Co dělat, aby se mastily méně

mastí se?

Mastné vlasy jsou vesměs nepříjemná záležitost, se kterou se dříve či později setkává téměř každý z nás. Vlasy jsou zplihlé, ztěžklé, přilepené k hlavě, a jednotlivé pramínky vlasů drží nevzhledně u sebe. Už se to nedá nijak maskovat. Ačkoliv je maštění vlasů přirozené a vlastně i nezbytné pro jejich růst, problém nastává v okamžiku, kdy je to pro vás téměř každodenní realita.

Vlas se vytváří ve vlasovém folikulu, jehož součástí jsou i mazové žlázky, produkující kožní maz. Jeho tvorba v přiměřeném množství je pro vlasy žádoucí. Zabezpečuje jejich ochranu před nadměrným vysoušením, zabraňuje lámání vlasů a přispívá k jejich pružnosti. V okamžiku, kdy se tyto žlázky začnou bouřit, přichází nadměrné maštění.

Podíváme se společně na pár důvodů, proč se vlasy zvýšenou měrou mastí třeba právě vám. Některé příčiny jsou součástí našeho biologického rytmu a jiné souvisejí s nevhodnou péči či zacházením.

u moře

Hormony a genetika

Znáte to dobře. V době vašich měsíčků je obvykle všechno špatně. Zhoršuje se pleť, vaše tělo drží víc vodu, cítíte napětí v prsou a s vlasy se nemůžete domluvit, protože se mastí víc než jindy. To je odraz hormonálního výkyvu ve vašem těle a věc zcela přirozená.

Podobné hormonální výkyvy však nejsou jen záležitostí menstruace, ale i jiných hormonálně bouřlivých částí života. Typicky například období dospívání, přechod či těhotenství. Tyto etapy jsou doprovázeny i mastící se pletí. Pak je třeba začít používat přípravky, které tvorbu kožního mazu regulují.

K zvýšenému maštění vlasů přispívá kouření a konzumace alkoholu. Konzumací alkoholu dochází ke zvýšenému pocení a to i pocení pokožky hlavy a to samozřejmě vede opět k zamaštění. Zvýšenému maštění bohužel čelíme i v případě nadměrné stresové zátěže nebo nevhodného stravovacího režimu bohatého na cukr a zpracované potraviny.

sprchová hlavice

S mnohými příčinami maštění si však dokážeme poradit, když budeme o vlasy správně pečovat a vyvarujeme se některých zlozvyků.

Správná vlasová kosmetika je základ

Pokud to není potřeba, vlasy si každý den nemyjte. Každodenní mytí vlasů představuje jeden ze zátěžových faktorů, které vedou k větší aktivitě mazových žláz v pokožce hlavy.

Šampon & kondicionér – dobří sluhové, ale….

Obecně dbejte na výběr takového vlasového šamponu, který je určen pro váš typ vlasů. Pokud si nejste jisti, jaký typ je ten váš, poraďte se s kadeřnicí a ideálně si vlasovou kosmetiku zakupte u ní.

Každopádně šampon pro rychle se mastící vlasy by měl být bez olejů a silikonů a neměl by mít krémovou konzistenci. Vybírejte šampony jemné, průhledné a s výtažky z rostlin (např. kopřivy, bříza). Pokud myjete vlasy často, není potřeba nanášet šampon dvoufázově a na celé vlasy. Stačí, když budete mýt jen část vlasů co nejblíže pokožce hlavy. Dbejte vždy na dobré vymytí šamponu. Jeho zbytky mohou kůži dráždit a opět vést k přemaštění.

Podobně je to i s použitím kondicionéru. Kondicionér slouží k rozčesání délek, a proto jej nanášejte výhradně do délek a na konečky vlasů. Vlasové pokožce se zcela vyhněte. Navíc s kondicionérem šetřete, na středně dlouhé vlasy není potřeba větší množství než 2 kávové lžičky. O kondicionéru ještě více platí, že je nezbytné jej dostatečně vymýt. Kondicionéry jsou vždy krémové, a pokud ulpí na vlasech, vlasy budou působit jako mastné hned po umytí.

světlé vlasy

Technika mytí také hraje roli

To, jaký způsobem si své vlasy myjete, má také vliv na jejich maštění. Při mytí postupujte vždy jemně, malými krouživými pohyby pokožku jen masírujte. Není třeba ji drhnout nehty napříč půlkou hlavy, ani přehnaně tlačit. Pro vymytí přípravků je vhodná vždy vlažná voda a jako poslední opláchnutí voda studená. I když si běžně libujete v mytí těla horkou vodou, na vlasy ji nikdy nepouštějte.

Sušení a česání

Na česání vlasů používejte vždy čisté hřebeny, zbavené zbytků směsi tužidel, prachu a mastnoty. Tyto nečistoty byste jinak zase vraceli do vlasů. Používejte také hřebeny výhradně se zaoblenými konci, které nedráždí pokožku hlavy. Při vysoušení opět myslete na teplotu a nepouštějte na vlasy horký vzduch. Při vysoušení délek navíc použijte ochranný sprej proti vysokým teplotám.

nákupy

Ruce pryč od vašich vlasů

Možná zrovna tohle děláte nevědomky. Jste nervózní, anebo nad něčím usilovně přemýšlíte. A přitom si hrajete s ofinou, dáváte vlasy do úst, hrabkáte prsty do vlasů a rejdíte nehty po pokožce… a dráždíte pokožku hlavy, zanášíte do vlasů mastnotu z obličeje a nečistoty z rukou… Večer se pak divíte, že máte vlasy zase jako rákosník. Pokud se tomu chcete vyhnout, zkuste ruce zaměstnat raději týráním antistresového balónku.

Často kladené dotazy

Proč se vlasy mastí?

Mastné vlasy jsou způsobeny nadměrnou produkcí kožního mazu, který je vytvářen v mazových žlázkách ve vlasových folikulech. V přiměřeném množství je kožní maz pro vlasy žádoucí, ale jeho nadměrná tvorba vede ke zplihlým, ztěžklým a nepěkně slepeným vlasům.

Jaké faktory způsobují zvýšené maštění vlasů?

Zvýšené maštění vlasů může být způsobeno hormonálními výkyvy v těle (např. menstruace, dospívání, těhotenství), kouřením, konzumací alkoholu, nadměrným stresem, nevhodným stravovacím režimem bohatým na cukr a zpracované potraviny, nebo nevhodnou péčí o vlasy a kosmetickými zlozvyky.

Jak správně pečovat o vlasy, které se mastí?

Aby byla péče o mastící se vlasy co nejúčinnější, měli bychom si vybrat správnou vlasovou kosmetiku (šampon a kondicionér) určenou pro náš typ vlasů. Dále bychom měli vlasy mýt jemnými krouživými pohyby, bez drhnutí nehty nebo přehnaného tlačení. Voda by měla být vlažná, při posledním oplachování studená. Při česání používejme čisté hřebeny se zaoblenými konci a při sušení vlasy nevystavujme horkému vzduchu.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...