Co servírovat ke kaprovi či řízku? Zkuste sladkokyselý bramborový salát!

0

Vánoce prostě přicházejí. Neúprosně. Nemůžeme se dočkat, ale také jsme v mírném napětí, zda vše dovedeme ke zdárnému konci, aby děti i rodina byli spokojení. Dámy trápí, zda zvládnou vytvořit chutné menu tak, aby chutnalo opravdu všem, pánové zase řeší instalaci stromečku, světel, případně přichystání dosud ve vaně plavajícího kapra tak, aby z něj byly báječné řízky nebo kapr na modro.

Jestli se vám stalo, že vám loni rodina bramborový salát nepochválila, anebo vy sami toužíte po změně jeho chuti, můžete letos (nejdříve nanečisto před Vánocemi a v malém množství) vyzkoušet klasickou sladkokyselou variantu bez holčice a šunkového salámu, zato ale s tatarskou omáčkou anebo s jogurtem. V množnostech je samozřejmě i zakysaná smetana. Recept je sice časově náročnější, ale výsledek bude dokonale ladit jak s brambory samotnými, tak s jakoukoliv úpravou kapra. Nebo jiné ryby. Klasický řízek s ním bude také výborný.

Na sladkokyselý bramborový salát si nachystejte:

  • brambory varného typu A nebo AB, pokud možné v podobné velikosti
  • sterilované okurky
  • mrkev nakrájenou na kostičky
  • petržel nakrájenou na kostičky
  • celer nakrájený na kostičky
  • natvrdo uvařená vejce
  • sterilovanou papriku
  • zelený hrášek (nejlépe mražený – nikoliv sterilovaný)
  • cibuli nakrájenou na kostičky
  • tatarskou omáčku
  • horké mléko (1 dcl na kg brambor)
  • ocet
  • cukr
  • sůl a pepř
  • na ozdobení plátky citronu

Podle množství ingrediencí vypadá příprava složitě. Ale to platí o každém bramborovém salátu. Před přípravou je nutné myslet na to, že jde o salát, který bude mí sladkokyselou chuť. A tomu se musí přizpůsobit i příprava všech surovin, které do salátu budeme přidávat. Jde tedy zejména o zeleninu, kterou vždy volíme syrovou.

Je sice snadné koupit zeleninu zavařenou (mrkev, celer, petržel, okurka, hrášek a paprika), ale s ní nedosáhnete kýženého křupavého výsledku. Pokud vám to však nevadí, je i zavařená zelenin způsobem, jak si ušetřit dost námahy a času pro přípravu salátu.

Ještě se důsledně vyhněte sterilovanému hrášku. Má nepříjemný chuťový „ocásek“, vůbec není sladkokyselý a mohl by tedy celý výsledek zkazit. Potřebujete voňavý a sladkokyselý hrášek, který můžete mít z mrazáku z domácích zdrojů anebo si jej zmražený koupit.

Postup přípravy salátu:

Důležité je začít s přípravou už den před podáváním salátu. Proč? Protože brambory natahují chuť postupně. Proto pár minut po zamíchání salát ještě nebude nijak oslnivě chutný. Ale po uležení přes noc už poznáte, že jste udělali dobře.

Nejdříve uvařit brambory

Začneme tedy tím, že si dáme uvařit brambory ve slupce. Vybírejme brambory podobné velikosti, aby se uvařily rovnoměrně. Na salát se hodí varný typ A nebo AB, který je šťavnatý a nerozváří se.

Pak se vaří zelenina

Mezitím, co se budou brambory vařit a následně chladnout, si připravte zeleninu, konkrétně mrkev, petržel, celer. Nakrájejte je na kostičky a dejte vařit do vody, kterou výrazně ochutíte octem, cukrem. Ale i solí. Chuť musí být hlavně sladkokyselá, jako byste měli mít nálev na okurky.

Zeleninu ve vodě povařte a po asi deseti minutách varu přidejte hrášek. S ním nechte pak vařit dalších minimálně pět minut. Zelenina musí mírně změknout, ale stále by měla být trošku křupavá.

Během vaření zeleniny si nadrobno nakrájejte cibuli a do vařící se zeleniny ji přihoďte na posledních deset vteřin varu. Cibuli je nutné pouze spařit. Je pak sladší a jemnější. Uvařenou zeleninu sceďte, ale nálev si zatím ponechte.

Brambory, zelenina a další ingredience poprvé spolu

Jakmile jsou brambory natolik vychladlé, abyste je dokázali oloupat, udělejte to. A přes mřížku na brambory z nich protlačte bramborové hranolky. Případně brambory na ty hranolky nakrájejte. Brambory osolte, opepřete a prolijte horkým mlékem.

Poté přidejte zeleninu, na kousky nakrájenou sterilovanou papriku a i sterilovanou okurku (také v podobě malých kousků). A začněte poprvé míchat. Opatrně, abyste si bramborové hranolky zbytečně nerozmělnili.

Pokud máte pocit, že je výsledek málo šťavnatý (brambory budou ještě trochu pít), přidejte nálev, ve kterém jste vařili zeleninu. Můžete vzít i nálev z okurek, ale jen tehdy, když je sladkokyselí (z kupovaného Deka nebo Novy to bez přidání cukru není ono). Zamíchanou směs připlácněte, překryjte fólií či víkem a dejte do chladna odležet do dalšího dne.

Po odležení dokončíme

Druhý den dokončíme salát tak, že do něj přimícháme vařená vejce nakrájená na kousky. A tatarskou omáčku (ne majonézu), případně jogurt nebo zakysanou smetanu. Hned při prvním ochutnání, jak salát vyndáte z lednice nebo přinesete z verandy, zjistíte, že brambory dokonale natáhly onu sladkokyselou chuť, kterou jste celé směsi dali. A díky pepři mají i trochu říz.

Pokud v salátu chybí některá složka chuti, tedy je málo slaný, málo sladký nebo málo kyselý, chuť doplňte. Salát, až ho budete opravdu servírovat, dejte na mísu a ozdobte ho kolečky vařených vajec, proužky papriky a okurek, kolečky citronů. Anebo jakkoliv jinak. Touhle variantou salátu se jistě zavděčíte.

K výrobě salátu jistě využijete:
Kráječ na vejce
Tatarskou omáčku
Větší mísu

 


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/kosik-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/tescoma-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/i-domacipotreby-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře