Děti ze základních škol brzy nastoupí do škol. Jak je naučit správně zacházet s rouškou?

Děti ze základních škol brzy nastoupí do škol. Jak je naučit správně zacházet s rouškou?

První stupeň základních škol se brzy chystá nastoupit zpět do školy, ty otevírají 25. května. I když jen na dobrovolné bázi. Jak naučit tak malé děti správnému zacházení s rouškou? Ve třídě je sice nebudou muset mít, ale na chodbách ano. Naštěstí není práce s rouškou nijak komplikovaná, zejména když dětem dopřejete tu na gumičky.

Do školy dobrovolně? I to je dnes možné!

Děti, které patří do rizikové skupiny, případně žijí v domácnosti s dalšími členy rodiny, kteří jsou rizikovou skupinou, sice do školy nastoupit mohou, ale MŠMT jejich rodiče vyzývá, aby si důkladně promysleli možné důsledku jejich návratu do školy. Zatím to totiž vypadá, že i po otevření škol zůstanou rodičům dávky ošetřovného, když děti ponechají doma. Podle průzkumů to vypadá, že do škol nastoupí cirka polovina dětí z prvního stupně. Pro druhý stupeň se školy otevřou až začátkem června.

Jak správně zacházet s rouškou?

Pravidla správného zacházení s rouškou jsou jednoduchá a je jich naštěstí jen několik. Podívejme se na celý proces zacházení s rouškou při nasazování i při sundávání, abyste vy a zejména vaše děti byli v bezpečí.

rouška

Jen připomeňme, že roušky chrání zejména naše okolí před námi (tedy před našimi mikroby). Zvenčí příchozí mikroorganismy dokáže dvouvrstvá rouška vyfiltrovat až z 80 %, ale jen v případě, že ji máme správně nasazenou. Vždy pro nás, tedy pro nositele roušek, proto platí, že se nesmíme dotýkat přední strany roušky, která je nasazena od obličeje ven. Jestli na ní něco ulpělo, bude to právě usazeno z vnější strany.

Jak správně držet roušku před nasazením a při něm

Roušku, která je čistá, držíme jen za horní část, abychom si ji mohli vytvarovat podle našeho nosu. Platí to o rouškách, které jsou střiženy do obdélníku a které mají v horní části drátek, co správný tvar udrží.

Pak roušku chytneme za horní provázky a vedeme je nad ušima, zavážeme ji v oblasti horní části temene hlavy. Holčičky s culíky budou mít výhodu, rouška jim bude o culíky lépe držet. Ale při správném zavázání se udrží i na těch hlavách, které culík nabídnout nemohou.

nošení roušek

Rouška se dole váže až ve druhém kroku

Vázání dolních roušek je až krokem číslo dva. Tentokráte vedeme provázky spodem a vážeme za krkem. Spodní uzel by měl být pevnější, protože při krátkodobém sundání roušky je možné rozvázat horní provázky a roušku si opatrně opřít o oděv, pak je bez dotýkání se textilní ploché části zase jen zavázat za hlavou.

Při sundávání roušky je důležité nedotknout se plochy textilie, která má zachycovat mikroby. Jen roušku držíme za provázky a tu jednorázovou vhodíme do koše, roušku textilní doma rovnou do nádoby s vodou. Ve škole by dítě mělo mít pytlík, do kterého dá tu roušku, která už bude provlhnutá. Roušku bychom posprávnu neměli nosit déle než čtyři hodiny nebo ji musíme sundat i tehdy, když rouška příliš provlhne naším dechem.

Jak to vše naučit děti?

Nejlépe hrou. A ještě lépe s rouškami, na kterých děti budou mít veselé vzory. Dítě musí doma s rouškou několikrát trénovat, aby si bylo v manipulaci s ní jisté a nezdržovala jej rouška od jiných běžných činností. vhodné jsou i roušky s gumičkami za uši, které byste měli vybavit ještě provázkem pro stažení za krkem, aby dítě roušku po jejím krátkodobém sundání neztratilo.

rouška s vlastním designem

Desinfekce rukou

Po manipulaci s použitou rouškou bychom si měli také desinfikovat ruce, neb ne vždycky se nám podaří na ni sahat jen tím správným způsobem. I na to by si měly děti doma zvykat již nyní.

Pro a proti rouškám, aneb nic se nemá přehánět

Roušky jsou skvělou ochranou okolí před naším aerosolem, který kolem sebe šíříme dýcháním, kýcháním a kašlem. Z velké části ochrání i proti vniku mikroorganismů zvenčí. Na druhou stranu ale také zadržují i ty mikroby, které my přirozeně vydechujeme, tedy i jiné, než nový typ koronaviru.

A dlouhodobá zpětná inhalace již jednou (nebo vícekrát) vydechnutých mikrobů také není zrovna to nejlepší. Plíce jsou naším očistným orgánem, který ve výdechu odstraňuje z těla spoustu škodlivin. I s tím je nutné počítat, proto dětem vysvětlete, že ve třídě opravdu roušku mít nemusejí a že to pro jejich zdraví bude takto lepší.

Často kladené dotazy

Kdy se otevírají školy pro první stupeň základních škol?

Školy pro první stupeň základních škol se otevírají 25. května, ale jen na dobrovolné bázi.

Jak správně nosit a sundavat roušku dětem?

Je důležité, aby děti drželi roušku jen za provázky a nepřicházely do styku s plochou textilu, která zachycuje mikroby. Pro nasazení roušky se drží za horní část a zaváže se v horní části temene hlavy, poté se váže spodní část za krkem. Při sundávání se opět drží jen za provázky a nikoli za textilní plochu. Vhodné je také trénovat s gumičkami za uši a za krkem, aby rouška lépe držela a nepřekážela během jiných činností.

Co by měly děti dělat po manipulaci s použitou rouškou?

Po manipulaci s použitou rouškou bychom si měli desinfikovat ruce, aby se zabránilo šíření mikrobů. Je důležité, aby se děti na tento krok zvykly už doma.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...