Do malých i velkých prostor: Vyberte si ideální šatní skříň

Kam s oblečením?

Úložných prostor není nikdy dost. Zejména pokud máte malý byt či pokoj a potřebujete veškerý kousek efektivně využít. Jak vybrat šatní skříň tak, aby nezabírala příliš prostoru, byla kvalitní, pevná a zároveň v interiéru působila přirozeně? 

Jak velký rozměr skříně zvolit? 

Nejčastějším požadavkem je samozřejmě co nejvíce prostoru k uložení věcí. Jenže ani šatní skříň není nafukovací. Ideální hloubka skříně na složená trička, košile či kalhoty, by měla být kolem 45 cm. Pro bundy a kabáty potřebujete alespoň 56 cm, šaty si žádají minimálně 70 cm. 

Limitujícím faktorem je prostor, jaký máte k dispozici. V nabídce mnoha obchodů s nábytkem proto najdete úzké šatní skříně, které se vejdou téměř kamkoliv. Máte-li vysoké stropy, nebojte se pořídit skříň vyšší. Jen myslete na to, že v horních patrech může být hůře přístupná. Ty ale mohou být vyhrazeny na sezónní věci, ke kterým se denně dobývat nebudete. 

Vestavěná nebo volně stojící? 

Zda chcete skříň na míru nebo klasickou volně stojící, záleží na mnoha věcech. Tím prvním je rozpočet, který samozřejmě je nutné zohlednit, protože skříně na míru bývají obecně dražší, i když vám zase do prostoru přesně padnou a ušetří vám nejvíce místa.

Vestavěné skříně se hodí do domu i do bytu. Využívají se ale také pro různé atypické prostory, do kterých byste klasickou skříň umístit nemohli, třeba do podkroví se zkosenými stěnami. 

Pro vestavěnou skříň se rozhodněte ve chvíli, kdy plánujete v domě či bytu nějakou dobu zůstat. Nelze ji totiž nikam přesunout a je prakticky nemožné ji rozmontovat a umístit do jiného prostoru. 

Pokud hledáte levné šatní skříně, pak vybírejte spíše mezi těmi klasickými, třeba na vyhledávači nábytku a dekorací Biano.cz můžete filtrovat i podle rozměrů, materiálu a ceny. 

Materiál skříně nepodceňte 

Šatní skříně se vyrábí z masivu, MDF i lamina. Z hlediska životnosti se jedná o velmi vyrovnané materiály, o něco kvalitnější je pak masiv. Zaměřte se ale i na kvalitu kování, která je stejně důležitá, a tloušťku materiálu, která určí stabilitu výrobku. U lamina a dřevotřísky by měly být jednotlivé stěny skříně silné minimálně 18 mm, jinak hrozí, že se police budou prohýbat.

Policové nebo s tyčí? 

Podle toho, co do skříně budete umisťovat, si zvolte vnitřní uspořádání šatní skříně. Typické policové nabízí velké množství úložných prostor pro složená trička, košile i kalhoty. Závěsná tyč pak slouží spíše pro šaty, kabáty a kabáty.

skříň na oblečení

Ideální je kombinace těchto dvou typů, kdy půlka skříně obsahuje police, půlka tyč na zavěšení. Nezapomeňte ani na zásuvky. Ty bývají v dolní části v samostatném boxu nebo pod částí s policemi a slouží většinou na uložení spodního prádla, kabelek, batohů a dalších doplňků.

Nízkonákladové řešení nejen pro studenty? Existuje!

Není to sice šatní skříň, ale jako úložný prostor poslouží stejně dobře. Navíc v interiéru vypadá skvěle. Jsou to jednoduché stojany na oblečení, na které můžete zavěsit šaty, košile i trička, jednoduše a minimalisticky. Hodí se zejména do studentských bytů i pronájmů, kam nechcete kupovat velké kusy nábytku.

TIP: Nechcete-li kupovat klasické stojany na oblečení, zvolte závěsné tyče vyrobené doma třeba z větve stromů zavěšené na laně.

skříň na oblečení

Chce to trochu organizace 

I sebelepší šatní skříň vám ale nepomůže s pořádkem, respektive nepořádkem. Ten je jen na vás a na tom, jak si šatní skříň sami uspořádáte. Existují ale šikovní pomocníci, kteří vám ve skříni pomohou udržet pořádek co možná nejdelší dobu. 

Organizéry do zásuvek vám pomohou efektivně rozdělit spodní prádlo, ponožky nebo třeba kravaty. Závěsné háčky, které lze umístit do skříně na vysunutí, mohou sloužit třeba na batohy, kabelky a psaníčka. Praktické jsou také úložné boxy a krabice, do kterých můžete uschovat vše od ručníků, bund, bot a spacáků. Pro lepší orientaci na krabice také můžete napsat, co se v daném boxu nachází. 

Efektivní doplňky 2 v 1 

Aby skříň plnila svůj účel, ale zároveň zaručila maximálně praktické užívání, bývá dobré, plní-li i jiné funkce než jen úložný prostor. Umístíte-li do skříně osvětlení, pak lépe uvidíte na jednotlivé kusy oblečení. Vnější osvětlení bude osvětlovat skříň samu o sobě a v interiéru bude zajímavým doplňkem. Vnitřní osvětlení vám zase pomůže lépe se orientovat v jednotlivých zásuvkách. 

Praktickým doplňkem jsou také dveře skříně se zrcadlem, které ušetří prostor za volně stojící zrcadlo, a jednak opticky zvětší místnost. Dejte si ale pozor na jeho umístění. Ne každému svědčí mít zrcadlo přímo naproti posteli a podle tradičního čínského učení feng šuej dokonce může rušit spánek. 

Často kladené dotazy

Jaký je ideální rozměr šatní skříně?

Ideální hloubka skříně na složená trička, košile či kalhoty by měla být kolem 45 cm. Pro bundy a kabáty potřebujete alespoň 56 cm a šaty si žádají minimálně 70 cm. Limitujícím faktorem je prostor, jaký máte k dispozici. V nabídce mnoha obchodů s nábytkem proto najdete úzké šatní skříně, které se vejdou téměř kamkoliv.

Vestavěná nebo volně stojící šatní skříň?

Zda chcete skříň na míru nebo klasickou volně stojící, záleží na mnoha věcech. Vestavěné skříně bývají dražší, ale padnou přesně do prostoru a ušetří nejvíce místa. Jsou ideální pro různé atypické prostory, do kterých byste klasickou skříň umístit nemohli. Rozhodněte se pro vestavěnou skříň, pokud plánujete v bytě nebo domě dlouhodobě zůstat, jelikož nelze ji přesunout ani rozmontovat a umístit do jiného prostoru.

Jaký materiál je nejlepší pro šatní skříň?

Šatní skříně se vyrábí z masivu, MDF i lamina. Z hlediska životnosti jsou to velmi vyrovnané materiály, o něco kvalitnější je pak masiv. Zaměřte se i na kvalitu kování a tloušťku materiálu, která určí stabilitu výrobku. U lamina a dřevotřísky by měly být jednotlivé stěny skříně silné minimálně 18 mm, jinak hrozí, že se police budou prohýbat.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...