6 úžasných výhod, které zažijete, když si pravidelně zdřímnete

spánek i ve dne

Co se vám vybaví, když uslyšíte výraz: dát si dvacet, dát si šlofíka? Mnozí z nás jsou vychodaní v názoru, že zdřímnutí je pro neambiciózní a líné lidi, pro ty, kterým neběží termíny, nebo kdo se prostě nudí. Případně pro důchodce, kteří mají spoustu volného času, a tak mohou proklimbat den. Jenže když si projdete poslední poznatky ohledně produktivity, zveřejněné například na stránkách lifehack.org, ztratíte důvod cítit se kvůli poobědovému šlofíčku provinile.

Stigma spojené s podřimováním se vyskytuje převážně v západní kultuře a z pohledu psychohygieny i výkonnosti je je strašně nemístné. Když si během dne zdřímneme, znamená to pro nás víc než jen rychlou dávku energie. Přináší to totiž i úžasné kognitivní a zdravotní výhody. Zdřímnutí zvyšuje zdraví a pohodu, stejně jako produktivitu a inteligenci, zejména pokud v noci dostatečně nepospíte nebo když vstáváte opravdu brzy ráno.

Slavní lidé, kteří si chodívali zdřímnout během dne

Slavní vůdci a myslitelé od Napoleona přes Churchilla až po JFK byli vášnivými šlofíkáři. Velcí umělci a vynálezci jako Leonardo da Vinci a Thomas Edison byli také vyznavači pravidelného odpoledního odpočinku. Historie je plná slavných vyznavačů spánku – toho během dne. Například kočky už dávno přišly na výhody "energetického spánku", protože střídají cykly kratšího spánku a bdění v průběhu 24 hodin.

I když nám tempo moderního životního stylu možná brání užívat si odpoledních zdřímnutí, touha po denní siestě je v našem mozku stále pevně zakořeněná. Všichni se totiž někdy během dne cítíme ospalí. Jde jen o to, že tento pocit vědomě potlačujeme. I proto vám přinášíme přehled výhod, které pocítíte, když se vymaníte z tohoto předsudku a začnete si pravidelně dopřávat zdřímnutí jako součást své posilující rutiny. Výhod je minimálně šest.

1. Zvýšíte svou bdělost a motorické schopnosti.

Délka vašeho spánku hraje velkou roli při zajišťování přínosů pro mozek. Pokud bdělý den přerušíte dvacetiminutovým zdřímnutím, budete v druhé části dne stejně čilí a plní energie jako v té první. Navíc se výrazně zvýší vaše motorické schopnosti, včetně motorických dovedností, jako je hra na klavír nebo psaní na klávesnici.

Takto krátké zdřímnutí přináší výhody v podobě lepší bdělosti a výkonnosti, aniž by narušovalo váš noční spánek. Ale musíte zachovat jeho dvacetiminutovou délku, neusínat na delší dobu.

Směřování

2. Zlepšíte si pracovní paměť a rozhodovací schopnosti.

Opravdu, odpolední zdřímnutí dokáže zlepšit vaši pracovní paměť a zostřit vaše rozhodovací schopnosti. Pracovní paměť je část mozku zodpovědná za práci na složitých úkolech, které vyžadují, abyste věnovali pozornost jedné věci a zároveň si v paměti udrželi spoustu dalších věcí, které s problémem souvisejí. Během spánku se nedávné vzpomínky přenášejí do neokortexu v mozku, kde se upevňují a ukládají dlouhodobé vzpomínky. Studie na vojenských pilotech a astronautech zjistila, že krátký spánek zlepšil výkonnost o 34 % a bdělost dokonce o 100 %.

Pokud tedy máte na odpoledne naplánovaný pohovor nebo zkoušku, možná byste si měli těsně před nimi zdřímnout.

3. Zlepšíte své smyslové vnímání a kreativitu.

Zdřímnutí pomáhá mozku vytvářet nová spojení, což zvyšuje kreativitu a schopnost řešit problémy. Kreativita se zlepšuje jednak tím, že uvolňuje síť nápadů ve vaší hlavě, jednak tím, že spojuje nesourodé poznatky dohromady.

Navíc tento typ zdřímnutí může zlepšit vaše smyslové vnímání stejně efektivně jako noční spánek. To znamená, že pro odpočatého člověka západ slunce vypadá mnohem krásněji, květiny voní mnohem intenzivněji a steak chutná po dobrém spánku mnohem výrazněji.

4. Zlepšíte si náladu a nadhled

Rychlé zdřímnutí je též dobře zdokumentovaným prostředkem pro zlepšení nálady, protože dodá serotonin, neurotransmiter, který reguluje náladu, spánek a chuť k jídlu. Vyvolává pocity pohody a spokojenosti. Během bdění jej spotřebováváme, a tak se hodí, si ho spánkem zase doplnit. Brání vzniku úzkostí, podráždění, obecně negativních nálad.

5. Posílíte svůj imunitní systém i sex

Když si zdřímnete, vaše tělo uvolňuje růstový hormon, který posiluje váš imunitní systém, pomáhá obnově svalů, napomáhá hubnutí a připravuje i vaši sexuální stránku. Rychlé zdřímnutí vám v podstatě nejen zvedne náladu a pocit pohody, ale také skutečně posílí vaše dobré zdraví. Pravidelné zdřímnutí třeba po obědě může dokonce snížit riziko srdečních onemocnění.

Spánek

6. Získáte snadný způsob, jak se zbavit únavy a omládnout.

Náš rušný životní styl způsobuje, že se na konci dne cítíme dost unavení a přetížení. Zdřímnutí může být příjemným luxusem, který nám pomůže zmírnit únavu a získat tolik potřebný odpočinek během dne. Proto se doporučuje, abychom začali o šlofíku uvažovat spíše jako o "minidovolené" než jako o pouhém "flákání".

Víme, že řídit unavení a ospalí je velmi nebezpečné. Přestože je ideální se před dlouhou jízdou pořádně vyspat, krátké zdřímnutí v přestávce během jízdy může také minimalizovat riziko, že se řidič v ospalosti vybourá. Pokud se při řízení cítíte unavení a ospalí, měli byste okamžitě zastavit na odpočívadle, vypít nápoj s kofeinem a dát si 20minutového šlofíka. Může to být snadný a přirozený způsob, jak si odpočinout a osvěžit mozek a jeho pozornost.

Je zřejmé, že zdřímnutí je neuvěřitelně mocným "nástrojem" pro sebezdokonalování. Jak kdysi řekla komička Carrie Snowová: "Žádný den není tak špatný, aby se nedal napravit zdřímnutím".

Současná věda ale ukazuje, že kávové šlofíky jsou lepší než samotná káva nebo samotný šlofík

Opravdu v posledních letech vědci tvrdí, že nejlepší je zdřímnout si s kávou. Co je to zdřímnutí si s kávou? Znamená to rychle vypít kávu a jít spát na cirka 20 minut, než se kofein dostane do mozku a začne pracovat. Když se pak probudíte, budete se cítit plně nabití nejen díky samotnému spánku, jak jsme ukázali výše, ale i s posílením vlivu kofeinem.

Káva při práci

Zní to jako šílenství? Ale za tím, proč to funguje, stojí vědecké poznatky. Zdřímnutí i káva mají totiž jedno společné - pomáhají otupit účinek adenosinu, molekuly v mozku, která se během dne hromadí a způsobuje, že se cítíte ospalí, navíc dodají serotonin, který naopak dodává pocit dobrého vyspání. Zdřímnutí dokonce pomáhá vyplavit z vašeho těla přebytečný adenosin, a kofein se adenosinu podobá natolik, že se dokáže zapojit do adenosinového receptoru a dokonale zablokovat jeho působení.

Káva a zdřímnutí společně účinně bojují proti únavě

Všichni už teď víme, že zdřímnutí má úžasné účinky na zdraví a produktivitu. Zopakujme, že mimo jiné zlepšují paměť, rozhodování, motoriku a vnímání. Navíc mají další výhodu v tom, že snižují krevní tlak a pomáhají nám zvládat veškerý stres, kterému každý den čelíme.

Samotné zdřímnutí však může přesto zanechat pocit únavy, pokud nebylo dostatečně dlouhé - díky té troše adenosinu v mozku, která nebyla řádně vyplavena. Na druhou stranu, pokud se cítíte opravdu unavení - a adenosin, který podporuje spánek, se z vašeho organismu nevyplavil (protože jste si nešli zdřímnout), pak samotný kofein nemusí stačit. Proto vám pití kávy a následný šlofík přinese nejlepší výsledky - je to jako útok na nepřítele ze dvou různých front. A studie prokazují lepší výsledky než v případě samotné kávy nebo zdřímnutí.

Musíte si to však správně načasovat

Kofeinu trvá asi 20 minut, než se dostane do až do mozku. Chcete-li získat co největší efekt, musíte rychle vypít šálek kávy - a pak si rychle zdřímnout. Tímto způsobem využijete dvacetiminutové období útlumu, než káva začne působit. Pokud ovšem strávíte 30 minut poklidným pitím šálku kávy a povídáním si s přáteli, pak jste promeškali spánkové okno.

Jakmile si zdřímnete podle plánu, získáte výhodu jak odpočinkového spánku, tak i kofeinu podporujícího energii. Výsledek? Odpolední útlum se rázem promění v několik hodin ranní bdělosti.

Usínání

Vyberte si také správný druh kávy!

Že jsou všechny druhy kávy stejné? Ne tak docela. Nejvíce kofeinu obsahuje světle pražená káva, následuje středně pražená a pak ta tmavě pražená. Pokud tedy chcete mít okamžitou dávku energie, bude nejlepší zvolit světle praženou kávu.

Je tu jedna nutná podmínka pro úspěch – a už jsme ji nakousli výše – nepřekračujte 20 minut

I když to zní divně, nedovolte, aby vaše zdřímnutí trvalo příliš dlouho. Pokud totiž bude spánek delší než 20 minut, hrozí, že upadnete do hlubší fáze spánku a probudíte se grogy místo odpočatí. Tato takzvaná "spánková setrvačnost" obvykle netrvá dlouho, ale může přetrvávat výjimečně až 4 hodiny. Jenže to je zabiják produktivity. Proto je důležité dodržovat "protokol" o zdřímnutí s kávou, abyste dosáhli kýženého efektu.

Často se doporučuje metoda klíčů: lehněte si a usněte s klíči v ruce. Jakmile klíče spadnou (tady jakmile poprvé pořádně zaberete), je nejvyšší čas se probrat a jít se napít a zpátky do běžného koloběhu. Tehdy bude afekt spánky nejsilnější, ihned po něm nastoupí efekt kávy.

Můžete si udělat i malý experiment sami na sobě

Až vás příště přepadne odpolední útlum, zkuste si místo toho zdřímnout ihned po kávě. A uvidíte, jak se budete cítit. Třeba se probudíte do odpoledne, kdy ta hromada na vašem stole nebude vypadat tak špatně.

Věda

Cítíte se unavení i po vypití kávy? Možná ji pijete špatně.

Pravděpodobně jste se již setkali s tím, že káva vám dodá energii - díky vysokému obsahu kofeinu. Ale ne všichni z nás skutečně vědí, jak pít kávu pro maximální příliv energie. Pravidla jsou následující:

  • Pravidlo č. 1: Kávu pijte pouze v dopoledním čase a po obědě těsně po poledni.
  • Pravidlo č. 2: Dosáhněte optimálního množství přijaté kávy, které vás výrazně povzbudí, aniž byste to přehnali - což je cirka 400 ml, ne více.
  • Pravidlo č. 3: Sáhněte po světle pražené kávě. Nejvíce kofeinu má totiž světle pražená káva, po ní následuje středně pražená káva a po ní ta tmavě pražená.

Káva - přesněji řečeno kofein obsažený v kávě, k tomu správně naplánovaný a provedený spánek, to jsou naše největší zbraně při snižování únavy a udržení se na vrcholu toho nekonečného seznamu věcí, které musíme během dne udělat.

Zdroj: lifehack.org

Často kladené dotazy

Proč bych si měl během dne zdřímnout?

Zdřímnutí během dne přináší kognitivní a zdravotní výhody, jako je zvýšení bdělosti a motorických schopností, zlepšení pracovní paměti a rozhodovacích schopností, zlepšení smyslového vnímání a kreativity a pozitivní vliv na imunitní systém a náladu.

Pro koho je vhodné zdřímnutí během dne?

Zdřímnutí během dne může být prospěšné pro každého, zvláště pokud nedostatečně spí v noci nebo vstává opravdu brzy ráno. Slavní lidé jako Napoleon, Churchill, JFK, da Vinci a Edison byli známými zastánci denního zdřímnutí.

Jaká je ideální délka zdřímnutí během dne?

Délka ideálního zdřímnutí během dne je 20 minut. To vám zajistí zlepšení bdělosti a výkonnosti, aniž by narušilo váš noční spánek. Důležité je nedovolit si spát příliš dlouho, abyste nestráceli z těchto přínosů.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...