Čokoláda nemusí být jen v tabulce či v bonboniéře

0

Víte, že s čokoládou se dá doslova kouzlit? A není to ke škodě, protože kvalitní čokoláda má na lidské tělo pozitivní účinek (pokud se to s ní nepřehání a pokud v ní není příliš mnoho cukru).

Čím nám čokoláda prospěje?

  • předchází degenerativním onemocněním, takže zpomaluje stárnutí;
  • zvyšuje hladinu flavonoidů v krvi, takže snižuje riziko vzniku mnoha onemocnění, dokonce i rakoviny – flavonoidy totiž chrání buňky před narušením volnými radikály;
  • pomáhá snižovat míru vnímání stresu, protože zvyšuje hladinu serotoninu v mozku – serotonin je tzv. hormon štěstí;
  • dokonce chrání proti zubnímu kazu a zvyšuje imunitu díky svým antibakteriálním účinkům.

Všechen výše zmíněný prospěch pro naše tělo je podmíněn kvalitou čokolády a celkovým obsahem kakaa. Od mléčné čokolády tyto účinky moc nečekejme, od hořké jistě ano.

Jak obměnit čokoládové mlsání?

Možností je tolik, kolik dovolí naše fantazie a možnosti čokolády. Například:

Pudink můžeme zbaštit i s miskou

Co třeba vyrobit si misky z čokolády, do kterých pak naservírujeme vychladlý pudink? Co budeme potřebovat? Misky vymaštěné máslem, rozpuštěnou hořkou čokoládu a trochu trpělivosti.

Misky vymastíme máslem a déme je do lednice vychladit. Pak je vylijeme trochou čokolády a tu se snažíme rozetřít nebo rozlít po celém jejich povrchu. Uděláme postupně tolik vrstev nátěru, kolik bude potřeba nebo kolik budeme chtít. Každou vrstvu dáme vychladit do lednice nebo do mrazáku.

Až máme hotovo, nahřejeme misky nakrátko v horké vodě nebo pár vteřin v mikrovlnce, aby máslo povolilo a abychom mohli vytvarovanou čokoládu pohodlně vyjmout. Skladujeme v lednici, před podáváním naplníme vychladlým pudinkem či jiným krémem.

Čokoládové kabátky

Už jste zkoušeli čokoládové fondue? 6e ne? A přitom k tomu stačí jen keramická souprava a čajová svíčka. A pak všechno, co si chcete čokoládou obalit. Když budou kousky ovoce vychlazené, bude čokoláda rychleji tuhnout a třeba si i schřupnete.

Sušenky dostanou díky teplé čokoládě sametovější chuť. Když je navrch ještě posypete oříšky, rozhodně neprohloupíte.

Čokoládová lízátka

Schovejte si obal od bonboniéry a do míst od bonbonů dejte špejle, zalijte je rozpuštěnou čokoládou a dejte vychladit. Můžete různě přizdobit, případně k čokoládě něco přimíchat, třeba i kousky ovoce. A to by bylo, abyste se dětem nebo třeba hostům na párty nezavděčili!


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/bio-country-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/bioma-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/biomana-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/countrylife-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře