Domácí pomazánky z domácí zeleniny a bylinek

0

I přes chladný nástup jara už přišel čas na první sklizně z truhlíků, květníků nebo i záhonků. Komu se nelení, tomu se zelení saláty, špenáty, polníčky nebo ředkvičky, pažitky, cibulky, bylinky a mnoho jiného. Jak si s jejich úrodou poradit a jak ji dostat do bříšek i našich nejmenších? Nejlépe fungují pomazánky všeho druhu!

Domácí zeleninu či bylinky najemno nasekáme nebo nastrouháme a vmícháme do pomazánkového základu. Jakého? Možností je spousta – tvaroh, sýr, maso, luštěniny nebo další zelenina. K výrobě pomazánek budeme potřebovat pár domácích pomocníků, ale těmi disponuje v podstatě snad každá kuchyně.

S tvarohem a máslem nám pomůže ruční šlehač, s domácí majolkou ponorný mixér. O zbytek (mletí a strouhání) se postará některý z robotů, ať už na pohon lidský nebo elektrický.

Tvarohové pomazánky

Děti, které rády tvarohovou chuť, bez problému snědí do tvarohu přimíchanou jakoukoliv zeleninu. Stačí trocha domácí majolky, bylinky a nezapomeneme (pro větší děti) ani na sůl. U tvarohu bývá dost potřeba. Úplně malinkým dětem (okolo jednoho roku) zjemníme tvaroh smetanou, máslem, případně třeba ovesnou kaší.

Sýrové pomazánky

Je spousta lidí, kterým výrazná kyselá chuť tvarohu nevyhovuje. Se zeleninou se naštěstí perfektně kombinuje i sýr. Jakýkoliv, včetně žervé nebo cottage sýra. Takže na dobrou pomazánku stačí smíchat nastrouhaný tvrdý sýr s žervé a máslem, komu nevadí, dá i taveňák, případně domácí majolku. Zelenina a sýr dávají pomazánce dost chuti samy o sobě, ale nic nepokazíme trochou pepře a bylinkami.

Masové pomazánky

Zůstalo vám doma vařené či pečené maso? A nikdo už o něj nestojí? V tomto případě je čas na domácí masovou pomazánku, ke které se také hodí většina doma pěstované zeleniny a bylinek. Maso stačí semlít a spojit sádlem, máslem či taveným sýrem.

Luštěninové pomazánky

Tyhle dají hodně práce, ale jsou nabité nutričními hodnotami. Luštěniny dopředu namočíme, pak uvaříme a semeleme. K luštěninám se hodí pro spojení máslo, ale i domácí majolka nebo mléčné výrobky. Majoránkou a pepřem nic nepokazíme. Můžeme využít i luštěniny sterilované, pak to bude rychlovka.

Pomazánky ze zeleninové pasty

Je zelenina, která je přímo předurčena k tomu, abychom z ní dělali základy pro pomazánky. Která? Třeba dýně, lilek, cuketa, brokolice, květák, paprika a mnoho jiných – nejlepší jsou jejich kombinace. Orestujeme, pomeleme, smícháme s panenským olejem a dochutíme solí a bylinkami, případně cibulí, česnekem.

Už se vám sbíhají sliny?


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/eproton-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/tescoma-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/superpotraviny-naturalis-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře