Co ještě nesmí doma chybět při adventu?

0

Advent je krásným obdobím očekávání vánočních svátků. Pro děti je jasně tím nejnapínavějšímu, co v roce zažívají. Pro dospělé jistě také, ale mnohdy méně pozitivním smyslu slova. Co ještě tedy bychom měli zařídit a nachystat, abychom našim blízkým dopřáli advent, jak má být?

Bez adventního věnce to nepůjde ani náhodou!

Ale nebojte se, nemusíte se trápit s věncem z jehličí, ze kterého bude doma před Vánoci jenom nepořádek. Sice i vůně, ale celkově vlastně jen starosti navíc. Vydejte se cestou věnce, na kterém není jehličí. Že adventní věnec ještě nemáte? Nic není ztraceno, dá se dokoupit. Anebo udělat z domácích materiálů, není to nic těžkého.

Stačí mít základní kolo z polystyrenu anebo třeba věnec z proutí. Třeba březového. A na něj už naaplikujete cokoliv, co vám bude nějakým způsobem připomínat Vánoce. Mohou to být ořechové skořápky, pruh vánočního balicího papíru, dlouhá a široká vánoční stuha, šišky, mech, naprosto cokoliv. Ale zapomenout nesmíte na místo pro čtyři svíčky. Ty jsou přece tím, co dělá věnec adventním. A každou neděli zapálíme jednu z nich.

Adventní věnec ale vůbec nemusí být kulatá. Adventní svíčky se totiž budou dokonale vyjímat i na polystyrenovém hranolu, který oblepíte svátečním, tedy vánočním papírem. Anebo jim bude dobře i v misce vystlané chvojím z túje. A vánočními ozdobami.

Advent, to je i kalendář

A rozhodně nemusíte každoročně kupovat ty papírové, s plastovou miskou plnou malých čokoládek vevnitř. Adventní kalendář můžete mít i na několik let dopředu, když si pořídíte nějaký trvalejší model. Například v podobě malé skříňky se šuplíčky. Může být ale i papírový, z kartonu. Anebo z nějaké textilie, nejlépe z filcu, který není nutné nijak obšívat a začišťovat. A hlavně se nebude párat ani drolit.

Výzdoba k tomu také patří

Adventní čas je časem strojení, úklidu, příprav a příjemného očekávání. A tak rozhodně není od věci, když sobě i dětem anebo třeba kamarádům zpříjemníte prostředí adventního pokoje nebo bytu nějakými ozdobami. Mohou být jak pořízené, tak samozřejmě v režimu DIY, tedy že se o ně postaráte sami. Můžete se pokusit o vlastní slaměné ozdoby, které nakomponujete třeba se sušeným ovocem, s textiliemi.

A nejlépe se jim bude dařit na větvičce z jehličnanu. Ale pokud nechcete věčně zametat opadané jehličky, vyhněte se smrku. Ten totiž opadává nejintenzivněji.

Zajímavě bude vypadat i vánoční stromek z těstovin, či zapichovátka do květináče, která vyrobíte z nasbíraných větviček a dalších přírodnin. Vetvičky natřete na bílo a ostatní prvky zapichovátka laďte do barvy, kterou pro letošní Vánoce preferujete.

Trendy vánoční domácnost udělá dobrou náladu

Připomeňme si, že pro tyto Vánoce jsou vybrány čtyři trendy: skromné panství, nadšencův ateliér, renesance baroka a industriál společně s vintage. Zatímco skromné panství je inspirováno přírodními odstíny a motivy patinovaného dřeva, nadšencův ateliér je pro změny typická striktní modernost, čisté linie a žena, tedy ženské barvy: kombinace béžové, šedé, růžové a například oranžové.

Renesance baroka v sobě nese tlumené, až temné a mystické barvy, tvary, kombinace. A Poslední trend, tedy industriál a vintage, to je kombinace cihel a kovu. Ale i dalších „surových“ a ne zrovna útulností oplývajících materiálů. Je to trend spíše pro mladé, kteří ocení jeho originalitu a nespoutanost.

Alespoň jedno cukroví

Pokud chcete doladit náladu adventu do dokonalosti, upečte doma alespoň jedno cukroví. Provoníte byt a myšlenkami už se k Vánocům přenesete. A začnete se konečně těšit na svátky, volno a snad i rodinnou pohodu.

A jaké cukroví zvolit? Třeba to nejjednodušší: linecké. Recept na něj je opravdu snadný. Potřebujete:

  • 280 g másla,
  • 2 žloutky,
  • šťáva z 1/2 citronu (pokud je citron velmi malý, dejte šťávu z celého, můžete pak přidat trošinku mouky navíc),
  • 300 g hladké mouky,
  • 200 g Solamylu,
  • 180 g cukr moučka,
  • marmeláda na slepení (není nutná).

Postupujte tak, že všechny suroviny zpracujete v míse, případně v kuchyňském robotu anebo i v domácí pekárně. Ale pozor, vyhněte se jakékoliv náhražce másla, protože výsledek by pak nestál za nic. Máslo musí být změklé. Po několika minutách míchání vypněte a těsto vložte do mikrotenového sáčku. Dejte odpočinout do chladna, nejlépe přes noc, aby se dostatečně aktivizoval lepek.

Pak zbývá již jen rozválet, vykrájet, položit na plech vyložený pečícím papírem. A nechat upéct na cca 180 stupňů celsia, dokud kousky nezačnou růžovět. Kdo má rád vypečenější, nechá dojít až do světle hněda. Ovšem pozor, je to coby dup!

Pokud se těsto na váleček lepí, požijte potravinovou fólii. Položte ji na těsto a válejte přes ni. Je to pohodlné a bez toho, aby se těsto trhalo.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/mixit-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/market-24-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/patro-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře