Domácí sušené svačinky

0

Sušené meruňky, křížaly, mango, anebo třeba rajčata. Všechny tyto dobroty dokáží skvěle zpestřit jídelníček. Můžeme je přidávat do snídaní, obědů i večeří, zároveň představují skvělou svačinku plnou prospěšných látek a vitamínů. Občas se ale v obchodě nestačíme divit, kolik peněz může stát takový 100 gramový pytlík, který běžně sníme na posezení. A pokud před název přidají ještě v poslední době velmi populární označení BIO produktu, můžeme většinou na levnou pochoutku zapomenout. Samozřejmě, že za kvalitu potravin se vyplatí zaplatit, ale co kdybych vám řekla, že si sušené dobroty můžete vyrobit sami doma a mnohem levněji?

Stačí vám k tomu jen dvě základní věci.sušička na ovoce a surovina, kterou hodláte usušit. Předpokládám, že o této kouzelné mašince jste už někde slyšeli, v posledních několika letech totiž zažili naprostý boom. To přináší spoustu výhod pro nás jako zákazníky, jelikož si dnes můžeme vybrat nejenom funkce, ale i design. Sušičky můžeme rozlišit podle cenové kategorie, počtu pater a sít na sušení, doby a teplotě sušení či spotřebě elektřiny. Důležitým faktorem je také časovač, který není automaticky součástí základní výbavy.

Ještě by bylo dobré upozornit, že název sušička na ovoce není úplně přesný, protože kromě jablek, meruněk, banánů, borůvek a jiných druhů ovoce, můžete usušit i zeleninu, houby, či dokonce i maso. A jak to vlastně funguje? Aby se sušení opravdu vyplatilo, doporučuje se používat vlastní úrodu ze zahrádky, anebo nakupovat sezonní suroviny, případně ovoce či zeleninu v akci, nicméně pozor na nahnilé a pomačkané suroviny. Použít můžeme i přezrálé ovoce, například švestky či banány, které jsou poté sladší. Důležité je vše nakrájet na tenké plátky či kostičky, vše v přiměřeně stejné velikosti.

Ovoce zpravidla sušíme při teplotě 55°C, zeleninu na 50°C. Dobře usušené ovoce či zelenina neobsahuje vodu, což poznáme při rozříznutí. S masem je to trochu složitější. Musí se sušit na tenké plátky a je lepší ho předem naložit do marinády. Nicméně doporučuji najít si více návodů, protože každá sušička, funguje trochu jinak. Konečná podoba sušeného masa připomíná “kůži”.

Za začátku budete možná muset trochu experimentovat, ale časem už přesně odhadnete, jaký způsob se vám vyplatí nejvíce. Časem můžete přidávat vylepšení jako kandování či různé druhy ochucení. Pokud jste ale fanoušky sušených potravin, koupě sušičky se vám rozhodně vyplatí.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/kasa-cz

Sdílet

O autorovi

Tereza Kalinová

Je mi 20 let, momentálně studuji v zahraničí obor cestovní ruch. Ve volném čase fotografuji, sportuji a píši články. Nejvíce mě zajímají témata jako sport, zdravý životní styl, móda a design.

Komentáře