi nejpopulárnější nejen u nás, ale také ve světě, kde by marně hledal konkurenci. Přestože hlavním...

luxusní hotely booking

Zasněte se: Nejluxusnější hotely na Booking

Booking.com nepochybně patří mezi nejoblíbenější a také nejpoužívanější platformy pro rezervaci ubytování. Zatímco většina z nás jeho služeb...

ubytování na Bookin.com

Booking zajímavosti: Co jste nevěděli o oblíbeném portálu?

Booking.cz bezpochyby patří mezi nejpopulárnější ubytovací portály na světě. Důvodem jsou nejen skvělé ceny a široká nabídka ubytování, ale také...

stan pod stromy

Jste po dovolené stále unavení? Možná známe důvod. Tahle situace totiž postihuje více lidí

Co se vám vybaví, když se řekne dovolená? Pro většinu z nás to znamená zábavu, wellness, hýčkání nebo prostě jen odpočinek a dohánění spánku....