Co s kávovou sedlinou? Rozhodně nepatří do popelnice!

0

Asi každý ví, že kávová sedlina, respektive lógr, je materiál, který se dá využít na mnoho způsobů. Rozhodně to není jen nepoužitelný odpad. Stačí se trochu porozhlédnout, načerpat informace a inspiraci a brzy zjistíte, že umletá kávová zrna použijete minimálně dvakrát. Poprvé na výrobu lahodné kávy (a je jedno, jestli přes presovač, French press, filtr, moka konvičku anebo jestli kávu jen tak zalijete, tak zvaně na Turka). A to další použití? V domácnosti, v kosmetice, ale i na zahradě. Způsobů využití kávové sedliny je opravdu hodně. Pojďme se na některé z nich podívat.

Zázrak jménem káva

Káva je naším velkým pomocníkem. Dokáže nás nabudit, skvěle chutná. A úžasně voní. Ráno nás postaví na nohy, odpoledne dovolí zrelaxovat a doplnit sílu až do večerních hodin, než budeme moci jít spát.

Vylouhovaná káva, tedy hotový nápoj, dodají tělu i některé dost podstatné látky. Například antioxidanty. Ale pojďme to vzít popořadě. Zelená kávová zrna obsahují vodu, tuk, sacharidy, bílkoviny, vlákninu a mnohé další látky. Mnoho látek obsažených v kávě se se během zpracování kávy (zejména pražení) mění a vznikají z nich látky nové.

To se týká i tzv. polyfenolů, což jsou ony již zmíněné antioxidanty, které se v kávě vyskytují v poměrně velkém množství. A navíc, čím déle je káva pražená, tím lepší složení nám může nabídnout. Nejvíce polyfenolů se dokáže vylouhovat do tzv. kávy překapávané. A u lidí, kteří pravidelně pijí kávu a čaj, se ve studiích probíhajících v letech 1990 – 2003 zjistilo, že mají takřka o čtvrtinu menší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Také stařecké demence nebo Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a také cukrovky 2. typu.

Káva rozhodně nepřispívá k rozvoji chorob spojených s vysokým tlakem. Tento mýtus byl studiemi již dávno vyvrácen. A pověstný kofein nejenže nabudí, ale umí napomoci s navozením pocitu štěstí a spokojenosti. Tedy, pokud to s kávou nepřeháníme. Zdravá dávka je 4 – 6 šálků denně, tedy asi 300 mg kofeinu.

Stejně velký zázrak jménem kávová sedlina neboli lógr

Kávová sedlina je sice vylouhovaná, ale to neznamená, že by byla už k ničemu. Naopak. Obsahuje stále spoustu zajímavých látek, takže ji můžeme využít je v mnoha směrech. Třeba v koupelně, v kuchyni, ale i na již zmíněné zahradě. Pojďme si ukázat příklady. Na další využití pak jistě přijdete sami.

Využití kávové sedliny v kuchyni

Kávová sedlina má úžasnou schopnost pohltit pachy. Takže když ji vysypeme na talířek a strčíme do lednice, brzy se v lednici zbavíme většiny pachů. Takže když chceme mít lednici stále voňavou, i pokud si kupujeme sýry v různých stádiích zralosti, využijeme k tomu naši lásku ke kávě. Lógr můžeme v lednici obměňovat třeba denně. Ničemu to nevadí.

Kávová sedlina umí ale absorbovat mastnotu. Takže když potřebujete důkladně odmastit nádobí, pokud jste například na chatě a zrovna došel saponát, sáhněte po kávové sedlině. Budete překvapení, jak se vám díky ní podaří nádobí umýt.

Využití kávové sedliny v koupelně

A zde je myšleno v kosmetice. Ano, kávovou sedlinu a sebe můžeme s úspěchem naplácat. A to nejen samotný lógr smíchaný s olejem a modem, ale i tělové mléko obohacené o výluh z kávové sedliny. Jak na ten výluh? Stačí na kávovou sedlinu napustit vodu a nechat lógr chvíli louhovat. Několik minut. Pak vše přecedíme přes kávový filtr a výluh je na světě.

Poté stačí ho přimíchat do tělového mléka nebo do rozpuštěného kokosového oleje. Pak už jen důkladně promíchat a máte velmi výživné tělové a pleťové mléko. I lógr totiž obsahuje železo, draslík i hořčík a množství antioxidačních látek.

Skvělé je i využití v podobě peelingu, kdy smícháte lógr s medem a kokosovým olejem. Tím vytvoříte výživnou kaši. Kávová sedlina je hrubší, takže skvěle odstraní z pokožky odumřelé buňky. A dodané látky z medu, kokosového oleje i kávové sedliny pokožku perfektně vyživí a dodají jí svěžejší a mladší vzhled.

Využití kávové sedliny na zahradě

Lógr je vynikajícím doplňkem do kompostu. Žížaly ho milují, takže se ve vašem kompostu budou zcela dobrovolně držet. Navíc lógr obsahuje přesně to, po čem rostliny touží: železo, draslík i hořčík. Takže obohacováním kompostu o lógr povyšujete kompost o level výš. Kávovou sedlinu můžete dokonce i přidat přímo do květníků a truhlíků, zahrábnout přímo do záhonů. I tak ji totiž rostliny skvěle zužitkují.

A v čem si kávu uvaříte? Co třeba káva překapávaná v kávovaru, co umí vyrobit dva zcela jiné druhy kávy? Anebo raději v klasickém kávovaru? Připravujete si kávu obyčejnou nebo bio?


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/cafeso-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/domio-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/digital24-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře