Domácí pekárna: čerstvý chléb s láskou

0

Znáte tu krásnou vůni v pekárnách, když se zrovna dopeče čerstvé pečivo? Hned vás donutí koupit si křupavý chléb. Stejnou vůni můžete mít každý den i u vás doma, protože upéct si chléb nikdy nebylo jednodušší. Postačí vám k tomu jen pár věcí. První z nich je přístroj, který se nazývá domácí pekárna. Na trhu dnes najdeme nespočet značek a druhů, takže si vybere naprosto každý. Pak už vám stačí jen těsto a vy se tak můžete každý den chlubit čerstvě upečeným chlebem či jiným pečivem. Výhody jsou jasné, chléb je levnější a vy máte 100% jistotu, jaké suroviny obsahuje. V dnešním článku se dozvíte, jakou pekárnu si vybrat, co vše v ní lze upéct a také, jak oživit recepty na tradiční chléb.

Výběr
Ještě, než se vrhnete do aktivního nákupu, dobře zvažte, zda pekárnu opravdu využijete. Zabere vám totiž místo v kuchyni a navíc je to nemalá investice. Nicméně, pokud budete péci chleba pravidelně, vynaložené prostředky se zajisté vrátí. Pekárnu ocení i bezlepkáři, pro které bude domácí pečivo naprostý sen. Jak jsme již řekli, na výběr je z mnoha druhů. Pro vás bude rozhodující především velikost, dobře zvažte, jak velký chléb budete chtít. Dalším kritériem je materiál. Nejčastěji se setkáte s teflonem, je nejlevnější. Nicméně můžete zainvestovat i do keramické formy, jejíž životnost je údajně delší. Pokud plánujete využívat pekárnu i pro klasické hnětení těsta, doporučuji vybrat tu dvouhákovou. V neposlední řadě se podívejte i na výběr programů, protože každá nabízí jiný. Koukněte se i na recenze, mnohdy prozradí více než rady prodejců.

Použití 
K většině přístrojů dostanete návod, ten si samozřejmě dobře pročtěte. Přiloženým receptům ale nevěnujte příliš pozornosti. Raději si na internetu najděte ověřené recepty se správným poměrem surovin. Zapomeňte na míchání, hnětení a podobné složité postupy, zkrátka vezměte suroviny a dejte je do pekárny. Ta už se pak postará o zbytek, těsto vykyne a poté se upeče. Koupit si můžete i již připravené směsi, kam stačí přidat pouze tekutina. Kromě chleba má většina přístrojů i programy pro přípravu džemů, těst na dorty, pizzy či jiného druhu pečiva. Setkáte se i s funkcí pečení během noci, nicméně ne každá pekárna peče v zcela tichém režimu.

Oživte tradiční chléb
Jestliže už vás omrzela tradiční příprava chleba, je načase recepty oživit. Zkusit můžete slané varianty s čerstvými bylinkami, cibulí, česnekem či sušenými rajčaty. Pro sladké varianty jsou to zase rozinky, ovoce, čokoládové kousky. Ve fantazii se meze nekladou. Experimentovat můžete i s výběrem mouk, to platí zvláště pro bezlepkové varianty například s jáhlovou či kokosovou moukou.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/myfoodmarket-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/vltava-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/kasa-cz

Sdílet

O autorovi

Tereza Kalinová

Je mi 20 let, momentálně studuji v zahraničí obor cestovní ruch. Ve volném čase fotografuji, sportuji a píši články. Nejvíce mě zajímají témata jako sport, zdravý životní styl, móda a design.

Komentáře